Votează discul de muzică clasică al anului 2014

Discul de muzică clasică al anului 2014 în România



Discul care a strâns cea mai mare notă din cele mai multe voturi unice exprimate de public în cadrul campaniei "Votează discul de muzică clasică al anului 2014" derulată pe site-ul www.romania-muzical.ro este semnat de pianista română Alina Azario s,i cuprinde lucrări semnate de compozitorii Jean Philippe Rameau și Claude Debussy. Discul a apărut în 19 martie 2014, sub sigla casei A@A Records.


Discul a strâns un număr de 753 de voturi și nota 4.65 din maximum 5. A fost difuzat la Radio România Muzical în 11 martie 2014 și poate fi reascultat pe site-ul campaniei.


Alina Azario, născută la Piatra-Neamț, și-a încheiat de curând studiile de doctorat la Hochschule für Musik und Theater din Hamburg, la clasa reputatului Evgheni Koroliov. A început să cânte la pian la vârsta de 6 ani; la 10 ani susținea primele sale recitaluri, iar la 15 ani se bucura de oportunitatea de a-și continua studiile la Paris. Au urmat premii la importante concursuri internaționale, concerte și recitaluri la festivaluri de renume. În 2011, Alina Azario apărea alături de violonistul Renaud Capucon pe coloana sonoră a filmului «Poulet aux prunes» realizat de Marjane Satrapi («Persepolis») și Vincent Paronnaud. În august 2014, Alina Azario a organizat la Sibiu prima ediție a Festivalului "Clara Haskil".


 Discul cu lucrări de Rameau și Debussy este albumul de debut al pianistei Alina Azario: a fost înregistrat în studiourile Radiodifuziunii Germane din Hamburg, alături de un inginer de sunet care a lucrat o lungă perioadă de timp pentru celebra casă Deutsche Grammophon. Discul este un omagiu adus unor compozitori-simbol pentru cultura muzicală franceză: preclasicul Jean Philippe Rameau, de la moartea căruia s-au împlinit 250 ani în 2014, și impresionistul Claude Debussy.


Radio România Muzical a apreciat la superlativ discul tinerei pianiste românce, care impresionează prin finețea detaliului, cunoașterea stilistică și maturitatea interpretării.

Alina Azario însăși s-a declarat entuziasmată la aflarea veștii că albumul ei este discul de muzică clasică al anului 2014 în România: "Pentru mine este o mare plăcere, o mare onoare, dar și o surpriză să fiu desemnată ca fiind câștigătoarea "Discului de muzică clasică al anului 2014". Chiar nu mă aș,teptam la o asemenea veste și, evident, e un mod foarte plăcut pentru a începe noul an. De asemenea, acest lucru înseamnă foarte mult pentru mine. Fiind plecată de foarte mult timp din țară, înseamnă cumva că publicul român îmi deschide brațele și mă primește acasă și-mi apreciază munca. Și da, este un sentiment extraordinar de plăcut pentru mine. Mulț,umesc publicului și Radio România Muzical pentru această campanie minunată."


Clasamentul primelor 5 discuri din cadrul proiectului "Votează discul de muzică clasică al anului 2014" se prezintă astfel:


1.Pianista Alina Azario - lucrări de Rameau și Debussy (A&A Records)

2.Pianista Luiza Borac - albumul "Chants nostalgiques" (Avie Records)

3.Orchestra Română de Tineret, dirijor Cristian Mandeal - lucrări de compozitori români (Editura Casa Radio)

4.Violonistul Răzvan Stoica și pianista Andreea Stoica - albumul "Virtuosity and passion" (Editura Casa Radio)

5.Pianistul Yundi - lucrări de Beethoven (Deutsche Grammophon)

Campania continuă. "Votează discul de muzică clasică al anului 2015" se desfășoară pe pagina www.romania-muzical.ro/voteaza2015.




Bach interpretat de pianistul Vladimir Ashkenazy - Music box, 15 decembrie

O ultimă ediție a emisiunii de actualitate discografică Music box din anul 2014. În 6 octombrie 2014, casa de discuri Decca a lansat un nou album Bach - anul acesta aș putea spune că a fost un an Bach având în vedere cât de multe discuri valoroase au apărut pe piață cu muzica marelui Johann Sebastian Bach. Protagonistul discului este pianistul Vladimir Ashkenazy.

 
La 'CD Review' - The Sound of Yellow Lounge, 15 și 18 decembrie

Descoperim tentativa de evadare a muzicii clasice din cadrul ei tradițional - sala de concert. Cu o adaptabilitate înnăscută, cu experiența ei de secole, ea intră în spații neconvenționale pentru a cuceri noi și noi adepți, pe cei mai tineri. Și prin spații neconvenționale înțelegem cluburile secolului XXI, cu atmosfera implicită - DJ, lumini, voci, clichete de pahare, atmosferă, dans. Se adaugă în peisaj artistul clasic, care în această semi-obscuritate, își susține pledoaria muzicală înconjurat de tineri. Se discută cu naturalețe, se cântă la fel de bine ca pe scena de la Carnegie Hall. Sau apare un DJ care realizează cele mai fantastice combinații de piese clasice, mixate cu o știință ce ar trezi invidia celui mai profesionist regizor muzical.

 
Dudamel și Mahler la Music box, 8 decembrie

Vă propun un disc lansat în 6 octombrie 2014 de casa Deutsche Grammophon, pe care apare semnătura celebrissimului, astăzi, dirijor Gustavo Dudamel. Este vorba despre monumentala Simfonie a VII-a de Gustav Mahler, înregistrată alături de Orchestra Simon Bolivar din Venezuela. Dudamel este director muzical al acestei orchestre din 1999 - adică de când avea doar 18 ani.

