Interviuri Înapoi
AUDIO. Interviu cu percuționistul Alexandru Anastasiu – solist al concertului de la Sala Radio
Alexandru Anastasiu ne-a oferit mai multe detalii cu privire la lucrarea sa, Concertul Anotimpurile pentru vibrafon marimbă și orchestră, precum și despre compact-discul cu același titlu, a cărui lansare va avea loc în pauza concertului de la Sala Radio.
Mâine, 25 octombrie, veți fi prezent pe scena Sălii Radio, în calitate de solist al unei lucrări proprii, concertul pentru vibrafon, marimbă și orchestră, intitulat Anotimpurile. Cum descrieți această lucrare, din perspectiva plasării în peisajul muzical din care fac parte alte două creații cu același titlu, semnate de Antonio Vivaldi și Astor Piazzolla?
Pornind de la titlul și numele compozitorilor, poate părea un demers îndrăzneț. Eu am intenționat să recreez prin limbajul muzical anotimpurile trăite la baza munților Retezat, unde pentru mine este un mic colț de rai. Intenția mea este aceea de a împărtăși prin muzică anotimpurile în acest loc minunat. Și cum puteam să realizez acest lucru, altfel decât prin incredibila lume a instrumentelor de percuție? Să vă dau un mic exemplu, mașina de vânt, prin care îmi doresc să sugerez viscolul sau rainstickul care sugerează ploaia. De asemenea, fiecare anotimp este recreat atât prin aceste mijloace de expresie, cât și prin utilizarea tuturor compartimentelor orchestrei și anume, am împărțit foarte clar pe grupuri instrumentele de coarde, la anumite momente de acompaniament, instrumentele de suflat de lemn și instrumentele de alamă.
Ce ne puteți spune despre colaborarea cu dirijorul Pedro Carneiro, aflat la pupitrul Orchestrei Național Radio?
Pedro Carneiro este un muzician complex, având și o carieră de percuționist în spate. Am și avut ocazia să ne întâlnim până acum la repetiții și vă pot spune că pentru mine este și o onoare să împart scena cu un astfel de muzician și sunt convins că mâine va ieși un concert foarte bun, avându-l pe Pedro Carneiro la pupitrul dirijoral.
Seara de mâine prilejuiește de asemenea, lansarea compact-discului Anotimpurile. Ce alte lucrări se regăsesc pe acesta în afara concertului mai sus amintit?
În primul rând, am fost onorat de propunera colegilor noștri de la Editura Casa Radio de a realiza acest disc și țin să le mulțumesc încă o dată pe această cale. În afară de Anotimpurile se mai regăsesc alte cinci lucrări solo, pentru vibrafon patru dintre ele și pentru marimbă un coral, Nostalgii se numește, iar celelalte patru pentru vibrafon sunt Springvibes, o lucrare pe care am scris-o special pentru festivalul cu același nume din Germania, unde am fost invitat să susțin un masterclass și un recital. De asemenea, piesele mele mai vechi, The Dream și Never Ending Story și bineînțeles, Anotimpurile, piesa de rezistență a acestui disc, pe care o să-l ascultați cu plăcere.