Interviuri Înapoi

Succes românesc la Festivalul Internațional de Artă Corală de la Ohrid

Publicat: marți, 31 August 2010 , ora 16.06

Corul Sound a participat în perioada 26-30 august 2010 la cea de-a treia ediție a Festivalului Internațional de Artă Corală de la Ohrid, în Macedonia. De-a lungul desfășurării evenimentului am fost ținuți la curent cu noutățile prin intermediul corespondențelor realizate de criticul muzical Dumitru Avachian:

Mă aflu în plină desfășurare a acestui Festival de Muzică Corală aici, în Macedonia, pe malurile lacului Ohrid, la granița dintre Albania și această țară ce aparținea Federației Iugoslave. Este vorba despre un festival ce se află la a treia ediție și este deschis corurilor de copii, corurilor mixte, corurilor camerale precum și celor folclorice.

Muzica sacră se cântă în multe dintre cele peste trei sute de biserici care există aici, în Ohrid. Participă treizeci și cinci de formații din șaisprezece țări: din Spania până în Ucraina și Rusia, din Elveția până în nordul Africii. Participarea românească este semnificativă: ansamblul Sound din București, condus de eminentul muzician Voicu Popescu, Capella polifonica din Arad, Corul Vox Animi din Sighișoara și Vox Humana din Sfântu Gheorghe. O reprezentare extinsă, deci, a muzicii corale din țara noastră, aici, la a treia ediție a Festivalului de la Ohrid.

Astă seară are loc deschiderea oficială a Festivalului.

Dumitru Avachian, 26 august 2010


Ne aflăm în cea de-a doua zi de desfășurare a Festivalului Artei Corale de la Ohrid. Ieri seară a avut loc ceremonia oficială de deschidere. Apoi a fost cu adevărat impresionantă desfășurarea de forțe corale pe toate străzile orașului. S-au înscris 35 de formații, ceea ce înseamnă un număr de aproximativ 1000 de participanți, sosiți din șaisprezece țări.

Astăzi dimineață au evoluat deja trei formații ce copii, din Letonia, Lituania și Serbia. Sunetul natural al emisiei vocale a impresionat și această secțiune promite bucurii dintre cele mai mari pentru publicul local, pentru cel turistic dar, în egală măsură, pentru ceilalți participanți care asistă la evoluția colegilor lor în concurs și festival.

Formația din Sfântu Gheorghe Vox Humana evoluează în câteva ore, iar mâine Corul Sound din București își va arăta prezența aici, în cadrul Festivalului Artei Corale de la Ohrid, în Macedonia.

Dumitru Avachian, 27 august 2010


Bucurie mare aici printre membrii grupului coral conduși de muzicianul Voicu Popescu. Ieri seară rezultatul final al concursului din Macedonia a fost făcut public: este vorba despre cucerirea Marelui Trofeu și, de asemenea, de adjudecarea unei distincții speciale privind interpretarea piesei obligatorii din program, o lucrare din repertoriul muzicii macedonene.

Întreaga manifestare s-a bucurat de o bună mediatizare și de un public foarte generos, minute în șir la sfârșitul anunțului întreaga asistență, sute de oameni, au scandat numele formației și numele țării noastre. A fost o promovare pentru ceea ce înseamnă spiritualitatea românească într-un context internațional, o promovare cu totul specială pe care iată, observăm cu regret, nici societatea civilă și nici cea politică nu sunt în stare să o realizeze.

Muzicienii - în acest caz membrii grupului Sound și dirijorul Voicu Popescu - se dovedesc a fi adevărați ambasadori ai spiritualității românești în spațiul european.

Dumitru Avachian, 30 august 2010


Iată ce ne-a declarat dirijorul Voicu Popescu în cadrul unui interviu realizat după finalul competiției:


Felicitări, domnule Voicu Popescu, pentru câștigarea Marelui Premiu al Festivalului Internațional de Artă Corală de la Ohrid! Cum ați primit vestea?

Suntem extrem de bucuroși că de această dată un Mare Premiu intră în "patrimoniul" nostru.


Corul "Sound" a cântat în două seri - sâmbătă și duminică, prezentând programe diferite. Ce ați interpretat?

La repertoriul de muzică sacră am făcut schimbări față de repertoriul inițial, orientându-ne după ceea ce se întâmpla în festival. Am virat repertoriul către unul pur românesc, cu preponderență bizantin, pentru că am observat că această zonă era nereprezentată. Am cântat "Podobia" lui Paul Constantinescu, "Rugăciunea domnească - Tatăl Nostru" de Dan Voiculescu, "Cântecul crucii" și "Hristos Anesti"- aceste două lucrări (scrise de Gheorghe Cucu și Gavriil Musicescu) - fiind cântate sub forma unui diptic.

Trebuie să menționez că publicul a primit cu mare bucurie aceste lucrări, pentru că ele au purtat expresia unei culturi ce are o puternică rădăcină în această direcție și, de data aceasta, cântecul bizantin transformat în lucrare corală și-a găsit o expresie extrem de puternică.

Ne-am bucurat și de prezența juriului care, probabil, avea să-și definească opțiunea pentru oferirea Marelui Premiu după acest concert. Pentru noi a fost un moment deosebit de încărcat emoțional, dar și de maximă responsabilitate profesională, pentru că locul era mai mult decât provocator; Biserica Sfânta Sofia în care am cântat este o biserică secol XI-XIV în care s-au ținut multe ediții ale unui celebru festival de aici, de la Ohrid.


Ați avut ocazia să ascultați și o parte din celelalte ansambluri? Sau poate chiar pe toate?

Bineînțeles. Ne-am străduit ca în economia programului nostru să încapă cât mai mult din ceea ce au prezentat celelalte formații corale. Cred că doar pe trei dintre ele nu le-am putut audia (din pricina pregătirii intrării noastre în scenă). Audierea formațiilor prezente ne-a ținut într-o tensiune specială, pentru că am putut auzi coruri cu un profil vocal deosebit, cu repertorii destul de dificile și care credeam noi, la un moment dat, că sunt peste ceea ce am putut noi oferi. Iată totuși că juriul a decis ca Marele Premiu să ne fie acordat, analizând probabil atât calitatea repertoriului, cât și calitatea interpretării.

Institutul Cultural Român, prin programul "Cantemir" - secțiunea festivaluri - a fost cel care a sprijinit în mod substanțial această deplasare ce s-a realizat și cu sprijinul Casei de Cultură a Studenților din București. Trebuie să le mulțumim celor două instituții care au avut încredere în efortul nostru de a participa la un eveniment atât de puternic în plan internațional. Sperăm ca acest Mare Premiu să aducă mulțumire tuturor celor care ne-au ajutat.


Interviu realizat de Irina Cristina Vasilescu