Votează discul de muzică clasică al anului 2013 Înapoi

Agostino Steffani cu Cecilia Bartoli și I Barrocchisti, dirijor Diego Fasolis: Music box, 26 august 2013

Publicat: marți, 27 August 2013 , ora 16.14


Discurile propuse reprezintă un eveniment pe care-l calific drept ieșit din comun, pentru că ele pot fi ascultate la Radio România Muzical cu o săptămână înaintea lansării internaționale, programată în 2 septembrie. Cele două discuri sunt consacrate muzicii lui Agostino Steffani, pe unul dintre ele apărând numele celebrei mezzosoprane italiene Cecilia Bartoli. Aceste două albume sunt o continuare a proiectului Mission, inaugurat de Cecilia Bartoli în septembrie 2012: adică redescoperirea și punerea în circulație a lucrărilor compozitorului, diplomatului și preotului Agostino Steffani, cel despre care s-a spus că reprezintă veriga lipsă dintre Monteverdi și Vivaldi în cultura muzicală italiană.

Dacă pe albumul Mission, Cecilia Bartoli alegea arii din operele lui Agostino Steffani, pe primul album pe care-l veți asculta astăzi, sunt incluse lucrări religioase vocal-simfonice: Stabat mater, dar și alte șase opusuri de mai mici dimensiuni, acestea din urmă înregistrate în premieră mondială.

Iar al doilea disc cuprinde lucrări orchestrale de Agostino Steffani - desprinse din operele sale, interpretate de același ansamblu care evoluează și pe primul disc, I barrocchisti, condus de Diego Fasolis.

Așadar, o fascinantă incursiune în muzica italianului Agostino Steffani, care și-a petrecut însă mare parte din viață în Germania, de aceea a și fost neglijat de muzicologii italieni de astăzi.

Pe primul disc figurează capodopera lui Agostino Steffani, lucrarea sa cea mai cunoscută - Stabat mater, terminată în 1728 cu puțin timp înaintea morții sale. O muzică solară în ciuda textului liturgic mai întunecat: este vorba despre descrierea suferinței Fecioarei Maria în timpul răstignirii lui Iisus. Interpretarea este semnată de Corul Radioteleviziunii Elvețiene și ansamblul I barrochisti, dirijat de Diego Fasolis. Soliști: mezzosoprana Cecilia Bartoli, tenorul Daniel Behle, contratenorul Franco Fagioli, tenorul
Julian Prégardien și basul Salvo Vitale.

În 2 septembrie, se va lansa și un al doilea disc cu lucrări de Agostino Steffani, cuprinzând extrase orchestrale ale compozitorului - ambele albume sunt parte a campaniei "Votează discul de muzică clasică al anului 2013" derulată pe site-ul www.romaniamuzical.ro, unde vă invit să descoperiți emisiunile care cuprind toate discurile intrate în concurs, precum și galerii audio și video și unde, evident, puteți vota discurile preferate.

Pe discul Stabat mater apar și 6 lucrări religioase semnate de Agostino Steffani, înregistrate în premieră mondială. Cecilia Bartoli a ales câteva dintre cele mai reprezentative opusuri ale acestui creator practic redescoperit de ea: Agostino Steffani a trăit între 1654 și 1728, a fost preot, diplomat, compozitor și chiar spion. Vocea Ceciliei Bartoli nu apare însă în fiecare dintre acestea. Desigur, în acest tip de repertoriu Cecilia Bartoli nu se poate găsi în prim plan: doar Non plus me ligate este o lucrare pentru voce solo și orchestră. Însă este meritul Ceciliei Bartoli de a aduce la lumină această muzică minunată.

Al doilea disc cuprinde exclusiv lucrări orchestrale semnate de Agostino Steffani, extrase din opere: Orlando (Hanovra, 1691), Henrico Leone (Hanovra, 1689), Il trionfi del fato (Hanovra 1695), Le rivali concordi (Hanovra, 1692), La lotta d'Hercole con Acheloo, Briseide, La superbia d'Alessandro (Hanovra, nedatat), Marco Aurelio (Munchen, 1681), Servio Tullio (Munchen, 1686), Niobe, regina di Tebe (Munchen, 1688), Tassilone, Alcibiade și Amor vien dal destino.

O muzică inspirată - acesta este Agostino Steffani în lucrările sale orchestrale, incluse pe discul semnat de ansamblul de instrumente vechi I Barrochisti, condus de Diego Fasolis.

Înțeleg de ce Cecilia Bartoli a ales să lucreze cu ansamblul I barrocchisti, cu o bună reputație în interpretarea muzicii vechi, dar și cu renumele de a interpreta în spirit latin, adică vulcanic și foarte implicat repertoriul abordat. I barrocchisti este continuarea unui ansamblu de muzică de veche din Lugano, majoritatea membrilor săi sunt elvețieni, așa cum este și dirijorul Diego Fasolis, care are o frumoasă reputație internațională.

Cristina Comandașu