 
Montserrat Figueras - 'La voix de l'emotion' II - CD Review, 9 decembrie

Un disc-omagiu adus sopranei Montserrat Figueras de soțul ei, Jordi Savall. Albumul ce reunește într-un evantai stilistic și geografic înregistrările realizate în decursul anilor de vocea ansamblului "Hesperion XX", include ca de obicei în cazul producțiilor lui Jordi Savall, alături de compact discuri, DVD-uri și o amplă documentație în cea mai frumoasă prezentare grafică cu putință.

 
'Chants nostalgiques' cu pianista Luiza Borac - România valorilor muzicale, 1 decembrie 2014

Suntem în fața unui disc înregistrat de pianista Luiza Borac și lansat în 26 iunie 2014. Albumul poartă numele ,,Chants Nostalgiques", după cele trei piese cu același nume compuse de Constantin Silvestri, înregistrate în premieră, dar și lucrări și transcripții ce aparțin compozitorilor Fritz Kreisler, Franz Schubert sau Franz Liszt. Totodată, pe acest CD sunt înscrise și înregistrări istorice ale tenorului român Ion Buzea, datate în anul 1964 și remasterizate în 2014. 

 
Repertoriu românesc cu Orchestra Română de Tineret, dirijor Cristian Mandeal - România valorilor muzicale, 1 decembrie 2014

Iată o serie de înregistrări realizate în studiourile Radio România în anul 2012 de Orchestra Română de Tineret dirijată de Cristian Mandeal. Pe acest disc, ce urmează să apară în decembrie 2014 la Editura Casa Radio, se regăsesc opusuri semnate de Theodor Rogalski, Constantin Silvestri, Ion Dumitrescu, Grigoraș Dinicu sau George Enescu. De altfel, numele lui Enescu se regăsește în denumirea proiectului ,,Orchestra Română de Tineret-spirit enescian și tradiție europeană" proiect inițiat de violoncelistul Marin Cazacu și dirijorul Cristian Mandeal, și din care a rezultat ansamblul considerat astăzi unul dintre cele mai bune din România.

 
Passion&virtuosity - Răzvan Stoica și Andreea Stoica - România valorilor muzicale, 1 decembrie 2014

Înregistrări duo-ului format din violonistul Răzvan Stoica și pianista Andreea Stoica au fost realizate în studiourile Radio România în anii 2013 și 2014; discul ce le va cuprinde va apărea la Editura Casa Radio în decembrie 2014.

 
Richard Strauss cu Anna Netrebko și Daniel Barenboim - Music box, 24 noiembrie

Un ultim disc Richard Strauss - dintre multele care au apărut anul acesta, când s-au împlinit 150 de la nașterea marelui compozitor german.

 
Sonate de Beethoven cu Maurizio Pollini - Music box, 17 noiembrie 2014

Discul poate fi ascultat chiar în data lansării sale la nivel internațional.

 
'Radiolegende': Constantin Bobescu. Dirijor, violonist, compozitor - Polifonii, 13 și 14 noiembrie 2014

Frânturi dintr-o lume a sunetului viu, sincer, natural, a profesionalismului de cel mai înalt nivel, a sensibilității și dăruirii infinite, în acest album editat recent de Casa Radio

 
Igor Levit - Partite de Johann Sebastian Bach - CD Review, 5 și 6 noiembrie 2014

Igor Levit - doar dacă îl privești cum cântă Bach, observi cum în modul cel mai real cu putință el simte fiecare sunet - interiorizat, cald, concis, învăluit în continuități polifonice care în cele din urmă își dezvăluie secretele.

 
Studii cu pianista Valentina Lisitsa - Music box, 10 noiembrie 2014

În 10 noiembrie 2014 se lansează la nivel internațional cel mai nou disc semnat de pianista de origine ucraineană

 
Bach interpretat de violonistul Giuliano Carmignola, Music box, 3 noiembrie 2014

Bach în interpretarea violonistului italian Giuliano Carmignola – un disc mai sobru decât precedentul lui album Vivaldi con moto, în care însă recunoaștem statura de vedetă internațională a acestui violonist pe care am avut ocazia să-l ascultăm și în România, la Festivalul Enescu, dar și la Festivalul Sibiu-Hermannstadt organizat de dirijorul Christian Badea, cu care Carmignola este bun prieten. Discul cuprinde Concertele nr.1 și 2 pentru vioară și orchestră, Concertul în re minor pentru două viori și orchestră și reconstrucțiile a două concerte în original pentru instrument cu claviatură și orchestră.

 
Siroe, re di Persia de Johann Adolph Hasse - 'Opera în interpretări de referință', 2 noiembrie 2014

Siroe, re di Persia este titlul operei scrise de Johann Adolph Hasse pe libretul lui Pietro Metastasio.

 
Placido Domingo: 'Encanto del mar' - CD review, 29 octombrie 2014

"Encanto del mar" este titlul celui mai recent album lansat de tenorul Placido Domingo, apărut în luna octombrie, spre bucuria admiratorilor acestui uriaș al scenei lirice.

 
Kent Nagano: Simfoniile 2 si 4 de Beethoven - CD Review, 27 octombrie 2014

"Poezia libertății" și-a denumit dirijorul Kent Nagano ultimul său album Beethoven, lansat de casa de discuri Sony în 7 octombrie.

