Recomandări Înapoi
Centenar Liana Pasquali
Pe 10 octombrie 2015 se împlinesc 100 de ani de la nașterea harpistei Liana Pasquali, una dintre cele mai pregnante figuri din arta interpretativă românească.
În cuvintele unuia dintre iluștrii săi elevi, maestrul Ion Ivan Roncea, Liana Pasquali, "prin complexa sa activitate de profesoară, solistă, semnatară a numeroase transcripții și prelucrări pentru harpă a impus școala muzicală românească în întreaga lume". Născută in Italia, la data de 10 octombrie 1915, Liana Pasquali a studiat la Conservatorul Santa Cecilia din Roma, iar mai apoi la Conservatorul din Paris, unde - prin examen de admitere - a caștigat singurul loc pentru studenți străini, devenind astfel eleva lui Marcel Tournier, unul dintre cei mai importanți profesori de harpă din istorie.
După debutul parizian, la Sala Pleyel, Liana Pasquali va locui la Cluj timp de 9 ani, unde cântă in Orchestra Operei și predă cursuri la Conservator. Din 1955, se stabilește la București, unde la invitația lui Egizio Massini devine prim-harpistă a Operei Române și profesoară la Universitatea Națională de Muzică. După ce în anul 1954 cântă în primă audiție românească, la Filarmonica bucureșteană, Concertul de Reinhold Glier, sub bagheta dirijorală a compozitorului, doi ani mai târziu, a interpretat la Salzburg, sub conducerea lui Igor Markevitch Concertul KV299 in Do major de Mozart și Două dansuri pentru harpă și orchestră de Debussy.
In România a colaborat ca solistă cu cei mai importanți dirijori: George Georgescu, Constantin Silvestri, Alfred Alessandrescu, Theodor Rogalski, Mircea Basarab, Mihai Brediceanu, Iosif Conta. In cei peste 30 de ani de activitate profesorală, la clasa Lianei Pasquali au absolvit zeci de studenți, dintre care ii amintim pe Ion Ivan Roncea, Elena Ganțolea și Tatiana Bunea.
Ne reamintim de ilustra interpreta în emisiunea Arpeggio, pe 9 octombrie, de la ora 10.00, când o vom asculta în înregistrări intrate în Fonoteca de Aur a Radiodifuziunii, cu lucrări de Reinhold Glier și Marcel Tournier.