Discurile anului 2017
VIDEO. Andris Nelsons și Orchestra Gewandhaus din Leipzig - Bruckner și Wagner: Music box, 22 mai
În 5 mai, casa Deutsche Grammophon a lansat cel mai nou disc semnat de dirijorul leton Andris Nelsons - debutul unui nou proiect discografic derulat de acest dirijor premiat de două ori cu Grammy în ultimii doi ani. Da, probabil că doar un dirijor premiat de două ori cu Grammy în trecutul foarte recent ar fi putut convinge o casă de discuri atât de importantă să publice un repertoriu considerat greu: o simfonie de Bruckner și o uvertură de Wagner. De fapt, întregul proiect discografic este dedicat lui Bruckner, Andris Nelsons urmând să înregistreze alături de Orchestra Gewandhaus din Leipzig integrala simfoniilor de Bruckner.
"Andris Nelsons este noul Karajan de la Deutsche Grammophon" scria în mai 2016 criticul britanic Norman Lebrecht, atunci când a fost anunțate noile proiecte ale dirijorului leton: până în 2020, Andris Nelsons urmează să înregistreze, deci, integrala simfoniilor de Bruckner cu Orchestra Gewandhaus din Leipzig, simfoniile lui Dmitri Șostakovici cu Orchestra Simfonică din Boston și integrala simfoniilor de Beethoven, cu Orchestra Filarmonicii din Viena. Într-adevăr, nici Karajan nu a semnat un asemenea contract într-o singură zi!
Cu siguranță, la luarea acestei decizii, Deutsche Grammophon a avut în vedere faptul că Andris Nelsons obținuse deja un premiu Grammy cu primul disc din seria Șostakovici; și ca să întărească această decizie, Andris Nelsons și Orchestra Simfonică din Boston au cucerit un premiu Grammy, în 2017, pentru al doilea disc din seria Șostakovici.
Andris Nelsons este director muzical al Orchestrei Simfonice din Boston din 2014, cu un contract valabil până în 2022, care poate fi prelungit automat; din toamna anului 2017, va prelua și conducerea Orchestrei Gewandhaus din Leipzig, cu un contract inițial pentru 5 stagiuni.
În 2018, Orchestra Gewandhaus din Leipzig va împlini 275 de ani de existență - era necesar un proiect major pentru o asemenea sărbătoare, iar Andris Nelsons a propus interpretarea integralei simfoniilor de Bruckner, în combinație cu lucrări de Wagner.
Pentru un prim disc din această serie, Andris Nelsons a ales Simfonia a III-a de Bruckner și uvertura operei Tannhauser de Wagner. Această operă are o legătură specială și cu biografia dirijorului leton: este prima operă pe care a văzut-o într-o sală de spectacol, la vârsta de 5 ani, experiență care l-a marcat pe viață.
Un disc Wagner- Bruckner, un proiect ambițios al acestui dirijor leton de doar 38 ani, considerat unul dintre cei mai importanți dirijori ai timpurilor noastre. Un dirijor care are capacitatea de a electriza publicul și de a găsi viziuni proaspete, pentru publicul secolului XXI, ale unor partituri consacrate de sute de ani, de atâtea ori interpretate de alte nume mari. Un dirijor capabil să transmită emoție, viață - este ceea ce am simțit pregnant ascultând Simfonia a III-a de Bruckner, simfonie pe care Bruckner i-a dedicat-o lui Wagner, prima simfonie importantă din creația lui Bruckner.
Nu întâmplător Bruckner și Wagner în programul ales pentru aniversarea de 275 ani de existență ai Orchestrei Gewandhaus din Leipzig: premiera celei de a șaptea simfonii de Bruckner a avut loc la Leipzig, cu Orchestra Gewandhaus, în 1884 și a fost unul dintre cele mai mari succese pe care le-a trăit Bruckner în viața sa. Richard Wagner s-a născut la Leipzig în 1813 și tot acolo și-a petrecut anii de studiu ai muzicii, însoțit de concertele Orchestrei Gewandhaus, cea care i-a interpretat și prima lucrare într-un concert.
Bruckner și Wagner - o legătură între viețile compozitorilor, o legătură și prin orchestra Gewandhaus din Leipzig care le aduce acum un omagiu. Un proiect generos și plin de semnificații.
Noul album semnat de dirijorul Andris Nelsons și Orchestra Gewandhaus din Leipzig poate fi ascultat luni, 22 mai, de la ora 19.00, în reluare duminică, 28 mai, de la ora 13.05 sau oricând pe site-ul proiectului Discurile anului 2017.