 
VIDEO. Martha Argerich & Daniel Barenboim - Piano Duo la Music box, 27 octombrie 2014

Un disc lansat săptămâna trecută, în 20 octombrie: este un eveniment excepțional - Martha Argerich și Daniel Barenboim, doi celebri pianiști originari din Buenos Aires, după 15 ani, din nou, parteri de recital. Discul surprinde un recital live pe care cei doi l-au susținut în 19 aprilie 2014 pe scena Filarmonicii din Berlin, în cadrul zilelor Operei de stat din Berlin. Un recital pentru două piane care a cuprins lucrări de Mozart (Sonata KV 448), Schubert (Variațiunile D 813 pe o temă originală) și Stravinski (Ritualul primăverii).

 
Nelson Freire - 'Radio Days' - CD Review, 21, 23 octombrie 2014

Considerat un maestru al clarității, lipsit de ostentație, etalându-și arta în modul cel mai direct cu putință - fără emfază, însă cu toate calitățile excelenței.

 
Ruxandra Donose - albumul 'Romance': Music box, 20 octombrie 2014

Discul s-a lansat în 23 septembrie 2014. Despre acest disc, Ruxandra Donose i-a declarat Sorinei Goia: "Cu acest CD mi se indeplineste un vis: este visul de a aduna arii preferate ale mele, ale publicului, ale tuturor; arii cunoscute, impreuna cu arii mai putin cunoscute, dar in continuare preferate ale mele - toate acestea din repertoriul francez pe care, intr-o mare masura a carierei mele, eu il reprezint, cu care ma intalnesc si de care ma bucur. Werther este unul dintre rolurile mele preferate, mai ales datorită ariei Charlottei, aria scrisorilor. Ariile din Samson si Dalila sunt cunoscute de toata lumea; din punct de vedere sentimental, pentru mine, au o semnificatie, pentru ca prima oara cand am cantat cu orchestra radio pe scena Salii Radio, intr-un spectacol "Va place opera" (eram in primul an de facultate), am cantat o arie din Samson si Dalila. Orchestra Nationala Radio imi este cea mai apropiata dintre orchestrele Romaniei - din copilarie am crescut alaturi de membrii ei. TIberiu Soare este unul dintre cei mai minunati dirijori romani".

 
Un Mozart al anului 2014 - CD review, 16 octombrie 2014

Ultimele trei Simfonii de Mozart - o temă supralicitată în concerte, comentarii de profil, apariții discografice și difuzări. Ne întrebăm , ca atare, ce ar mai fi de spus - altfel - în această sferă, după ce s-au perindat într-o desfășurare luxuriantă de forțe (discografice), dirijori de talia lui Karl Böhm, Sir Neville Marriner, Herbert von Karajan, Leonard Bernstein, Sir Charles Mackerras sau Trevor Pinnock pe linia instrumentelor autentice.

 
'Manon Lescaut' de Giacomo Puccini - Opera în interpretări de referință, 19 octombrie 2014

O copertă de CD cu 3 celebrități care au făcut istorie în viața muzicală: Placido Domingo, Andrea Bocelli, Ana Maria Martinez. O noutate discografică ce este lansată în 20 octombrie de DECCA se face auzită la România Muzical cu o zi mai devreme. Este un prilej de a-l reîntâlni pe Placido Domingo în ipostază dirijorală, la conducerea unui ansamblu creat în 2006 pentru a asigura stagiunea fabuloasei, modernei noi opere din Valencia, la Palau de les Arts Reina Sofía. Calitatea colectivului "girat" de la început de bagheta regretatului Lorin Maazel a fost mereu apreciată și în cadrul Festivalului Mediteranean, organizat anual sub conducerea lui Zubin Mehta.


 
Davide Perez - 'Mattutino de'Morti', CD review, 15 octombrie 2014

Există albume de interpret, în care o anume viziune ne trezește admirația.

 
VIDEO. St Petersburg cu Cecilia Bartoli - Music box, 13 octombrie 2014

La Radio România Muzical putem asculta chiar în ziua lansării sale internaționale noul disc al celei mai bine vândute cântărețe de muzică clasică din prezent: adulata Cecilia Bartoli. Și ca întotdeauna, mezzosoprana italiană surprinde din nou, public și critică, cu repertoriul de pe noul său album intitulat "Sankt Petersburg" - sunt arii care au figurat în repertoriul teatrului Mariinski pe parcursul secolului al XVIII-lea, scrise de muzicienii de pe lângă curtea a trei țarine: Ana, Elisabeta și Ecaterina cea Mare.

 
Antonio Caldara - La concordia de' pianeti - Opera în interpretări de referință, 12 octombrie 2014

Dumneavoastră, cei care veți asculta această ediție a emisiunii sunteți

 
CD Review 9 octombrie - Răzvan Stoica - 24 Capricii de Niccolo Paganini

Însuși demersul de a înregistra toate cele 24 de Capricii de Niccolò Paganini este în sine un act temerar.

 
Alice Sara Ott și Francesco Tristano - Albumul 'Scandale' (CD review, 3 octombrie 2014)

Alice Sara Ott și Francesco Tristano, doi artiști ai Casei de discuri Deutsche Gramophone

 
Soprana Patricia Petibon în pagini de la albumul 'La Belle Excentrique' - Portret nonconformist, 5 octombrie 2014

Soprana Patricia Petibon în pagini de la albumul « La Belle Excentrique » lansat în 29 septembrie 2014

 
VIDEO. Concerte cu pianistul Behzod Abduraimov - Music box, 6 octombrie 2014

Astăzi vom vorbi despre un pianist - pe care puțini dintre noi îl cunoaștem. Behzod Abduraimov - din Uzbekistan - un pianist care astăzi are 24 ani. În 2009, el câștiga marele premiu la concursul internațional de pian de Londra; în 2012 i-a apărut primul disc la casa Decca; iar în 1 septembrie 2014, al doilea disc pentru aceeași casă - este albumul pe care îl ascultăm și noi astăzi, inclus în campania "Votează discul de muzică clasică al anului 2014".

