Evenimentele săptămânii Înapoi

Transmisiune directă de la Munchen: Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Bavareze aniversează 75 de ani de existență cu "Gurrelieder" de Arnold Schoenberg

Publicat: miercuri, 17 Aprilie 2024 , ora 8.07
Indiferent de perioada de timp în care activează, orice creator abordează - măcar tangențial - subiectul dragostei. Acesta a fost și cazul lui Arnold Schoenberg, cel care, la începutul secolului trecut, începea să scrie Cântecele din Gurre - o lucrare fără număr de opus, scrisă într-un stil demn de finalul secolului romantic - potrivit, deci, pentru subiectul ales. Mai multe detalii despre desfășurarea acțiunii și despre intriga propusă de versurile scriitorului danez Jens Peter Jacobsen aflăm, însă, vineri, de la ora 21:00, când vă propunem o transmisiune directă de la Munchen.

Cu ocazia aniversării a 75 de ani de existență a Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii Bavareze, la Isarphilharmonie din Munchen are lor un concert de gală ce îl aduce la pupitrul ansamblului pe Sir Simon Rattle, dirijorul-șef al orchestrei. Desfășurarea de forțe necesare partiturii compozitorului austriac este, în mod evident, un efort pe care organizatorii îl fac pentru a marca această ocazie, dat fiind că lucrarea lui Schoenberg a mai fost interpretată doar de trei ori în istoria Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii Bavareze: în 1965, cu Rafael Kubelík, în 1988 cu Zubin Mehta și în 2009 cu Mariss Jansons. Sir Simon Rattle a descris această lucrare drept "sexy, elegantă, senzuală", atribute ce ne dovedesc aprecierea pe care o are dirijorul britanic pentru muzica de secol douăzeci. Alegerea unei pagini semnate de Schoenberg mai este argumentată, probabil, și de faptul că aniversăm, în data de 13 septembrie, 150 de ani de la nașterea compozitorului.

Alături de ansamblul german vor evolua în calitate de soliști tenorul Stuart Skelton în rolul "Waldemar", soprana Dorothea Röschmann în rolul "Tove", mezzosoprana Jamie Barton în rolul "Waldtaube", bas-baritonul Josef Wagner în rolul "Bauer" și tenorul Peter Hoare în rolul "Klaus-Narr", Thomas Quasthoff fiind naratorul. Pe scenă vor urca și membrii Corului Radiodifuziunii Bavareze și ai Corului Radiodifuziunii din Leipzig - pe scurt, o desfășurare de forțe demnă de gala aniversară a uneia dintre cele mai importante orchestre europene.

Astfel, vă invit vineri, 19 aprilie, să aniversăm împreună 75 de ani ai Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii Bavareze și, de asemenea, anticipând, un secol și jumătate de la nașterea lui Arnold Schoenberg, cu una dintre cele mai importante pagini tonale semnate de compozitorul austriac care a scris istorie în prima jumătate a secolului trecut: Gurre-Lieder, în transmisiune directă de la Munchen, cu Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Bavareze, dirijată de Sir Simon Rattle, la Radio România Muzical.


Petre Fugaciu