Evenimente Înapoi
Enescu - 130 la Radio România Muzical
În 19 august se împlinesc 130 de ani de la nașterea lui George Enescu, figură emblematică pentru cultura muzicală românească și unul dintre cele mai importante nume din galeria internațională a marilor compozitori și interpreți ai secolului XX. Radio România Muzical marchează acest moment cu mai multe emisiuni și un nou stream on demand.
O emisiune specială
"Enescu - 130: posteritatea unui geniu în trei ipostaze muzicale" se intitulează emisiunea specială realizată de Ioana Marghita, difuzată vineri, 19 august, între orele 10,00 și 13,00. Ascultătorii Radio România Muzical au șansa să-l (re)descopere pe Enescu interpretul - violonist, pianist și dirijor; Enescu, mentor al unor nume celebre precum Yehudi Menuhin, Christian Ferras, Arthur Grumiaux, Ion Voicu și Enescu - compozitorul. Emisiunea include de asemenea fragmente din celebrul interviu acordat de George Enescu lui Bernard Gavoty în anul 1954, dar și interviuri realizate cu personalități ale vieții muzicale contemporane care vorbesc despre Enescu pe care l-au cunoscut numai din partiturile sau înregistrările pe care le-a lăsat. După emisia în FM, emisiunea va fi arhivată pe site-ul Radio România Muzical, în format audio.
Pe parcursul zilei de 19 august, Enescu compozitorul poate fi întâlnit și în alte emisiuni Radio România Muzical: "Choralis" (ora 15,30) surprinde latura de autor de muzică corală, iar "Univers muzical românesc" (ora 14,40) propune audiția integrală a Baladei op.4 pentru vioară și pian și a Simfonia a III-a, aceasta din urmă în interpretarea Orchestrei Naționale Radio, dirijate de Horia Andreescu.
Un nou stream on demand
130 de ani de la nașterea lui George Enescu sunt marcați și pentru ascultătorii din mediul online. În 19 august, Radio România Muzical lansează noul stream on demand "Enescu interpretează Enescu" ce cuprinde toate înregistrările pe care le-a lăsat însuși Enescu pentru propriile-i lucrări. Sunt documente sonore incluse în Fonoteca de Aur a Radio România, puse acum la dispoziția publicului larg, 23 de imprimări, cuprinzând lucrări semnificative din creația lui Enescu, unele dintre ele, în diverse interpretări realizate de Enescu de-a lungul anilor.