 
Cele mai recente înregistrări ale Sonatelor pentru pian de Franz Schubert realizate de Daniel Barenboim - Grădina de sunete, 4 octombrie 2014

"Grădina de sunete" - o emisiune care se adresează tuturor iubitorilor muzicii, continuă și în grila de toamnă a postului România Muzical.

 
Lang Lang - The Mozart Album: Music box, 29 septembrie 2014

Vă propun un disc în avanpremiera lansării lui internaționale, programată pentru 30 septembrie 2014 - albumul Mozart semnat de probabil cel mai cunoscut pianist al timpurilor noastre - chinezul Lang Lang. De fapt este vorba despre un dublu CD

 
'The Hollywood Album - Escape to paradise' - Music box, 28 septembrie 2014

Un disc de week-end: muzică de film interpretată de violonistul Daniel Hope

 
VIDEO. Mezzosoprana Elina Garanca - albumul Meditation, Music box, 15 septembrie 2014

Vă propun un album lansat de Deutsche Grammophon chiar astăzi, în 15 septembrie 2014. Pe coperta lui regăsim numele mezzosopranei letone Elina Garanca, iar albumul se intitulează Meditation, pentru că pe el putem asculta, așa cum bănuiți, lucrări de factură religioasă.

 
Ionel Perlea - compozitor și dirijor - Polifonii, 9 și 12 septembrie 2014

Ionel Perlea - compozitor și dirijor este titlul celui mai recent album apărut la Editura Casa Radio în seria Radiolegende - înregistrări istorice din Arhivele Radio România

 
Mozart cu pianista Mitsuko Uchida - Music box, 8 și 14 septembrie 2014

Dacă ar fi să numesc una dintre pianistele mele preferate, dintre cele care activează astăzi la nivel internațional, cu siguranță o primă opțiune ar fi Mitsuko Uchida, pianista britanică de origine japoneză de 65 ani, o muziciană pe care nu am ascultat-o niciodată live, dar pe care sper să o aud vreodată și în România.

 
VIDEO. Bach cu violonista Lisa Batiashvili

Vă prezint un disc lansat în 25 august 2014 pe care-l consider cu totul special: lucrări de Johann Sebastian Bach, dar și Carl Philipp Emanuel Bach, interpretate de violonista georgiană Lisa Batiashvili și invitații săi, oboistul Francois Leleux, soțul Lisei, și flautistul francez Emmanuel Pahud, membru al Orchestrei Filarmonicii din Berlin.

 
Pierre-Laurent Aimard - Clavecinul bine temperat: Music box, 18 și 25 august

Ne vom delecta cu Bach - un album care a apărut pe piață chiar în data audiției la Radio România Muzical, adică 18 august 2014.: caietul I din Clavecinul bine temperat de Johann Sebastian Bach, în interpretarea pianistului francez Pierre Laurent Aimard, același care în 2008 s-a bucurat de un imens succes cu un alt disc Bach, cuprinzând Arta fugii.

 
VIDEO. Benjamin Grosvenor - Dances: Music box, 11 august 2014

Un disc lansat cu o săptămână în urmă, în 4 august 2014 - se intitulează Dances și este semnat de un foarte tânăr pianist britanic, care era însă deja o carieră remarcabilă. Este vorba despre Benjamin Grosvenor, pianistul de 22 ani comparat cu Evgheni Kissin. Discul sau Dances este inclus în campania Radio România Muzical "Votează discul de muzică clasică al anului 2014"

 
VIDEO. Ingolf Wunder interpretează Ceaikovski și Chopin - Music box, 4 august 2014

Avem ocazia să-l ascultăm pe un tânăr pianist austriac de 29 ani, Ingolf Wunder, pe cel mai nou disc al său, lansat în 14 iulie 2014 de casa Deutsche Grammophon: albumul conține Concertele nr.1 de Ceaikovski și nr.1 de Chopin, înregistrate în 2012 alături de Orchestra Filarmonicii din Sankt Petersburg, dirijată de Vladimir Ashkenazy, în cadrul Festivalului "Nopți albe" la Sankt Petersburg.

 
Integrala lucrărilor concertante și simfonice de Antonin Dvoűák cu Orchestra Filarmonicii Cehe, dirijor Jiri Belohlavek (I) - Arpeggio, 4 iulie 2014

Simfonia I op.3 în do minor "Clopotele din Zlonice" și Concertul op.104 în si minor pentru violoncel și orchestră (Alisa Weilserstein)

 
Integrala lucrărilor concertante și simfonice de Antonin Dvoűák cu Orchestra Filarmonicii Cehe, dirijor Jiri Belohlavek (II) - Arpeggio, 7 iulie 2014

Concertul op.53 în la minor pentru vioară și orchestră (Frank Peter Zimmerman-violonist) și Simfonia a II-a op.4 în Si bemol major

 
Integrala lucrărilor concertante și simfonice de Antonin Dvoűák cu Orchestra Filarmonicii Cehe, dirijor Jiri Belohlavek (III) - Arpeggio, 8 iulie 2014

