Ascultă RRM live
Ascultă stream-urile on-demand ale RRM

Lipatti văzut de contemporanii noștri

Despre ultima reședință a adolescenței lui Dinu Lipatti

Marți, 9 Noiembrie 2010
 

Cezarina Mătăsaru locuiește pe Bulevardul Lascăr Catargiu nr. 12, în casa care a rămas în biografia pianistului Dinu Lipatti ca ultima reședință a adolescenței, înaintea plecării la Paris. Despre istoria acestei locuințe, în care familia Lipatti s-a mutat în anul 1930 și peste care s-au suprapus ani din istoria legendarului muzician, în interviul acordat de doamna Cezarina Mătăsaru Irinei Cristina Vasilescu.

Cui i-a fost vândută casa, care a fost mersul lucrurilor?

Până în 1997, când a apărut legea 112, aici au fost foarte mulți chiriași. O dată cu Legea Naționalizării, ca să nu aducă pe altcineva în această casă, Valentin Lipatti, fratele cunoscutului pianist, i-a lăsat casa academicianului Alexandru Graur, care și-a făcut studiile la Paris, a devenit ulterior profesor de limba latină la Liceul „Matei Basarab” și a venit aici împreună cu fratele soției sale, Bujor Sion – secretar cu propaganda în Comitetul Central și care a murit în 1974, într-un accident de avion. După ce a plecat Bujor de aici, Valentin Lipatti nu a mai rămas decât un an. Iar când cumnatul lui Alexandru Graur și soția acestuia au murit, au rămas în urma lor doi copii: Ion Iliescu l-a crescut pe cel mai mare, iar cel mic a fost luat de o soră a doamnei Graur. La început, în 1953, am împărțit bucătăria de la subsol trei familii: familia mea, cea a lui Valentin Lipatti și cea a lui Alexandru Graur. La început a venit Moș Graur singur; în 1953 fiul acestuia, Dumitru Graur, avea șase ani. Dumitru este fiul academicianului și a celei de-a doua soții a sa, Neaga Graur. După moartea academicianului, Dumitru și soția acestuia au rămas aici.

Deci casa a fost locuită de dumneavoastră și de familia Graur și am înțeles că Valentin Lipatti a stat aici numai un an, până în 1954.

După ce a plecat Valentin Lipatti, Ambasador U.N.E.S.C.O. în acea perioadă, partea în care a locuit a fost închiriată de un colonel, Mateescu, a cărui fiică este astăzi medic. Ulterior, în locul colonelului s-a mutat doamna Cristina Raicu, inginer doctor în ameliorarea plantelor, care lucra la Biroul de cercetare de la Băneasa și era soția unui profesor de la Universitate. Ulterior, am împărțit această casă cu familiile Raicu, Gavriliță, dar și cu o doamnă, pe nume Viorica Grecu, o muncitoare de la fabrica „Flacăra Roșie”. Gavriliță era sergent major la Securitate și îndeplinea funcția de șofer. În 1953, când am venit, l-am găsit aici și probabil că locuia în această casă încă din 1949. Iar în locul lui Dumitru Graur s-a mutat ulterior familia Cârjan, care avea doi copii.

Ce s-a mai întâmplat cu casa, cine a mai locuiește în ea?
În prezent, în această casă mai locuim eu și domnul Marian Gostin. Nu știu dacă se mai păstrează și astăzi estrada pe care era amplasat pianul lui Dinu Lipatti. Eu cred că acel instrument trebuie să mai existe încă: mi s-a părut întotdeauna că este prea mare pentru a putea fi mutat. Era un pian cu coadă, foarte mare. Casa este trecută în patrimoniu și vă pot spune câteva lucruri și despre camerele sale – de exemplu, faptul că această cameră (cea în care ne aflăm acum) are 26 de metri și i-a aprținut lui Bujor Sion. O întâmplare fericită a făcut ca în 1953 să obținem noi, familia Mătăsaru, această cameră. Vizavi se găsea dormitorul lui Moș Graur care avea 24 de metri. Următoarea cameră făcea legătura între acest dormitor și o sufragerie de 36 de metri. Când am ajuns pentru prima oară aici, în 1953, exista grajdul, însă caii fuseseră vânduți – probabil imediat după plecarea lui Dinu Lipatti. Mai rămăsese doar trăsura, pe care mai târziu a vândut-o Valentin. Moș Graur a cumpărat o parte din teren, dar platforma de deasupra grajdului, cea de 36 de metri, era împărțită în două: într-una dintre aceste camere locuia vizitiul familiei, iar cealaltă era estrada. Mai târziu, camera vizitiului a fost luată de Securitate și dată lui Gavriliță; estrada și sala de concert aveau în total 45 de metri. Holul de la intrare avea 15 metri pătrați, sufrageria – 32 de metri, iar dormitorul – 24 de metri. Urmează un culoar, în dreapta căruia se află podul, iar în partea stângă – o bucătărie foarte mică, de aproximativ 4 metri, două camere – fiecare a câte 9 metri pătrați, dintre care una era locuită de Viorica Grecu, iar cealaltă – de către un refugiat politic iugoslav, din vremea lui Tito. Camera în care locuiesc acum i-a aparținut bătrânei bulgare care i-a crescut pe Dinu și pe Valentin Lipatti, Marina Pavlova.

Arhiva : 2010 |

 

Copyright © 2000 - 2012 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro