Se întâmplă la Radio România Înapoi

Teatrul Național Radiofonic la a doua ediție a Reuniunii Teatrelor Naționale

Publicat: joi, 8 Septembrie 2016 , ora 8.56

Teatrul Național Mihai Eminescu din Chișinău deschide cea de a 95-a stagiune cu Reuniunea teatrelor naționale românești, ediția a II-a. Evenimentul se desfășoară în perioada 13 - 21 septembrie, sub egida Ministerului Culturii din Republica Moldova, a Ministerului Culturii din România, a Institutului Cultural Român și a Institutului Cultural Român Mihai Eminescu din Chișinău.

În cadrul reuniunii vor fi prezentate producții recente ale teatrelor invitate din România, ale teatrului gazdă și ale teatrelor naționale din Republica Moldova, punându-se accentul pe calitate, inedit, creativitate și rostire exemplară a limbii române.

Participă: Teatrul Național Radu Stanca - Sibiu, cu spectacolele Lecția, Antisocial, Mărie, Mărie!, Teatrul Național Marin Sorescu - Craiova, cu Profu' de religie, Pescărușul, Occident Express, Teatrul Național Vasile Alecsandri - Iași, cu spectacolele Cafeneaua și Zeul măcelului, Teatrul Național Ion Luca Caragiale - București, cu L'om DaDa și Lecția, Teatrul Național din Cluj-Napoca cu spectacolul Call it Art!, Teatrul Național Mihai Eminescu - Chișinău, cu Casa mare și Aveți ceva de declarat?, Teatrul Național Satiricus I. L. Caragiale - Chișinău, cu Angajare de clovn, Teatrul Național Vasile Alecsandri - Bălți, cu Deșteptați-l pe Ion!, Teatrul Național Bogdan Petriceicu Hașdeu - Cahul, cu spectacolul Mimoza.

O secțiune aparte a evenimentului aruncă un spot de lumină asupra Teatrului Național Radiofonic din București - Radio România. În cadrul acestei secțiuni, se vor organiza audiții cu public ale spectacolelor radiofonice de teatru-document, realizate în seria Biografii, memorii, dedicate unor destine exemplare, modele în lupta de rezistență anticomunistă, personalități ale vieții culturale naționale, precum și ale unor creații radiofonice de referință, realizate în cadrul proiectului Dramaturgi români contemporani, după operele unor cunoscuți și apreciați scriitori basarabeni. Aceste audiții vor avea loc zilnic, de la ora 14:00, în Sala Antract a Teatrului Național Mihai Eminescu din Chișinău și vor fi urmate de dezbateri. Intrarea este liberă. Se vor asculta următoarele spectacole: Plânsul pământului și Pâinea cea de-a pururi - scenarii radiofonice de Magda Duțu, după volumul Cartea foametei de Larisa Turea, în regia lui Petru Hadârcă; Alegerea lui Alexandru Suțțo de Dumitru Crudu, în regia lui Gavriil Pinte; Marcel Petrișor: Secretul Fortului 13 - scenariu radiofonic de Ion-Costin Manoliu, în regia lui Răzvan Popa; Deportați în Siberia - scenariu de Lăcrămioara Stoenescu, după cartea academicianului Gleb Drăgan - Exerciții de memorie, o paranteză tristă a istoriei, în regia lui Petru Hadârcă; Eminescu - Luceafăr mistuit - scenariu de Constantin Venerus Popa, în regia lui Mihai Lungeanu.

Un loc central în economia reuniunii îl are conferința Spectacole, regizori, autori: perspective critice asupra teatrului contemporan, organizată de Secția Națională Moldova a AICT-IATC, cu participarea Institutului Patrimoniului Cultural al AȘM, Uniunii Scriitorilor, UNITEM, AMTAP, USM. În cadrul conferinței va avea loc prezentarea volumelor antologice O cronică a Teatrului Național Mihai Eminescu din Chișinău - o istorie de 95 de ani.

În cele 10 zile de teatru publicul basarabean are șansa unică de a viziona cele mai incitante spectacole produse în România și Republica Moldova, de a participa la lansări de carte, expoziții, dezbateri. Un prilej de a se conecta în direct la fenomenul teatral românesc, în tot ce are mai de valoare la ora actuală, printre invitați numărându-se regizori de renume mondial și actori de seamă de pe ambele maluri ale Prutului.