Concertul op.33 în sol minor pentru pian și orchestră (Garrick Ohlson - pian) și Simfonia a III-a op.10 în Mi bemol major

 
Integrala lucrărilor concertante și simfonice de Antonin Dvoűák cu Orchestra Filarmonicii Cehe, dirijor Jiri Belohlavek (IV) - Arpeggio, 9 iulie 2014

Simfoniile a IV-a op.13 în re minor și a V-a op.76 în Fa major

 
Integrala lucrărilor concertante și simfonice de Antonin Dvoűák cu Orchestra Filarmonicii Cehe, dirijor Jiri Belohlavek (V) - 10 iulie 2014

Simfoniile a VI-a op.60 în Re major și a VII-a op.70 în re minor

 
Integrala lucrărilor concertante și simfonice de Antonin Dvoűák cu Orchestra Filarmonicii Cehe, dirijor Jiri Belohlavek (VI) - Arpeggio, 11 iulie 2014

Simfoniile a VIII-a op.88 în Sol major și a IX-a op.95 în mi minor "Din Lumea Nouă"

 
Vivaldi recomposed by Max Richter - Music box, 14 iulie 2014

În 28 aprilie 2014 apărea un album pe care am considerat că este potrivit să-l ascultăm pe parcursul acestei veri

 
Gustavo Dudamel - coloana sonoră a filmului 'Libertador': Music box, 21 iulie 2014

Ascultăm ceea ce eu consider un eveniment din sfera neconvențională – în urmă cu doar câteva zile, în 18 iulie 2014, s-a lansat pe piața internațională un disc apărut la Deutsche Grammophon care cuprinde coloana sonoră a filmului Libertador, o peliculă ce va apărea în cinematografele sud-americane începând cu 24 iulie 2014.

 
VIDEO. Ultimul disc al dirijorului Claudio Abbado (1933-2014): Music box, 30 iunie 2014

Un adevărat eveniment discografic: avem ocazia să ascultăm cel care este cu adevărat ultimul disc lăsat de marele maestru italian stins din viață în 20 ianuarie 2014.

 
Violonista Nicola Benedetti - albumul 'Homecoming. A Scottish Fantasy': Music box, 7 iulie 2014

Suntem în Scottish Mood - pentru că în 7 iulie 2014 se lansează cel mai nou album al violonistei Nicola Benedetti

 
Mendelssohn cu Chailly - Music box, 16 iunie 2014

Vă propun un disc care s-a lansat la începutul lunii mai, mai precis în 5 mai 2014, și reunește câteva dintre cele mai reușite lucrări semnate de Felix Mendelssohn, în interpretarea prestigioasă a Orchestrei Gewandhaus din Leipzig

 
Elektra de Richard Strauss - Opera în interpretări de referință, 15 iunie 2014

În anul aniversar "Richard Strauss", cunoscuta casă de discuri Deutsche Gramophone a lansat în 11 iunie 2014, chiar în ziua în care s-au împlinit 150 de ani de la nașterea celebrului compozitor german o nouă versiune cu opera "Elektra".

 
VIDEO. Bruckner cu Daniel Barenboim la casa Peral music - Arpeggio, 16 iunie 2014

Primele imprimări disponibile sunt din concert cu primele 3 simfonii de Anton Bruckner.

 
Maddalena del Gobbo - Viola d'emozione, Music box, 9 iunie 2014

Iunie, cu muzică veche de cea mai bună calitate: și astăzi vă aștept cu un album special, care cuprinde lucrări pentru viola da gamba, un album semnat de violoncelista italiană stabilită în Austria, Maddalena del Gobbo și clavecinistul Ewald Donhoffer. Albumul se intitulează Viola d’emozione, a fost lansat în Austria cu doar câteva zile în urmă, adică în 6 iunie 2014 – a fost o prezentare în cadrul Festivalului de Rusalii de la Salzburg.

 
Beethoven și Gluck cu Armonia Atenea, dirijor George Petrou: Music box, 2 iunie 2014

Un dublu eveniment discografic: în 2 iunie 2014 apar la nivel internațional două albume semnate de ansamblul Armonia Atenea, dirijat de George Petrou: primul disc cuprinde muzica de balet "Creaturile lui Prometheu" de Ludwig van Beethoven, al doilea, arii de Christoph Willibald Gluck, interpretate de tenorul Daniel Behle - nu trebuie să uităm că în 2 iulie 2014 se vor împlini 300 de ani de la nașterea lui Gluck.

 
'Giovanna D'Arco' - în avanpremiera lansării sale oficiale: Seara de operă, 31 mai 2014

Protagoniști: Anna Netrebko și Placido Domingo.

 
Motete de Karl Jenkins - CD Review, 28 mai 2014

Vă prezint noul album al compozitorului britanic Karl Jenkins - intitulat "Motete". Apărut la casa Deutsche Grammophon în 5 mai 2014, CD-ul cuprinde piese corale "a capella" într-o nouă adaptare a unor lucrări anterioare compuse de Jenkins. Interpretarea aparține Corului "Polyphony" dirijat de Stephen Layton.

