Cronici Înapoi
S-a încheiat Classics for Pleasure - Special Edition!
A șasea ediție a Festivalului s-a desfășurat la Sibiu, în perioada 11-14 august și s-a bucurat de un succes deosebit!
Anul acesta, Festivalul Classics for Pleasure a răsfățat din plin melomanii și iubitorii de frumos din Sibiu. Ediția de anul acesta, intitulată Classics for Pleasure - Special Edition a însemnat șase concerte de muzică clasică, un spectacol dedicat copiilor, o expoziție de arte vizuale, un pavilion de artă interactiv și premii unice.
Festivalul s-a deschis pe data de 11 august cu concertul Vivaldi vs Piazzolla, o îmbinare perfectă dintre splendoarea și măreția barocă a italianului Antonio Vivaldi și dinamismul și forța argentinianului Astor Piazzolla. Kamerata Kronstadt, sub îndrumarea dirijorului Cristian Oroșanu, și solista Rebekka Hartmann - care a interpretat piesele la o vioară Antonio Stradivari mai veche decât lucrarile executate - au captivat publicul cu interpretarea magnifică a lucrării Anotimpurile. Interpretarea actriței Camelia Paraschiv a versurilor lui Ionel Simota și Aurel Dumitrașcu a completat perfect tematica concertului. Datorită condițiilor meteorologice, concertul nu s-a putut ține în Piața Mare ci a fost relocat în Sala Thalia. Ploaia nu i-a descurajat pe sibieni, care au umplut sala de concerte și la final au apreciat îndelung prestația artiștilor.
Nici pe data de 12 august, sibienii nu s-au lasta împiedicați de temperaturile invernale ci s-au prezentat la concerte în numar record. Un public numeros a umplut Biserica Ursulinelor și i-a ascultat pe talentații muzicieni din Spirit Brass Ensemble. Sub bagheta lui Mihai Ceașcai, Spirit Brass Ensemble a încântat publicul cu adevărate bijuterii ale istoriei muzicale internaționale iar prestația diafanei soprane Irina Baianț i-a vrăjit pe toți cei prezenți.
În a doua parte a zilei a avut loc spectacolul de operetă Silvia - Prințesa Ceardașului a lui E. Káláman în Piața Mare. Spectacolul a reunit pe scenă Orchestra, Corul, Baletul și Soliștii Teatrului Național de Operetă "Ion Dacian" din București. Maestrul Lucian Vlădescu a demonstrat încă o dată că este unul dintre cei mai buni muzicieni din generatia sa, printr-un tur de forță care susține toate aprecierile primite pe parcursul carierei sale. Tina Munteanu, Florin Budnaru, Mediana Vlad și Cătălin Petrescu au reușit să vrăjească publicul și să-l învăluie în splendoarea Belle Epoque. În ciuda ploii torențiale și a frigului, nu număr record de persoane s-au prezentat și au rămas să asiste pe tot parcursul spectacolului.
Toate concertele desfășurate pe data de 13 august au fost dedicate memoriei reginei Ana, în contextul zilei de doliu național.
Programul artistic a început la ora 11.00 în Sala Thalia cu un concert dedicat celor mai mici și mai drăgălași spectatori. Opera Comică pentru Copii i-a încântat pe cei mici cu Don Pasquale - o operetă plină de culoare, veselie și desigur, învățături utile. Copii s-au bucurat de spectacol și la final au profitat de ocazie pentru a interacționa cu câteva dintre personaje.
În aceeași zi, Corul Național de Cameră Madrigal "Marin Constantin" a interpretat cântece de o frumusețe unică. Splendoarea barocă și renascentistă i-a copleșit pe cei aflați la Biserica Ursulinelor. Sub îndrumarea dirijoarei Anna Ungureanu, corul a interpretat impecabil piesele din repertoriu iar la final publicul a solicitat cu insistență un bis.
Seara i-a avut ca protagoniști pe Orchestra, Corul, Baletul și soliștii Operei Naționale Române din Cluj-Napoca. Sub îndrumarea maestrului Adrian Morar, soliștii Sorin Lupu, Lucia Bulucz și Ștefania Barz au adus pe scena din Piața Mare atmosfera satului românesc autentic de odinioară cu Ana Lugojana a lui Filaret Barbu. Opereta i-a captivat în așa măsură pe sibieni încât nici temperaturile infernale care au pus stăpânire pe oraș nu i-au determinat să plece.
Festivalul s-a încheiat pe data de 14 august cu tradiționalul concert Proms of Delight. Finalul apoteotic al festivalului a reunit mari artiști naționali și internaționali: dirijorul David Crescenzi, soprana Irina Iordăchescu, mezzo-soprana Lillianna Zalesinska, tenorul Dominik Sutowicz și baritonul Iordache Basalic.Orchestra Filarmonicii de Stat din Sibiu a interpretat magistral toate piesele iar publicul a apreciat sincer virtuozitatea artiștilor. În total, 3000 de persoane au asistat la concertul de final și s-au bucurat de acest concert unic în România, creat dupa modelul BBC Proms. Repertoriul a inclus melodii și arii cunoscute un adevărat regal de frumusețe și măiestrie.
Toate concertele au putut fi urmărite în direct prin Livestreaming iar înregistrările sunt în continuare disponibile pe www.classicsforpleasure.ro.
Mulțumită Telekom România Sibienii au beneficiat de Wi-Fi gratuit în Piața Mare pe parcursul celor patru zile de festival.
"Suvenir de Sibiu" a reunit lucrările artiștilor Ammar Alnahhas, Alexandru Mihai Ariciu, Cătălin Botezatu, Vera Dan, Daniela Donțu și Nadejda Lungu. Alăturat expoziției, în Piața Mare din Sibiu, pe toată perioada festivalului, în intervalul orar 16.00-20.00, un pavilion de artă le-a oferit participanților posibilitatea de a se exprima prin pictură și de a interacționa cu artiști.
Tot în cadrul pavilionului a fost organizată o tombolă ce a oferit participanților șansa de a câștiga una din gravurile oferite de magazinul de artă www.weshopart.ro.
Festivalul Classics for Pleasure este organizat de Asociația Elite Art Club UNESCO (http://www.eliteart.org/), unicul reprezentant în România al Jeunesses Musicales International - cea mai amplă organizație non-guvernamentală dedicată tinerilor muzicieni din lume. Asociația desfășoară, încă de la înființarea sa în 2003, proiecte de anvergură și înaltă calitate artistică în vederea promovării tinerilor artiști, expunerii valorilor culturale deja consacrate și promovării culturale a României la nivel internațional.
Festivalul Classics for Pleasure - Special Editioneste finanțat prin Mecanismul Financiar SEE 2009-2014, în cadrul Programului PA17/RO13 "Promovarea diversității în cultura și artă în cadrul patrimoniului cultural european".