Interviuri Înapoi
AUDIO. Interviu cu Ion Bogdan Stefanescu
Ion Bogdan Ștefănescu și actorul Dorel Vișan susțin un nou turneu sub titlul Flautul Fermecat,
începând cu 6 iunie. Aflăm mai multe despre programul muzical și
literar al seriei de la Ion Bogdan Ștefănescu, în dublul rol de
interpret și compozitor.
Începând cu 6 iunie demarează noua ediție a turneului Flautul fermecat. În acest an îl veți avea alături de actorul Dorel Vișan, într-o serie de concerte ce are loc sub titlul "Flaut, la puterea poeziei". Care sunt originile acestei asocieri dintre flaut și poezie?
Ideea a venit din faptul că, de-a lungul timpului, am realizat alături de Dorel Vișan, o serie de spectacole și atunci mi-a venit ideea de a prezenta și sub această titulatură a Flautului fermecat, un spectacol de muzică și poezie. De altfel este un demers, care eu, de-a lungul carierei mele artistice, l-am exersat foarte mult, alături de tatăl meu, Eusebiu Ștefănescu. Am realizat foarte multe spectacole de poezie și muzică, împreună. Consider că este o combinație care merită adusă în atenția publicului.
Cum ați gândit programul spectacolelor?
Din punct de vedere poetic sunt trei mari nume ale liricii românești, Mihai Eminescu, Lucian Blaga și George Coșbuc, iar din punct de vedere muzical, totul îmi aparține, adică este o muzică special gândită pentru acest spectacol. Flautul, va fi însoțit, de cele mai multe ori, de un suport acustic pe bandă, care creează, așa, o aură orchestrală a muzicii și care conferă o atmosferă proprie versurilor pe care acest fantastic actor, Dorel Vișan le va rosti.
Cum s-a dezvoltat această nouă fațetă a dumneavoastră?
Am făcut câteva gesturi componistice de-a lungul carierei mele, dar, așa cum vă spunea, datorită faptului că am avut de foarte multe ori ocazia să colaborez cu regizori sau cu actori, am gândit pentru evenimentele respective, muzică, tocmai pentru a susține demersul lor artistic. Așa că, am căpătat o oarecare experiență, mai ales în zona aceasta, a spectacolelor de poezie și muzică. Mi se pare combinația perfectă.
Ce ne puteți spune despre lucrări. Cum le-ați compus?
Lucrările au izvorât din colaborarea mea cu actorul Doreș Vișan, iar pentru acest spectacol am făcut o selecție. Sunt și două sau trei lucrări noi și au rolul, nu numai de a crea atmosfera pe care versurile o impun, dar și de a potența, de foarte multe ori, anumite sensuri din poeziile pe care Dorel Vișan le recită. Sunt poezii foarte cunoscute, dar puse într-o lumină cu totul specială, cum ar fi la Lucian Blaga, Veniți după mine tovarăși, Laudă suferinței. În cazul lui Mihai Eminescu, latura lui teatrală, monologul lui Luca Arbore. Iar în cazul lui George Coșbuc Puntea lui Rumi, un poem foarte hazliu. Și atunci a trebuit să imaginez o muzică potrivită pentru acest tip de rostire, pe care Dorel Vișan îl imprimă.