Evenimentele săptămânii Înapoi
În 21 martie, Ziua Europeană a Muzicii Vechi la Radio România Muzical
Și în ediția din acest an, cei mai importanți artiști sunt angrenați în concerte, conferințe, workshop-uri, posturile de radio de profil oferă programe speciale în peste 23 de țări. Desigur cea mai mare densitate o regăsim în Italia, țara de obârșie a muzicii baroce, cu o serie de concerte susținute în 26 de orașe, urmată de Franța, Germania, Spania, Anglia ș.a.m.d.
Este și o ocazie ca cele mai reprezentative voci să transmită un mesaj. William Christie, fondatorul ansamblului Les Arts Florissants declara într-un interviu: "Nu cred că muzica poate avea un impact mare dacă nu transmite sau reprezintă ideea de universalitate. Muzica franceză, muzica germană aparțin lumii - la fel cultura franceză, engleză, germană, sau italiană - sunt culturi ale lumii - este unul dintre motivele pentru care cultura este o parte extrem de importantă a civilizației. Și poate, în această lume tristă în care trăim, cultura este unul dintre acele lucruri care ne permit să supraviețuim sau cel puțin ne oferă încredere în idealuri pe care le considerăm eterne".
Și la Radio România Muzical, vorbim despre Ziua Europeană a Muzicii Vechi prin câteva emisiuni și rubrici special alcătuite. De la ora 10,00, în emisiunea "Arpeggio", Andreea Chiselev propune la rubrica "Interpretul zilei", un portret Jordi Savall, cu o selecție din albumele "Jean-Baptiste Lully - L'Orchestre du Roi Soleil", "Ostinato", Muzica filmului "Marquise" precum și "Esprit des Balkans". La "Concerte de 5 stele", de la ora 15,30, Ana Voinescu va prezenta un concert susținut de contratenorul Philippe Jaroussky și Ansamblul "Artaserse" la "Konzerthaus" din Berlin, în iulie 2016. În program - lucrări aparținând barocului italian timpuriu (producător Octavia Galescu).
O ediție specială "Ziua europeană a muzicii vechi" este programată de la ora 17,05, în care este cuprinsă o paletă stilistică largă a acestei tematici - de la Cartea purpurie de la Montserrat, Muzica din timpul lui Shakespeare, polifonia lui Giovanni Pierlugi da Palestrina, la barocul european cu multiplele sale ramificații în sfera muzicii vocale și instrumentale - concertul vivaldian, Handel și opera, suita franceză, oratoriul, Johann Sebastian Bach - ca ultim și definitiv reper și la final selecțiuni dintr-o uluitoare Simfonie imaginară de Jean-Phillipe Rameau schițată din vârful baghetei de Marc Minkovski.
De asemenea puteți asculta în transmisiune directă de la Walmgate - York, de la ora 21,30, concertul Orchestrei Baroce a Uniunii Europene, conduse de Lars Ulrik Mortensen, în program fiind incluse lucrări de Georg Friedrich Händel și Johann Sebastian Bach. "Scena europeană" - o ediție comentată de Irina Vasilescu, producător Mihai Stănescu.
Pasionați sau nu de acest subiect, sunteți invitați să împărtășiți alături de noi, emoții, pasiuni, sentimente articulate cu mijloacele unui limbaj ce înglobează polifonii, ornamente, basul continuu, tehnici de imitație, arta afectelor, altfel spus o deschidere către un mai vechi mod de a contura un discurs muzical. Și pentru toate acestea s-a înființat o Zi Europeană a Muzicii Vechi - în esență un demers de promovare, și se speră, de atragere a unui public cât mai numeros.