Discul de muzică clasică al anului 2015

Dirijorul Pablo Heras Casado - albumul 'Praetorius': Music box, 8 iunie 2015

5 4 3 2 1

Scor : 4.00 ( 7 voturi)

În 8 iunie 2015 se lansează la nivel internațional un album apărut sub sigla casei de discuri Archiv, specializată în muzică veche, care poartă semnătura Corului și Ansamblului Balthazar Neumann conduse de spaniolul Pablo Heras Casado. Evident, pe disc regăsim muzică veche, aș spune chiar o specialitate, pentru că, sunt sigură, nu prea mulți dintre noi au auzit de numele familiei de compozitori germani Praetorius. De altfel și discul se intitulează tot "Praetorius" și reunește 11 motete semnate de trei membri ai acestei familii care a activat în secolele al XVI-lea și al XVII-lea. Un disc pe care l-am inclus și în campania Radio România Muzical Votează discul de muzică clasică al anului 2015.

O incursiune în muzica renascentistă germană propune acest inedit album. În fond, când vorbim despre renaștere în muzică, ne gândim în primul rând la compozitorii italieni și flamanzi, mai puțin cunoaștem însă ce s-a întâmplat pe pământ german. Iată în secolul al XVI-lea această familie Praetorius - e bine de știut că Praetorius este traducerea în limba latină a germanului Schulze - Învățat.

Hieronymous Praetorius

...a trăit între anii 1560 și 1629 - organist și compozitor, el a fost un tradiționalist care a scris majoritar lucrări religioase - misse și motete, doar în limba latină. Stilul său seamănă cu cel contrapunctic venețian - o lume aparte în muzica lui Hieronymous Praetorius, reprezentată pe acest disc de 5 motete cu dimensiuni între 4 și 20 minute.

Jacob Praetorius

Fiul lui Hieronymous a fost de asemenea compozitor: Jacob Praetorius, cel care a trăit între 1586-1621, elevul unui maestru flamand, Jan Pieterszoon Sweelinck. O altă generație, noi influențe: muzica lui Jacob Praetorius anunță epoca barocă în cele 3 motete prezente pe acest disc.

Michael Praetorius…

Este, probabil, cel mai cunoscut dintre compozitorii din această extinsă familie muzicală. 1571-1621 sunt anii între care a trăit, o perioadă frământată din punct de vedere religios. Michael Praetorius este cel care a încercat să reconcilieze în muzica sa religioasă protestantismul și catolicismul - preluând trăsături din muzica specifică ambelor culte.

În final, dirijorul…

Am ascultat prima dată din înregistrările lui Pablo Heras Casado anul trecut, în 2014, când a lansat strălucitorul album Il Maestro Farinelli care cred că a fost unul dintre cele mai bune albume cu muzică veche de anul trecut. Acest muzician spaniol de 37 ani a fost desemnat în 2014 dirijorul anului de către cea mai importantă revistă muzicală americană - Musical America. Un amănunt de biografie foarte important, dacă ne uităm cine au mai fost dirijorii anului - de exemplu, celebrul Gustavo Dudamel. Pablo Heras Casado este în prezent dirijorul principal al orchestrei new-yorkeze St Luke's și dirijorul principal invitat al Teatrului Real din Madrid. A susținut deja concerte la pupitrul celor mai importante orchetre europene și americane; în plus, Pablo Heras Casado este considerat un specialist al muzicii vechi - în Spania natală a înființat un ansamblu de muzică veche.

Cred că principalul atu al lui Pablo Heras Casado este că reușește că facă această muzică veche să fie interesantă și pentru urechile contemporanilor noștri, structural atât de diferiți de cei care ascultau această muzică în secolul al XVI-lea. Un disc reușit, o incursiune într-o lume a păcii și liniștii - Praetorius.

Albumul poate fi ascultat la Radio România Muzical chiar în ziua lansării sale internaționale, luni, 8 iunie, ora 19, în reluare duminică, 14 iunie, ora 13.05. 

Cristina Comandașu


Nume, prenume

Localitatea

Vârsta


Comentariu