 
Diijorul Pablo Heras Casado - 'Il Maestro Farinelli': Music box, 26 mai 2014

Vă propun în primă audiție un disc care a apărut pe piață în 5 mai 2014

 
Horia Mihail și Orchestra Națională Radio - un nou disc la emisiunea Polifonii - 21 și 23 mai 2014

Beethoven, Rahmaninov și Lutoslawski - săptămâna aceasta în emisiunea realizată de Sorina Bobeico

 
'Orlando' de Handel cu Bejun Mehta, dirijor Rene Jacobs: Opera în interpretări de referință, 11 mai 2014

Georg Friedrich Händel - "Orlando" cu Bejun Mehta, Sophie Karthäuser, Kristina Hammarström, Sunhae Im, Konstantin Wolff, B'Rock Orchestra, dirijor René Jacobs. Album lansat în 12 mai 2014, inclus în cadrul campaniei "Votează discul de muzică clasică al anului 2014"

 
Daniel Barenboim și Simfonia nr.2 de Elgar - Music box, 19 mai 2014

Vă invit să ascultați un disc lansat în 5 mai 2014 de casa Decca, un disc pe care regăsim numele celebrului dirijor Daniel Barenboim.

 
Flautul de aur - CD Review, 5 mai 2014

Un CD semnat de Ion Bogdan Ștefănescu și Horia Mihail, apărut în 2013 la Editura Casa Radio.

 
Anne Sophie Mutter & Lambert Orkis - The Silver Album: Music box, 5 și 12 mai 2014

The Silver Album se intitulează discul lansat în 5 mai 2014, posibil de ascultat la Radio România Muzical în aceeași zi. The Silver Album: pentru că marchează aniversarea unei "nunți" artistice de argint - 25 ani de colaborare între violonista Anne Sophie Mutter și pianistul Lambert Orkis.

 
Dvorak cu violoncelista Alisa Weilerstein: Music box, 28 aprilie 2014

Avem ocazia să o ascultăm pe violoncelista americană Alisa Weilerstein, cea care la începutul lunii aprilie 2014 primea titlul de "artistului anului" oferit de BBC Music Magazine

 
Chasing pianos - muzica lui Michael Nyman interpretată de Valentina Lisitsa: Discuri în premieră, 24 aprilie 2014

În 7 aprilie 2014 a apărut la casa Decca un disc intitulat Chasing pianos - Muzică pentru pian de Michael Nyman în interpretarea Valentinei Lisitsa.

 
Lieduri de Richard Strauss cu Thomas Hampson - Discuri în premieră, 25 aprilie 2014

În 7 aprilie 2014 s-a lansat la nivel internațional un album semnat de baritonul Thomas Hampson și pianistul Wolfram Rieger

 
Simfoniile nr.1 și 7 de Beethoven, dirijor Kent Nagano - Discuri în premieră, 23 aprilie 2014

În 3 martie 2014 a fost lansat un disc care cuprinde Simfoniile numerele 1 și 7 de Beethoven, în interpretarea Orchestrei Simfonice din Montreal, dirijate de Kent Nagano.

 
Winterreise cu tenorul Jonas Kaufmann - Discuri în premieră, 23 aprilie 2014

Unul dintre cei mai premiați tenori ai timpurilor noastre, germanul Jonas Kaufman, apare pe un disc lansat în 18 februarie 2014 la casa Sony.

 
Cameron Carpenter - albumul 'If you could read my mind': Discuri în premieră, 25 aprilie 2014

Este primul disc al organistului Cameron Carpenter apărut la casa Sony - lansarea a avut loc în 22 aprilie 2014

 
Violoncelistul Valentin Răduțiu interpretează George Enescu - Discuri în premieră, 21 aprilie 2014

În 1 octombrie 2013 s-a lansat un dublu album semnat de doi tineri muzicieni formați la Academia Mozarteum din Salzburg

 
Saxofonista Amy Dickson - albumul 'Catch me if you can': Discuri în premieră, 21 aprilie 2014

O lume sonoră cu multiple influențe, un amalgam de sonorități contemporane, cu unele influențe jazzistice datorate compozitorilor John Williams, Michael Kamen și Mark Knopfler.

 
Leif Ove Andsnes - Concertele nr.2 și 4 de Beethoven: Discuri în premieră, 22 aprilie 2014

Un album al celui pe care presa internațională îl consideră a fi unul dintre cei mai originali pianiști ai ultimilor ani

 
Mezzosoprana Magdalena Kozena - albumul 'Prayer': Music box, 14 aprilie 2014

Suntem în Săptămâna Mare și să vă prezint un disc lansat în 7 aprilie 2014 pe care l-am considerat potrivit

 
Brahms - Maurizio Pollini, Capela de stat din Dresda, dirijor Christian Thielemann - Music box 7 aprilie

Vă propun un disc lansat în 7 aprilie 2014, pe care-l puteți asculta la Radio România Muzical chiar în ziua lansării internaționale: Concertul nr.2 de Johannes Brahms, într-o interpretare semnată de pianistul Maurizio Pollini și Capela de stat din Dresda, dirijor Christian Thielemann.

 
Brahms cu Leonidas Kavakos și Yuja Wang - Music box, 31 martie 2014

În 31 martie 2014 se lansează la nivel internațional un disc care cred că-i va bucura pe iubitorii muzicii lui Brahms: este vorba despre lucrări pentru vioară și pian ale binecunoscutului romantic german, interpretate de doi dintre cei mai interesanți muzicieni ai timpurilor noastre: violonistul Leonidas Kavakos și pianista Yuja Wang. Discul conține două miniaturi: Scherzo din Sonata FAE și Wiegenlied, alături de cele 3 sonate pentru vioară și pian semante de Johannes Brahms.

