Discurile anului 2017
Yannick Nezet Seguin - integrala simfoniilor de Felix Mendelssohn Bartholdy, Music box, 19, 26 iunie și 3 iulie
Un album abia lansat pe piață a apărut pe 16 iunie 2017, sub sigla casei Deutsche Grammophon și cuprinde trei discuri pe care sunt gravate cele cinci simfonii semnate de Felix Mendelssohn Bartholdy. Interpreți: Orchestra de Cameră a Europei și dirijorul Yannick Nezet Seguin.
Anul 2017 marchează trecerea a 500 ani de la reforma lui Martin Luther - apariția bisericii creștine protestante, o aniversare marcată și de casa Deutsche Grammophon prin apariția acestui album pe care regăsim a cincea simfonie a lui Felix Mendelssohn Bartholdy, cu subtitlul Reforma. În paranteză fie spus, nu a întâmplător a fost aleasă această integrală semnată de Felix Mendelssohn Bartholdy, și din motive religioase: Felix Mendelssohn s-a născut într-o importantă familie de origine evreiască, însă părinții săi nu i-au acordat până la 7 ani niciun fel de educație religioasă; la 7 ani a fost botezat ca membru al bisericii reformate, primind și numele de Bartholdy.
Albumul pe care-l veți asculta pe parcursul următoarelor 3 săptămâni a fost înregistrat în timpul unor concerte live care au avut loc la Sala Philharmonie din Paris; în februarie 2016, pe parcursul unui festival Mendelssohn care a avut loc acolo. Noua sală Philharmonie din Paris, deschisă în 2015, are în prezent una dintre cele mai bune acustici din lume, ceea ce se reflectă și în înregistrare, așa cum sesizează și Yannick Nezet Seguin în materialul video care însoțește lansarea acestui disc. Această integrală Mendelssohn este prima integrală simfonică înregistrată la Philharmonie din Paris, iată, deci, o nouă semnificație specială pentru acest album.
Dintre simfoniile lui Mendelssohn Bartholdy, cele mai cunoscute rămân a treia, Scoțiana și a patra, Italiana. Mult mai rar se aude în sălile de concert luminoasa Simfonie I, creată în 1824, pe când compozitorul avea doar 15 ani.
Yannick Nezet Seguin, canadianul în vârstă de 42 ani, este cu siguranță unul dintre cei mai apreciați dirijori ai momentului, director muzical al uneia dintre cele mai bune orchestre americane, cea din Philadelphia, și director muzical desemnat la Teatrului Metropolitan din New York din viitoarea stagiune, cu o poziție de director muzical plin din 2020. De altfel, el se bucură deja de foarte mare prețuire la Metropolitan; în urmă cu o lună, după un spectacol cu Olandezul zburător de Wagner, Seguin a fost ovaționat de publicul new-yorkez cu urale care nu mai conteneau.
Un dirijor foarte talentat, cu carisma la public, care respectă partitura, dar aduce și o viziune proaspătă: este ceea ce dă valoare și integralei sale Mendelssohn înregistrate în februarie 2016 cu Orchestra de Cameră a Europei.