Evenimentele săptămânii Înapoi
'Serile Radio România Muzical 20' cu violonistul Alexandru Tomescu
Radio România Muzical, unicul post românesc dedicat muzicii clasice, împlinește, în 24 martie, 20 ani de existență.
În colaborare cu Muzeul Național Cotroceni, un prim eveniment dedicat acestei aniversări va avea loc joi, 16 martie, de la ora 19.00: recitalul susținut de violonistul Alexandru Tomescu, unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați muzicieni români ai momentului, interpretul discului de muzică clasică al anului 2016.
Albumul Bach to basics semnat de Alexandru Tomescu a obținut în cadrul unui proiect organizat de Radio România Muzical, prin vot popular, titlul de "Disc de muzică clasică al anului 2016". Albumul a strâns un număr record de 5.546 voturi unice.
În seara de zilei de 16 martie, Alexandru Tomescu va interpreta în Sala Cerchez a Muzeului Național Cotroceni, lucrări pentru vioară solo de Bach, repertoriul inclus și pe "Discul de muzică clasică al anului 2016". La finalul recitalului, violonistul va oferi autografe.
Biletele pentru recitalul din 16 martie, sunt disponibile în rețeaua www.eventim.ro. Accesul la Muzeul Național Cotroceni este permis, începând cu ora 18.00, la intrarea aflată vis-à-vis de Grădina Botanică, în baza unui act de identitate.
Înregistrarea recitalului susținut în 16 martie de Alexandru Tomescu va fi difuzată la Radio România Muzical sâmbătă, 25 martie, de la ora 10.30.
Sponsor: Veuve du Vernay
*****
Radio România Muzical a început să emită în 24 martie 1997, în București. În ultimii 20 ani, s-a impus ca un reper al calității în peisajul media și cultural; a rămas, de asemenea, unicul post de radio românesc clasic, jazz & more. 24 ore pe zi, Radio România Muzical promovează marile valori ale creației românești și universale, în interpretări de marcă, românești și străine. Radio România Muzical este unicul post de radio unde pot fi ascultate, de exemplu, creațiile lui George Enescu, Paul Constantinescu, Mihail Jora sau înregistrări realizate de Radu Lupu, Dan Grigore, Dinu Lipatti, Ion Voicu, Sergiu Celibidache.
Radio România Muzical este conectat la realitățile scenelor de concert internaționale prin concertele pe care le preia, în direct sau înregistrat, prin rețeaua Uniunii Europene de Radio. La Radio România Muzical pot fi ascultate în direct spectacole puse în scenă la Teatrul Metropolitan din New York, Scala din Milano sau Covent Garden din Londra, alături de concerte din marile festivaluri de la Salzburg, Lugano, Lucerna sau evenimente memorabile, așa cum a fost, în ianuarie 2017, concertul de deschidere a complexului Elbphilharmonie de la Hamburg.
Radio România Muzical pune la dispoziția partenerilor săi din Uniunea Europeană de Radio evenimente care au loc în România, unele special organizate pentru stagiunile Uniunii Europene de Radio, așa cum a fost festivalul "București, oraș al muzicii" din anul 2007.
Radio România Muzical este un promotor al tinerilor muzicieni români de valoare. În 2013, la propunerea Radio România Muzical, violonistul Răzvan Stoica a participat și a și câștigat concursul New talent de la Bratislava, o rampă de lansare în viața internațională de concert. Alți tineri muzicieni propuși de Radio România Muzical la concursul Concertino Praga au obținut de-a lungul anilor importante premii. Printre aceștia: violonista Alexandra Bobeico - premiul I (2013), violoncelistul Cornelius Zirbo - premiul al II-lea (2016), violonista Mălina Ciobanu - mențiune (2016), pianistul Cadmiel Boțac - mențiune (2013).
Radio România Muzical transmite în direct și înregistrează cele mai importante evenimente muzicale românești: de la Festivalul internațional George Enescu, la Stagiunea de marți seara de la Ateneul Român, dedicată tinerilor muzicieni.
Radio România Muzical este organizator al unor evenimente aparte în peisajul cultural românesc: de la Festivalul "Dinu Lipatti" din 1999, unde printre protagoniști a figurat celebra pianistă Elisabeth Leonskaja, la "Zilele Lipatti" din 2010 și stagiunile de concerte organizate în 2014 și 2015 la Muzeul Național Cotroceni.
Din 2010, Radio România Muzical a organizat pentru prima dată proiectul "Ascultă 5 minute de muzică clasică" în spații neconvenționale. Astăzi, "Ascultă 5 minute de muzică clasică" este unul dintre principalele proiecte culturale Radio România, desfășurat pe două paliere: în spații neconvenționale (mall-uri, hipermarketuri, librării, muzee, sedii de firme, magazine de mobilă și bricolaj) și în școli.
