Agenda de concert Înapoi

"riTM în Banat" se va auzi în orașul tău!

Publicat: joi, 28 Martie 2024 , ora 15.53

Pornim într-un periplu muzical în regiunea Banat și anunțăm cu mare bucurie o nouă ediție a Festivalului Internațional "Timișoara Muzicală". Am intitulat turneul de promovare "riTM în Banat" și l-am conceput-o sub forma unei serii de evenimente muzicale menite să le vestească melomanilor din această parte de țară începerea celei de-a LXVIII-a ediții a emblematicei manifestări de gen organizate de Filarmonica Banatul și Opera Națională Română din Timișoara.

Pornim călătoria sonoră în data de 5 aprilie, la Lugoj, și o încheiem în 28 aprilie, la Recaș. Cele 11 recitaluri camerale ale turneului "riTM în Banat" vor fi susținute de percuționiștii Ansamblului Percutissimo al Facultății de Muzică și Teatru Timișoara din cadrul Universității de Vest Timișoara: MICHAEL BLESCUN, BOGDAN BUICĂ, GIULIA SZUROMI, DAVID CSERMAK. Solist și coordonator al ansamblului este percuționistul DORU ROMAN.

Ne vedem în regiune, după următorul calendar:

· Vineri, 5 aprilie 2024, ora 19:00 | Teatrul "Traian Grozăvescu" Lugoj

· Sâmbătă, 6 aprilie 2024, ora 19:00 | Casa de Cultură Buziaș

· Duminică, 7 aprilie 2024, ora 12:00 | Mănăstirea Sf. Maria - Radna, Lipova

· Vineri, 12 aprilie 2024, ora: 12:00 | Liceul Teoretic "Traian Vuia" Făget

· Duminică, 14 aprilie 2024, ora 18:00 | Episcopia Ortodoxă Caransebeș

· Vineri, 19 aprilie 2024, ora 19:00 | Liceul de Artă "Sabin Păuța" Reșița

· Sâmbătă, 20 aprilie 2024, ora 19:00 | Casa de Cultură Oravița

· Duminică, 21 aprilie 2024, ora 18:00 | Sala de conferințe a Primăriei Bocșa

· Vineri, 26 aprilie 2024, ora 19:00 | Casa de Cultură Sânnicolau Mare

· Vineri, 27 aprilie 2024, ora 19:00 | Casa de Cultură Jimbolia

· Duminică, 28 aprilie 2024, ora 19:00 | Casa de Cultură Recaș


Programul evenimentelor este conceput pentru toate categoriile de vârstă, și cuprinde: S. REICH - Music of pieces of wood, A. GOMEZ - Mambo Africano, S. FINK - Zulu Welcome, E. SEJOURNE - Bronx, M. RIFE - Rain Song, R. FILZ - Yellowstone, N. ZIVKOVICI - Cântec Sârbesc, M. MOLEIRO - Joropo, A. KEOWN - Destinations

Biletele au cost unic de intrare - 5 lei/ persoană, și le puteți achiziționa de la adresa: https://shorturl.at/wyHM9


Ansamblul PERCUTISSIMO

Încă de la înființare (2001), ansamblul "Percutissimo" al Facultății de Muzică și Teatru din cadrul Universității de Vest din Timișoara condus de Doru Roman, s-a bucurat de un real succes pe scenă, atât în țară, cât și în străinătate, primind aprecieri din partea publicului și specialiștilor percuționiști. "Percutissimo" are un repertoriu bogat care cuprinde compoziții din lumea largă, precum și un număr considerabil de lucrări dedicate de către importanți compozitori români: Violeta Dinescu, Doina Rotaru, Adrian Iorgulescu, Laura Manolache, Doron Kaufman, Gabriel Mălăncioiu, Ion Bogdan Ștefănescu, Gabriel Almași, prezentând lucrările acestora în prime audiții mondiale.

