Votează discul de muzică clasică al anului 2014

Simfonia Alpilor de Richard Strauss, cu Orchestra Saito Kinen, dirijor Daniel Harding: Music box, 3 martie 2014

Scor : 4.20 ( 5 voturi)

În 3 martie 2014 au fost lansate la nivel internațional nu mai puțin de 4 albume: ați ascultat deja în cadrul emisiunii Arpeggio selecțiuni de pe albumul L'amour semnat de tenorul Juan Diego Florez, disc pe care-l puteți reasculta pe site-ul campaniei Votează discul de muzică clasică al anului 2014; un disc cu lucrări contemporane semnate de Bryce Desser și Johnny Greenwood - acesta din urmă creator al coloanei sonore a filmului "There will be blood". Tot astăzi s-au lansat și cele 4 simfonii de Robert Schumann, înregistrate de Orchestra de Cameră a Europei, condusă de Yannick Nezet Seguin, pe care le puteți asculta începând de miercuri, 5 martie, la CD Review din cadrul emisiunii Arpeggio - un album inclus și în campania "Votează discul de muzică clasică al anului 2014". Și în fine, tot astăzi, s-a lansat cel mai nou disc al dirijorului britanic Daniel Harding: Simfonia Alpilor de Richard Strauss, interpretată de Orchestra Saito Kinen din Japonia.

Sigur, ni se pare o înregistrare inedită - pentru că Japonia este atât de departe față de România, nu numai geografic, dar și cultural. Însă vă asigur că avem în față o înregistrare excepțională: Orchestra Saito Kinen este ansamblului unui festivalului japonez Saito Kinen care are loc la Matsumoto, în inima munților Japoniei. Este alcătuită din muzicieni japonezi de elită care activează în Europa și Statele Unite ale Americii, dar include și muzicieni invitați, în special la partidele de suflători, artiști care sunt membri ai orchestrelor din Berlin, Viena, Philadelphia și Boston. Revista britanică Gramophone a inclus Orchestra Saito Kinen printre cele mai importante ale lumii.

Inițial, acest disc trebuia înregistrat sub bagheta lui Seiji Ozawa, care însă acesta a trebuit să renunțe la proiect din motive de sănătate. Așa că în locul său a venit britanicul de 38 ani Daniel Harding, unul dintre starurile noii generații de dirijori la nivel mondial.

Sigur, discul celebrează anul Richard Strauss în care ne aflăm și oferă o spectaculoasă versiune a Simfoniei Alpilor cu 125 de instrumentiști în orchestră, iar înregistrarea este una de ultimă oră, folosind cele mai noi tehnici astfel încât sunetul să poată fi redat în toată plenitudinea sa, creînd senzația că orchestra cântă chiar în spațiul unde se realizează audiția.

Este cu siguranță o versiune memorabilă a Simfoniei Alpilor - un sumum al artei interpretative și tehnicii audio - care ne arată că la 100 de ani de la premiera acestei lucrări, încă putem descoperi noi fațete ale Simfoniei Alpilor.

Cristina Comandașu


Nume, prenume

Localitatea

Vârsta


Comentariu