În 2013, Radio România Muzical a organizat prima ediție a proiectului "Votează discul de muzică clasică al anului". Interpreții discurilor câștigătoare din ultimii 4 ani sunt: violoncelista Laura Buruiană și pianistul Ferenc Vizi (2013), pianista Alina Azario (2014), pianista Raluca Știrbăț (2015), violonistul Alexandru Tomescu (2016).
Radio România Muzical poate fi ascultat în prezent pe două frecvențe: 104.8 FM (București) și 97.6 FM (frecvență regională), ca și pe stream-ul live de pe site-ul www.romania-muzical.ro și prin aplicațiile IOS și Android. Pe site-ul www.romania-muzical.ro sunt disponibile o arhivă audio extinsă de emisiuni, cronici, interviuri, știri, alte 7 stream-uri on demand.
*******
Alexandru Tomescu (născut în 1976) întrunește, în conștiința publicului, amprenta unei vocații și a unui destin artistic, dublate de o energie puțin obișnuită pentru a le traduce în faptă și, în plus, cu șansa de a cânta pe o vioară Stradivarius.
Fiu al unei familii de muzicieni, studiază primii șapte ani cu mama sa, Mihaela Tomescu, profesoară de vioară la Liceul de Muzică "George Enescu" din București. De la vârsta de șase ani, cântă acompaniat de tatăl său, pianistul Adrian Tomescu, participând la numeroase evenimente și concursuri muzicale. Formația lui e desăvârșită, între 1995 și 1999, la Conservatorul din București, cu Ștefan Gheorghiu, cel mai important pedagog român în școala de vioară a momentului. Obține burse de studii în SUA și Elveția, unde studiază cu Eduard Schmieder (2000) și cu Tibor Varga (2001), iar în paralel participă la cursuri de perfecționare cu Ruggiero Ricci, Igor Oistrah și Hermann Krebbers.
Dintre numeroasele competiții naționale și internaționale câștigate trebuie menționate Concursul "Paganini" (Genova, 1995), Concursul "Marguerite Long - Jacques Thibaud" (Paris, 1999) și Concursul "George Enescu" (1999). A concertat sub bagheta unor dirijori importanți, între care Kurt Masur și Valery Gergiev, alături de pianiști precum Valentina Lisitsa și Eduard Kunz, în săli celebre ca Berliner Philharmoniker, Carnegie Hall, Concertgebouw, Théâtre des Champs-Élysées.
A înregistrat pentru posturi de radio și televiziune românești, dar și din Anglia, Franța, Elveția, Germania, Olanda, Polonia, SUA și a realizat numeroase imprimări pe CD, dintre care se cuvin amintite Alexandru Tomescu at Moscow (cu concerte de Paganini și Mendelssohn), Romanian Piano Trio (trei discuri cu lucrări camerale de Mozart, Beethoven, Schumann, alături de Horia Mihail și Răzvan Suma), Simply Mozart (patru concerte mozartiene sub bagheta lui Horia Andreescu) sau Ad Libitum - Primus (cvartete de Beethoven, Haydn, Sibelius, cu Alexandru Tomescu la vioara I) și Bach to basics, albumul care a primit titlul de "Disc de muzică clasică al anului 2016" în România, prin votul ascultătorilor Radio România Muzical.
Din anul 2007, în urma unui concurs, îi este încredințată, deocamdată până în 2018, vioara Stradivarius Elder - Voicu, care a devenit protagonista câtorva îndrăznețe proiecte muzicale de anvergură și notorietate, cu finanțare privată, în care, sub genericul Turneul Stradivarius, violonistul a concertat în zeci de localități din țară, cu programe care au cuprins câteva integrale-eveniment pentru viața muzicală românească, asociind uneori recitalul cu secvențe inedite de performance: cele 24 de capricii ale lui Paganini, cele șase sonate pentru vioară solo de Ysaÿe, sonatele și partitele pentru vioară solo de Bach, sonatele pentru vioară și pian de Prokofiev și integrala lucrărilor pentru vioară și pian de Enescu (cu Eduard Kunz la pian). O parte din aceste programe au fost înregistrate pe CD-uri și DVD-uri care s-au bucurat de un mare succes: Paganini 24/24, Stradivarius Obsesii, Bach to Basics.
O dominantă a profilului de artist al lui Alexandru Tomescu este abnegația de a duce marea muzică către oamenii obișnuiți și de a dedica activității caritabile o parte însemnată din evenimentele muzicale în care evoluează. Artistul e vizibil însuflețit de pasiunea cauzelor nobile și prezența lui pe scena publică românească se distinge odată mai mult prin acest altruism.