Cronici Înapoi

Răzvan Dragnea - solistul Orchestrei Naționale Radio

Publicat: luni, 24 Martie 2014 , ora 10.53
Cu prilejul aniversării a 150 de ani de la nașterea compozitorului Richard Strauss, Orchestra Națională Radio a susținut vineri, 21 martie, un concert la Sala Radio, care a inclus o partitură impunătoare a artistului german: "Așa grăit-a Zarathustra".


O sală Mihail Jora plină așteaptă ca trei povești să fie spuse de Orchestra Națională Radio, ansamblu dirijat de Tiberiu Soare. Prima dintre ele, Uvertura "Carnavalul roman", semnat de Hector Berlioz. Pe scenă apare pianul, un opus a cărui premieră la Weimar, în 1855, l-a avut pe compozitor însuși ca solist și pe Hector Berlioz în ipostaza de dirijor.


Concertul nr. 1 al lui Franz Liszt a fost cea de-a doua poveste spusă vineri seară, de Ansamblul Simfonic Mare al Radioului și de pianistul Răzvan Dragnea:

"Sunt foarte fericit că mă aflu pe scena Radioului. Mi-am reîntâlnit foarte mulți colegi și pot spune că a fost o colaborare deosebit de reușită".


Tiberiu Soare ne vorbește despre reîntâlnirea cu Răzvan Dragnea:

"Un tânăr solist, un tânăr pianist, cu tehnică superbă, un virtuoz. Are o expresivitate cu totul specială. Are un fel foarte particular de a vedea muzica și asta îmi place foarte mult, aduce un suflu foarte personal."


Opinii din public:

- Pianistul mi-a plăcut foarte mult, o tehnică excelentă.

- Minunat. E prima oară când l-am auzit. Am fost foarte plăcut impresionați și credem că are un mare viitor.

- Splendid. Mare performanță. Mi-a plăcut foarte mult. Solistul foarte bun, dirijorul excepțional.


După pauză, o partitură impunătoare, "Așa grăit-a Zarathustra", poemul simfonic scris de Richard Strauss, despre care Tiberiu Soare afirmă:

"În scriitura lui Richard Strauss poți decela și elemente din Lily, poți decela și elemente din Gluck. E o muzică sui generis. Nu are nimic schematic în ea, această lucrare. E o reflectare a stărilor, pe care Richard Strauss le-a avut, atunci când citea opera filosofului german."



Lucian Haralambie