Clasic Înapoi

Acordeonista Ksenija Sidorova, ansamblul Sinfonietta Riga, dirijor Normunds ©nē - 'Crossroads' - CD Review, 18 octombrie 2024

Publicat: vineri, 18 Octombrie 2024 , ora 10.51

Johann Sebastian Bach - Concertul BWV 1052 în re minor (transcripție pentru acordeon și orchestră de Ksenija Sidorova); Gabriela Montero - "Beyond Bach"; Dobrinka Tabakova - "Horizons".

Johann Sebastian Bach - Concertul BWV 1052 în re minor (transcripție pentru acordeon și orchestră de Ksenija Sidorova); Gabriela Montero - "Beyond Bach"; Dobrinka Tabakova - "Horizons".

Album în premieră, lansat în 18 octombrie

"Crossroads" este titlul albumului înregistrat în septembrie 2023 la Riga, dedicat lui Johann Sebastian Bach. În programul discului sunt incluse și compoziții contemporane influențate de marele creator preclasic, semnate de Sergey Akhunov, Gabriela Montero și Dobrinka Tabakova.

Protagonista acestor înregistrări este faimoasa acordeonistă Ksenija Sidorova - artistă letonă aclamată pe importante scene internaționale, care se distinge prin farmec, muzicalitate și o tehnică instrumentală extraordinară, aducând în centrul atenției publicului meloman sonoritățile speciale ale acordeonului, atât în repertoriul contemporan, cât și în cel romantic și baroc.

Ksenija Sidorova, născută în 18 mai 1988 la Riga, a început să cânte la acordeon la îndemnul bunicii sale, iar de la vârsta de șase ani a avut-o ca profesoară pe Marija Gasele, atât în repertoriul folcloric, cât și în cel clasic. Ulterior s-a perfecționat cu Owen Murray la Academia Regală de Muzică din Londra, instituție în cadrul căreia predă în prezent acordeonul. Pe lângă activitatea pedagogică, muziciana susține o bogată carieră concertistică - a evoluat până acum ca solistă în compania orchestrelor importante din țara sa Letonia, dar și cu Filarmonicile din Munchen și Luxembourg, Orchestrele din Atlanta și Cincinnati, Orchestra Simfonică BBC și cu multe alte ansambluri renumite. Ksenija Sidorova este câștigătoarea Marelui Premiu pentru Muzică al Letoniei în anul 2012 și a Premiului Echo Klassik în 2017 la categoria "Instrumentistul anului". Muziciana a lansat până acum șase albume, precedentul fiind dedicat creației lui Astor Piazzolla. El a fost un mare admirator al muzicii lui Johann Sebastian Bach, pe care a adaptat-o pentru instrumentul său. Având o viziune similară, Ksenija Sidorova a extins ideea realizării unor aranjamente pentru acordeon inspirate de compoziții ale lui Bach și a aplicat-o pentru noul său proiect discografic, realizat împreună cu ansamblul Sinfonietta Riga și dirijorul Normunds ©nē.

Cea mai substanțială lucrare din programul acestui disc este Concertul BWV 1052 în re minor a cărui versiune inițială - pentru orgă și orchestră - datează din anul 1720. Ulterior Bach a adaptat-o pentru clavecin solist. Însă există în literatura muzicală și aranjamente ale acestei partituri pentru pian, vioară sau flaut, cea mai recentă fiind versiunea dedicată acordeonului de Ksenija Sidorova. Muziciana descrie piesa "minunată, exuberantă, atât de bine scrisă încât nu necesită modificări majore în digitație pentru a fi cântată la acordeon, oferind solistului o șansă reală de a se evidenția".


Larisa Clempuș