Evenimentele săptămânii Înapoi

“Ascultă 5 minute de muzică clasică”: din 23 septembrie în școli, din 1 octombrie în spații neconvenționale

Publicat: vineri, 20 Septembrie 2024 , ora 15.13

Începând cu data de 23 septembrie 2024, elevii pot asculta cele două piese muzicale însoțite de explicații, puse la dispoziție de Radio România Muzical în cadrul proiectului "Ascultă 5 minute de muzică clasică". Program național în școli începând cu anul școlar 2014-2015, "Ascultă 5 minute de muzică clasică" aduce prin responsabilii din fiecare județ, către fiecare profesor care dorește să participe la proiect, indiferent de specialitatea lui, câte două fișiere audio săptămânal, care cuprind câte o lucrare din muzica cultă și explicații despre respectivul opus. În anul școlar 2024-2025, se face o trecere în revistă a principalelor epoci și compozitori din Renaștere până în contemporaneitate, în mod cronologic, astfel încât copiii să-și poată forma un bagaj de cultură muzicală generală. Aceleași piese muzicale sunt postate și pe site-ul proiectului www.romania-muzical.ro/5minute, acolo unde se desfășoară și un concurs online cu premii, destinat elevilor.

Din 1 octombrie, proiectul revine și în spații neconvenționale: hipermarketuri, mall-uri, librării, muzee, sedii de firme, acolo unde marea muzică a tuturor timpurilor se va auzi în fiecare zi a lunii octombrie, în cadrul acestui proiect inițiat de Radio România Muzical și desfășurat fără întrerupere începând cu anul 2010.

Partenerii proiectului sunt nume importante din retailul și business-ul românesc: Carrefour România, Castelul Bran, Dedeman, Librăriile Cărturești, Librăriile Humanitas, Iulius Mall din Iași, Timișoara, Cluj și Suceava, Palas Mall Iași, ParkLake Shopping Center, Avia Motors. Cu sprijinul Mood Media.

Piesele difuzate în aceste spații sunt de asemenea disponibile pe site-ul proiectului www.romania-muzical.ro/5minute.