Agenda de concert Înapoi

Vreau să fiu meloman, ediția I, 20 aprilie 2024

Publicat: joi, 18 Aprilie 2024 , ora 9.45
Sâmbătă, 20 aprilie 2024, începând cu ora 10 în sala Auditorium a Universității Naționale de Muzică București, se va desfășura prima ediție a concursului "Vreau să fiu meloman".

Organizat de Școala Gimnazială nr.27 din București în parteneriat cu Radiodifuziunea Română, Universitatea Națională de Muzică București și Colegiul Național de Muzică "George Enescu",concursul se adresează elevilor de toate vârstele care iubesc muzica, frumosul și cultura, dar care nu studiază la liceele de artă. Coordonatorii concursului - profesorii Georgiana MARIA și Victor MARIA - lansează elevilor provocarea de a afla cât mai multe despre muzica clasică, de a o înțelege mai bine, pentru a deveni adulți cu o cultură artistică de valoare într-o societate dominată, din păcate, de subcultură și kitch.

Tema acestei prime ediții este "Ne place opera!". Concursul este structurat pe 5 secțiuni: Ascultăm împreună! (echipe), Sunt cel mai pasionat! (individual), Muzică și culoare (lucrări plastic), Muzica privită prin obiectiv (film) și Calliope și Euterpe (creație literară). La primele două secțiuni participanții vor susține mai multe probe având diferite sarcini: întrebări teoretice, audiții muzicale, probe artistice.

Sunt înscriși 113 de elevi de la 12 școli din Municipiul București, precum și din județele Arad, Bihor, Dâmbovița, Timiș și Vrancea. Probele de concurs vor fi variate și incitante, concurenții trebuind să își etaleze cunoștințele muzicale, alături de viteza de reacție și munca în echipă. Ei vor trebui să recunoască mai multe momente muzicale din opere, audițiile muzicale fiind puse la dispoziție de Radio România Muzical prin proiectul național "Ascultă 5 minute de muzică clasică".

Juriul concursului este format din asistent universitar dr. Florin Neagoe de la Universitatea Națională de Muzică București, prof. metodist ISMB Mariana STOIAN, Anca VASIU și Mihaela DINESCU, prof. Silvia PANAITESCU și Victor MARIA de la Colegiul Național de Muzică "George Enescu", prof. Mariana ISTRATE de la Școala Gimnazială nr.126, prof. Roxana CUȚITEI, Lavinia DIACONU, Monica IORGA și Eliza NEGHINĂ de la Școala Gimnazială nr.27, prof. Anca Vasiliu de la Colegiul Național "I.L.Caragiale" și Andrei MARIA, inginer software Google. Alături de premiile și mențiunile acordate de juriu, la fiecare secțiune se va acorda și un premiu al publicului.

Miercuri, 24 aprilie va avea loc workshop-ul "Educația culturală în secolul XXI", organizat în parteneriat cu CCD București, unde sunt invitate cadre didactice de diverse discipline pentru a dezbate problemele actuale ale formării competențelor culturale în cadrul activităților școlare și extrașcolare.

"Este prima ediție, suntem nerăbdători și suntem convinși că vom avea parte cu toții de o zi minunată împreună. Ne dorim ca toți cei prezenți să aibă parte de o experiență deosebită și să își dorească să afle cât mai multe lucruri despre această minunată artă, devenind în acest fel adulți cu o cultură valoroasă, pe care, la rândul lor, să o împărtășească celor din jur. Avem nevoie de muzică, avem nevoie de cultură și mai ales avem nevoi de copii pentru a duce mai departe valorile culturale universale." (prof. Georgiana MARIA)