 
Recital Gabriel Croitoru - Valentin Gheorghiu: CD Review, 26 martie 2014

Inregistrat în august 2010, și lansat la Editura Casa Radio în prima lună a acestui an , mai exact 31 ianuarie 2014, albumul cuprinde Sonata nr.9 op.47 în La major "Kreutzer" de Ludwig van Beethoven, Sonatina op.100 în Sol major de Antonin Dvorak și Sonata nr.3 op.25 în la minor "în caracter popular românesc" de George Enescu.

 
Evgheni Kissin și James Levine live at Carnegie Hall - Music box, 24 martie 2014

În 24 martie 2014 se lansează la nivel internațional un disc pe care regăsim nume mari: pianistul Evgheni Kissin, dirijorul James Levine și Orchestra Teatrului Metropolitan din New York. Tot în 24 martie îl puteți asculta la Radio România Muzical în premieră

 
VIDEO. Cele 27 de bisuri ale violonistei Hilary Hahn - Music box, 17 martie 2014

În 7 martie 2014 a fost lansat la nivel internațional un album extrem de curajos și neobișnuit în industria discografică.

 
Pianista Alina Azario - Rameau si Debussy: Interviurile Radio România Muzical, 11 martie 2014

Alina Azario - o pianistă plecată din Piatra Neamț și stabilită la Hamburg, o pianistă cu o interesantă carieră internațională aflată abia la început; o pianistă care își lansează în 19 martie 2014 primul ei disc, apărut în România, la casa A&A Records - un album ce cuprinde lucrări de Jean Philippe Rameau și Claude Debussy (în 12 septembrie 2014 se împlinesc 250 ani de la moartea lui Rameau) realizat cu sprijinul NDR - Radiodifuziunea publică germană din Hamburg.

Alina Azario a fost invitata "Interviurilor Radio România Muzical" în 11 martie 2014.

 
Pianistul Yundi: Beethoven și Schumann - Music box, 10 martie 2014

În 10 martie 2014 se lansează la nivel internațional cel mai nou disc al pianistului chinez Yundi - și tot în aceeași zi puteți să-l ascultați la Radio România Muzical, și mai mult, să-i dați note în cadrul campaniei Votează discul de muzică clasică al anului 2014.

 
Integrala simfoniilor de Schumann, dirijor Yannick Nezet Seguin: CD Review, 5 martie 2014

În ediția de astăzi a emisiunii "Arpeggio", vă propun albumul lansat în 3 martie 2014 la Deutsche Gramophon:

 
Simfonia Alpilor de Richard Strauss, cu Orchestra Saito Kinen, dirijor Daniel Harding: Music box, 3 martie 2014

În 3 martie 2014 au fost lansate la nivel internațional nu mai puțin de 4 albume: ați ascultat deja în cadrul emisiunii Arpeggio selecțiuni de pe albumul L'amour semnat de tenorul Juan Diego Florez, disc pe care-l puteți reasculta pe site-ul campaniei Votează discul de muzică clasică al anului 2014; un disc cu lucrări contemporane semnate de Bryce Desser și Johnny Greenwood - acesta din urmă creator al coloanei sonore a filmului "There will be blood". Tot astăzi s-au lansat și cele 4 simfonii de Robert Schumann, înregistrate de Orchestra de Cameră a Europei, condusă de Yannick Nezet Seguin, pe care le puteți asculta începând de miercuri, 5 martie, la CD Review din cadrul emisiunii Arpeggio - un album inclus și în campania "Votează discul de muzică clasică al anului 2014". Și în fine, tot astăzi, s-a lansat cel mai nou disc al dirijorului britanic Daniel Harding: Simfonia Alpilor de Richard Strauss, interpretată de Orchestra Saito Kinen din Japonia.

 
VIDEO. Juan Diego Florez - L'amour: Arpeggio, 3 martie 2014

L'amour, ultimul disc al tenorului superstar Juan Diego Florez se lansează pe frecvențele postului în aceeași zi cu lansarea oficială, adică 3 martie 2014.

 
VIDEO. Oremus - Trei secole de muzică sacră

Cel mai recent dublu album al Corului Academic Radio dirijat de Dan Mihai Goia, apărut în decembrie 2013 la Editura Casa Radio, va fi prezentat în emisiunea Polifonii asemenea unui foileton, pe un parcurs de trei săptămâni, începând din 25 februarie 2014.

 
VIDEO. Orchestra Națională Radio, dirijor Tiberiu Soare interpretează Simfonia a II-a de George Enescu

"Simfonia a II-a de George Enescu merită să fie ascultată în primul rând pentru sentimentul de eliberare pe care-l capeți în momentul în care începi să o înțelegi; dă o senzație de libertate, dă o senzație de zbor planat și controlat nu știu cum să spun, anulează cumva gravitația, e foarte greu de explicat... Întotdeauna mă proiectează într-un spațiu al libertății, mă trimite cumva dincolo de nori; ea are ceva care nu e din lumea asta" ne declara cu pasiune Tiberiu Soare.

 
VIDEO. Ultimul disc al dirijorului Claudio Abbado - Music box, 24 februarie 2014

Vă prezint un adevărat eveniment discografic: ultimul disc înregistrat de regretatul dirijor italian Claudio Abbado, care ne-a părăsit la vârsta de 80 de ani în 20 ianuarie 2014.

 
VIDEO. Chitaristul Milos Karadaglic - albumul 'Aranjuez': Music box 17 februarie 2014

În 17 februarie 2014 se lansează la nivel internațional ultimul disc al celui care poate fi numit, fără a greși, cel mai iubit chitarist clasic al zilelor noastre: vorbim despre muntenegreanul Milos Karadaglic și albumul său intitulat sugestiv Aranjuez, un disc care este și parte a campaniei Votează discul de muzică clasică al anului 2014.

