Discurile anului 2017
VIDEO. Clarinetistul Andreas Ottensamer - albumul 'New era': Music box, 27 februarie
În premieră cel mai nou album al clarinetistului Andreas Ottensamer - New era, titlul lansat de casa Decca pe 3 februarie 2017: invitație la o călătorie în lumea muzicală a școlii de la Mannheim.
Prima lucrare de pe disc este semnată de compozitorul Johann Wenzel Anton Stamitz - Concertul în Si bemol major pentru clarinet și orchestră. Johann Wenzel Anton Stamitz , forma germanică a numelui compozitorului ceh Jan Václav Antonín Stamic, tatăl mult mai cunoscutului Carl Stamitz. Johann Wenzel Anton Stamitz, compozitor din prima generație a școlii de la Mannheim, care a trăit între anii 1717-1757.
New era - timpuri noi, o emblemă potrivită pentru această formidabilă școală de la Mannheim din secolul al XVIII-lea, creuzet pentru clasicismul muzical și laborator al unor idei și concepte care au animat apoi pe toți compozitorii care i-au urmat. De exemplu, la Mannheim a fost folosit pentru prima dată clarinetul în orchestră, iar orchestra a început să semene cu ceea ce știm și astăzi că înseamnă o orchestră. La Mannheim a auzit și Mozart pentru prima dată în orchestră clarinetul, căruia i-a dedicat el însuși, mai târziu, un concert. Pe acest disc, Andreas Ottensamer a înregistrat alături de Kammerakademir Postdam transcripții după două arii mozartiene, din operele Mitridate și Don Giovanni, alături de Fantezia lui Franz Danzi pe o temă din opera Don Giovanni de Mozart.
Acesta este primul disc pe care clarinetistul Andreas Ottensamer îl semnează pentru binecunoscuta casă londoneză Decca, marcând astfel o premieră: niciodată, în istoria ei de 89 ani, Decca nu a mai avut printre artiștii săi cu care colaborează un clarinetist. E adevărat, însă, că Andreas Ottensamer are încă 3 discuri apărute la casa Deutsche Grammophon, aflată în cadrul aceluiași concern Universal.
Andreas Ottensamer este un nume cu care ne-am mai întâlnit la Music box, emisiunea de actualitate discografică de la Radio România Muzical. Este imposibil să nu-ți atragă atenția: a devenit membru al celebrei Orchestre a Filarmonicii din Berlin în 2011, când avea doar 22 ani, cântă la clarinet de când avea 14 ani; până la acea vârstă studiase pianul și violoncelul. Are muzica în sânge din familie, tatăl și fratele său fiind și ei membri ai unei binecunoscute orchestre, cea a Filarmonicii din Viena. La 24 ani, Andreas Ottensamer publica primul disc la Deutsche Grammophon, și în ultimii ani s-a impus drept unul dintre soliștii de frunte ai generației sale. În 4 aprilie 2017, Andreas Ottensamer va împlini 28 ani: este în continuare membru al Orchestrei Filarmonicii din Berlin, unde cântă alături de doi alți muzicieni celebri ale căror nume apar și pe discul pe care vi-l propun astăzi: flautistul Emmanuel Pahud și oboistul Albrecht Mayer.
New era - muzica școlii de la Mannheim care deschide o nouă etapă în istoria muzicii - clasicismul muzical. O muzică plină de lumină și claritate, care poate părea simplă, dar care nu este deloc, de fapt, așa. O muzică ce solicită interpretului tehnică, eleganță, spontaneitate. Și un repertoriu ce ar merita să fie ascultat mai des. Iată deci un album necesar pentru timpurile noastre complicate, admirabil interpretat de probabil cei mai buni muzicieni care cântă astăzi la instrumente de suflat: acest Andreas Ottensamer foarte ușor de promovat de marile case discuri, în pofida faptului că în mod obișnuit clarinetul nu este o vedetă a scenelor de concert. Andreas Ottensamer este în mod evident un instrumentist ieșit din comun, cu un talent deosebit, inteligent, carismatic și nu în ultimul rând, cu o alură de fotomodel. Întruchiparea muzicianului ideal pentru zilele noastre, chiar și în muzica clasică.
Albumul New era poate fi ascultat în premieră românească luni, 27 februarie, de la ora 19.00, în reluare duminică, 5 martie, de la ora 13.05.