Ansamblul "Percutissimo" a concertat în străinătate la Institutul Cultural Viena, Evangelische Friedenskirchengemainde - Offenbach, Hochschule - Freiburg, Festivalul Internațional de Muzică Universitară Belfort, Academia de Muzică Lausanne, Festivalul muzicii de Cameră Lanciano și Conservatorul de Muzică din Gyor și Szeged, precum și la festivaluri importante din țară. Ansamblul a colaborat la mai multe concerte de binefacere alături de NobleBrass și de Walter Hilgers, în Germania și în România.

De-a lungul timpului, în cadrul Ansamblului "Percutissimo" au activat peste 20 de percuționiști: Ioana Nistor, Sorina Savii, Mădălin Duță, Dacian Predan-Hallabrin, Adrian Cosma, Grigore Teodorescu, Sergiu Cătană, Radu Pieloiu, Larisa Sceadei, Dorin Pop, Szekeres Ferencz, Dorin Pop, Darius Matei, Andrei Voica, Daniel Iorga, Zsolt Szabo, Alex Florescu, Ovidiu Andriș, Patricia Popescu, Alex Munteanu, Tibi Szalma, Daniel Jumugă Cuibariu, Amelia Trifu, Patrick Cojerean.

DORU ROMAN

A studiat la Liceul de Muzică "Ion Vidu" la clasa de Percuție a doamnei prof. Viorica Siminescu. A absolvit, în anul 1986, Conservatorul de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca (clasa maestrului Grigore Pop). În același an, a devenit membru al Orchestrei Operei Române din Timișoara. În cei 34 de ani de activitate în cadrul Orchestrei Filarmonicii Banatul Timișoara, dintre care 17 ani din postura de solist concertist, Doru Roman a interpretat multe lucrări în primă audiție absolută pe scena Filarmonicii, căreia i-a dedicat numeroase lucrări.

Doru Roman este cadru didactic asociat (Percuție) la Facultatea de Muzică din cadrul Universității de Vest Timișoara, fiind doctor în muzică; membru al Orchestrei Internaționale Europa Symphony - Viena; membru al Ansamblului de Percuție din Cluj-Napoca. De asemenea, este coordonator al Ansamblului "Percutissimo" al Facultății de Muzică din Timișoara, al Ansamblului "JimboDrums" și activează ca membru al Trio-ului "Contraste", precum și al Ansamblurilor "Gentis" și "Old Dixieland Jazz Band" din Timișoara.

În calitate de solist, Doru Roman a colaborat, printre altele, cu Orchestra Filarmonicii "George Enescu" (București), Orchestra Națională Radio (București), Orchestra de Cameră Radio (București), Orchestra Filarmonicii "Transilvania" (Cluj-Napoca), Orchestra Filarmonicii Oltenia (Craiova) și Orchestra Filarmonicii Arad, precum și cu Orchestra Națională Taiwan și Orchestra de Cameră Heidelberg. A participat la numeroase festivaluri internaționale și a susținut recitaluri în Olanda, Elveția, Belgia, Italia, Bulgaria, Austria, Ungaria, Franța, Spania, China, Columbia, Serbia, Danemarca, Anglia, Turcia, Israel, Slovacia, Germania, Polonia și Taiwan.

A realizat mai multe DVD-uri solo cu lucrări de Mauricio Kagel, Doina Rotaru, Jean Ballisat, Maia Ciobanu, André Jolivet, Dan Dediu, Adrian Enescu, Lothar von Knorr, Violeta Dinescu ș.a., precum și DVD-uri și CD-uri alături de membrii formațiilor camerale din care face parte, înregistrări efectuate la Societatea Română de Radio, Deutschlandfunk-Köln, WDR, Société de Musique Contemporaine Lausanne, Bayeriche Rundfunk, Swiss 2.

Organizatori: Filarmonica Banatul Timișoara și Opera Națională Română din Timișoara

Program finanțat din bugetul local al Municipiului Timișoara și al Ministerului Culturii.