 
VIDEO. Contratenorul Max Emanuel Cencic - albumul 'Rokoko': Music box, 10 februarie

Vă prezint un disc care a fost lansat pe piață în 3 februarie 2014 - de altfel, 3 februarie, a fost o zi fastă a lansărilor discografice: au apărut discul semnat de Yuja Wang și Gustavo Dudamel, discul lui Max Emanuel Cencic prezentat mai jos, albumul Eventide al ansamblului voces8 și discul Sarasate al violonistei Julia Fischer.

 
VIDEO. Voces8 - Eventide, CD Review, 4 februarie 2014

Albumul "Eventide" a fost lansat în 3 februarie 2014 la casa de discuri Decca. "VOCES 8" este unul dintre cele mai spectaculoase ansambluri vocale din Anglia.

 
Violonista Julia Fischer și pianista Milana Chernyavska - Music box, 3 februarie 2014

Vă prezint un disc care a fost lansat pe piață în 3 februarie 2014 și care poate fi ascultat la Radio România Muzical chiar în aceeași zi. Este vorba despre un album semnat de violonista Julia Fischer și pianista Milana Cherniavska, un album Pablo de Sarasate, inclus în cadrul campaniei Radio România Muzical "Votează discul de muzică clasică al anului 2014" derulată pe pagina www.romaniamuzical.ro. Albumul conține, printre altele, 8 dintre dansurile spaniole semnate de Pablo de Sarasate și celebrele "Melodii lăutărești".

 
VIDEO. Yuja Wang și Gustavo Dudamel interprează Rahmaninov și Prokofiev: Music Box, 27 ianuarie 2014

Suntem în fața unuia dintre acele albume care mă fac să mă consider fericită că sunt muzician și pot simți mai bine esența a ceea ce ascult. Iar ceea ce se aude pe acest CD mi se pare pur și simplu incredibil - o muzică atât de bine interpretată încât te face să te întrebi dacă este cu adevărat posibil.

 
VIDEO. Tenorul Rolando Villazon - albumul Mozart: Music box, 20 ianuarie 2014

În 20 ianuarie 2014 se lansează la nivel internațional cel mai nou album al tenorului mexican Rolando Villazon, cu arii de Mozart - și tot în acea zi aveți ocazia să-l ascultați în premieră la Radio România Muzical. Este un album inclus și în campania "Votează discul de muzică clasică al anului 2014", derulată pe site-ul www.romaniamuzical.ro.

Ne aflăm în fața unui album rar, pentru că scoate la lumină arii mozartiene de concert pentru tenor și orchestră care apar doar sporadic în programele de concert și mai deloc pe discuri.

 
Dirijorul Manfred Honeck - lucrări de Richard Strauss: CD Review, 13 ianuarie 2014

CD-ul cuprinde noile înregistrări ale Orchestrei Simfonice din Pittsburgh cu Manfred Honeck la pupitrul dirijoral și conține 3 dintre cele mai cunoscute poeme ale lui Richard Strauss

 
VIDEO. Avi Avital - albumul 'Between worlds': Music box, 13 ianuarie 2014

Discul se lansează în 17 ianuarie, deci poate fi ascultat în avanpremieră de melomanii români. În 13 ianuarie 2014 inaugurăm noua campanie "Votează discul de muzică clasică al anului 2014". Principiul campaniei rămâne același: ascultați la radio sau pe site-ul proiectului de la pagina romaniamuzical.ro albumele intrate în competiție, acordați-le note, comentați-le. Discul care va obține cea mai mare notă din cele mai multe voturi exprimate va declarat discul anului care tocmai a început.

 

Argument

Fiecare publicatie straina muzicala importanta propune în fiecare an propriul top al celor mai bune si interesante discuri aparute pe piata.

De ce nu ar avea si Radio România Muzical un asemenea clasament, realizat chiar de voi, cei care ne ascultati zi de zi?

Acesta a fost punctul de plecare al campaniei "Voteaza discul de muzica clasica al anului", ajuns la a doua editie in 2014. Acesta, plus numeroasele discuri noi care pot fi ascultate în ultimii ani la Radio România Muzical, în special, în emisiunea dedicata, de actualitate discografica, "Music box" - în fiecare luni de la ora 20, dar si în alte emisiuni.

Deci, din 13 ianuarie si pâna la finalul anului 2014, puteti da note si scrie comentarii despre discurile preferate. La final, discul care va avea cea mai mare nota, din cele mai multe voturi unice, va fi declarat discul anului 2014 si speram ca protagonistul lui sa fie invitatul unui interviu-eveniment pentru ascultatorii români.

Ce aveti de facut? În primul rând, ascultati emisiunile care difuzeaza discurile intrate în competitie. La radio, sau aici pe site, daca nu puteti la radio. Cititi cronicile redactorilor nostri, însotite de materiale foto si video. Dati note si, optional, trimiteti-ne propriile opinii care vor fi postate de asemenea în acest site.

Puteti sa ne si trimiteti sugestii de discuri - cu siguranta le vom lua în seama. Pentru aceasta, trimiteti un mail la cristina.comandasu@radioromania.ro.

Dar mai ales, iubiti muzica clasica si pe cei care astazi o slujesc, acei artisti minunati români si straini, pe care-i admiram si pe discurile intrate în competitie.

Vom distribui periodic date despre campanie pe contul de Facebook al Radio România Muzical, asa cum nu ezitati sa va conectati si sa ne dati un like.

Cristina Comandasu – coordonatorul campaniei