Cronici Înapoi
AUDIO. Turneul 100 X Enescu s-a încheiat la Muzeul Național Cotroceni
Turneul Național 100 X Enescu a încheiat joi, 8 noiembrie 2018, seria de 10 concerte începute în 31 august la Tescani, printr-un eveniment organizat de Radio România Muzical la Muzeul Național Cotroceni. Dirijorul Cristian Lupeș, alături de un ansamblu de 8 muzicieni, Bucharest Festival Orchestra, a adus, la Muzeul Cotroceni, proiectul prin care și-a propus să reconstituie turneele lui George Enescu, de acum mai bine de o sută de ani, prin care strângea fonduri pentru finanțarea Premiului Național de Compoziție.
Concertul a debutat cu Dansurile Românești de Bartok și cu 5 of Millenium, o istorie a muzicii în 5 minute, din creația lui Liviu Dănceanu. A urmat Octuorul enescian, pe care Cristian Lupeș și Bucharest Festival Orchestra și-au propus să îl interpreteze într-o manieră proprie. Îmbrăcați casual, în tricouri albe imprimate, muzicienii au oferit o interpretare energică a Octuorului, în care s-au concentrat pe redarea cât mai clară a temelor, privite ca personaje muzicale:
"Cine abordează un repertoriu așa de greu și își permite să se îmbrace casual? Octuorul fiind o piesă importantă, am ales să facem inversul, să ne apropiem de oameni, nu să ne îndepărtăm. Ne-am îmbrăcat casual ca să-i lăsăm pe oameni de fapt să se relaxeze în fața unui fenomen destul de complicat. Mi-am închipuit cum l-aș cânta dacă aș avea 19 ani, vârsă la care l-a compus Enescu... cu aceeași emfază, cu aceeași dorință de a surprinde sau chiar a șoca. Enescu nu este doar un geniu, era un om, un tânăr. Și asta am vrut să evidențiem cu tipul ăsta de interpretare, foarte energic."
Iată câteva ecouri din public:
"Cu toate că Enescu e un compozitor greu, mi s-a părut extraordinară piesa. Chiar am simțit... nu știu, poate și instrumentiștii au fost foarte buni, poate și dirijorul a știut să-i îndrume cât să iasă o așa frumusețe de piesă."
"A fost deosebit. M-a emoționat și mi-a plăcut foarte mult."
Dirijorul Cristian Lupeș a declarat, la final, că își dorește să transforme Turneul 100 x Enescu într-un proiect multianual, iar următoarea alegere repertorială ar putea fi Dixtuorul de George Enescu.