Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu pianista Angelica Postu

Publicat: duminică, 3 Martie 2019 , ora 13.08


Angelica Postu, vă cunoaștem ca pianistă, astfel că apare oarecum ca o surpriză această preocupare a dumneavoastră pentru muzicoterapie. Când și unde ați început să vă specializați în această disciplină?

Cred că a fost o surpriză și pentru mine însămi, dar acest drum a început acum zece ani, atunci când m-am decis ca, în paralel, alături de studiile la Universitatea Națională de Muzică, să studiez și la Facultatea de Psihologie a Universității "Titu Maiorescu", lucru pe care nu l-am regretat deloc și care mi-a facilitat admiterea la Universitatea de Arte din Berlin, care oferă un master de trei ani în studiul muzicoterapiei. Așadar, așa a început formarea mea în acest domeniu, urmând ca apoi să studiez, pe parcursul a trei ani, cu unii din cei mai mari profesori de muzicoterapie din spațiul vestic și am avut ocazia să urmez niște stagii de practică ulterior în Spania și în Belgia. Am continuat acest drum și mi-am dat seama că doresc să mă îmbunătățesc cât mai mult.


Înainte de a discuta propriu-zis despre această primă conferință internațională a Asociației Române de Muzicoterapie pe care o veți organiza pe 25 mai la Universitatea națională de Muzică din București, vreau să vă întreb cât de cunoscut este în România acest tip de terapie prin muzică?

Cred că la momentul actual este cunoscut mai mult din punct de vedere al termenului decât practic. Chiar lucrarea mea de master pe care am susținut-o la Universitatea de Arte din Berlin în urmă cu doi ani a tratat tema stadiului muzicoterapiei în România și am făcut o cercetare destul de amănunțită despre stadiul actual. Există inițiative lăudabile; cea mai sonoră dintre ele este a regretatului profesor Iamandescu, care a și publicat două cărți valoroase în această direcție despre muzicoterapia receptivă - o formă dintre cele două mari forme de muzicoterapie. Am avut contact cu dumnealui și ne-am dorit împreună foarte mult să transmitem mai departe bazele acestei muzicoterapii deja existente în România.


În ce categorie de afecțiuni poate fi folosită cu succes muzicoterapia?

Muzicoterapia este folosită în foarte multe categorii din domeniul educațional, social și medical. În cel medical există domenii de la psihiatrie la copiii cu autism, geriatrie, neonatologie, copii cu deficiențe sau întârzieri de vorbire, însă se adresează cu siguranță și copiilor care prezintă deficiențe de atenție la școală, întârzieri de vorbire, mecanisme motrice, fizice. Muzicoterapia este o formă de terapie ce se bazează pe principiile psihoterapiei, însă se adresează mai ales celor care caută un caracter non-verbal prin care să se exprime.


Revenim acum la data de 25 mai, atunci când va avea loc această primă conferință despre muzicoterapie. Vorbiți-ne despre invitații pe care îi veți avea și despre ce subiecte vor fi abordate. 

În data de 25 mai ne bucurăm să fim găzduiți de Universitatea Națională de Muzică din București. Am reușit cu mult timp înainte să invităm trei profesori de la trei mari instituții universitare din Europa; în primul rând, prof.dr. Karin Schumacher, care a pus bazele studiului de muzicoterapie de la Berlin și care are strânse legături cu Viena și cu Londra. Dumneaei va susține un referat despre muzicoterapia la copiii cu autism - o temă desigur foarte discutată și în România - și este autoarea multor cărți pe care le va și prezenta la București despre relația emoțională cu copilul afectat de autism. Avem, de asemenea, invitată pe prof.dr. Monika Nocker-Ribeaupierre, care sosește de la Centrul lider muzicoterapeutic din Munchen, de asemenea autoare a unor cărți extraordinare despre neonatologie și despre rolul muzicii în medicină și despre muzicoterapie și durerile fizice, așadar despre medicina psiho-somatică. Și, nu în ultimul rând, la fel de important, profesorul Jos de Backer, care reprezintă Belgia. Dumnealui este specializat în domeniul psihiatriei și va susține un referat despre muzicoterapia în domeniul psihiatriei la adulți. Iar eu, desigur, voi prezenta un referat introductiv. Ne dorim la început să împrietenim publicul prezent cu bazele muzicoterapiei, efectele terapeutice ale acesteia și, de asemenea, să clarificăm cui ne adresăm și care sunt oamenii care pot să profite de aceste efecte ale muzicii și voi încerca să fac o introducere foarte clară despre cercetările valoroase de până acum.


Interviu realizat de Monica Isăcescu