Cronici Înapoi

AUDIO. A fost… Jazz for Kids la Sala Radio, de Ziua Copilului

Publicat: luni, 3 Iunie 2024 , ora 15.44

Sâmbăta trecută, Big Band-ul Radio a susținut un concert special, "Jazz for Kids", dedicat zilei de 1 Iunie. Pe scenă au fost invitați numeroși copii, cu toții muzicieni de mare viitor. Ei au cules aplauze îndelungi de la spectatorii mici și mari care au umplut Sala Radio în acea dimineață. Colegul nostru, Viorel Grecu, a fost și el la concert și ne împărtășește impresiile sale.


Membrii Big Band-ului Radio și-au făcut o intrare spectaculoasă în scenă, venind din public în timp ce interpretau la instrumentele de suflat un intro pentru celebra temă Pantera roz de Henry Mancini. A doua melodie din program a fost "Bohemian Rhapsody", a formației Queen, cântată cu entuziasm de Corul de Copii Radio, acompaniat desigur de orchestra condusă de Simona Strungaru.

Apoi au sosit rând pe rând invitații, copii-muzicieni, de la vârste preșcolare până la elevi de liceu. Fiecare a demonstrat talent, pasiune și foarte multă maturitate în abordarea unui repertoriu ce a inclus teme de jazz valoroase.

Am avut câțiva instrumentiști, precum micuțul pianist David Partenie, clarinetistul Eric Teodoru sau saxofonistul David Ivașcu, ultimul cu o interpretare surprinzătoare a temei "'Round Midnight" de Thelonious Monk.

Damian Barbu a impresionat în dubla ipostază de vocalist și saxofonist. De asemenea, pe Maya Sophie Burneci am auzit-o atât ca trompetistă, în tandem cu tatăl său, Sebastian Burneci, cât și ca solistă vocală.

Pe scenă au mai urcat și alte cântărețe remarcabile: Anastasia Zmău, Ana Parghel-Sârbu și Katia Florea.

Teodora Dima și Colin-Justin Doljescu de la Colegiul "Dinu Lipatti" au interpretat în duet melodia "Too Close for Comfort". De la același colegiu a participat și un cvartet vocal deosebit, condus de profesoara Marina Arsene. Alături de ea s-au aflat Timea Beucan, Mario Tudor și Teodora Antal.

Irina Sârbu și Cătălin Milea au cântat împreună două melodii de pe "Caruselul vesel", un album de jazz pentru copii, lansat chiar de 1 iunie.

Publicul s-a bucurat foarte mult și de apariția unui cvartet cu media de vârstă de 5 ani, ce ne-a oferit o adaptare savuroasă a temei din "Pisicile aristocrate".

Spectacolul Jazz for Kids s-a încheiat după aproape două ore, în acordurile melodiei "We Are the World", intonată de Corul de Copii Radio împreună cu Big Band-ul Radio și invitații "Jazz for Kids".

După concert, am cules câteva impresii de la părinții care i-au însoțit pe micii spectatori de la Sala Radio:

"Copii foarte talentați… chiar a fost un concert foarte emoționant! Orchestra, ca de obicei, senzațională; i-am mai ascultat pe cei din orchestră. A fost minunat.

Rep.: Cum s-au simțit cei mici?

Sper că bine, mai ales că muzica cred că e cel mai frumos lucru de pe Pământ. Deci chiar a fost o zi frumoasă."

"Orchestra s-a descurcat foarte bine, selecția muzicală a fost foarte bună, probabil destul de elevată pentru ținta asta infantilă, ca să zic așa, dar una peste alta foarte bine. Și o inițiativă de repetat."

Teodora Domnișoru, membră a Corului de Copii Radio, a fost și ea încantată de experiența "Jazz for Kids": "Ne-a plăcut foarte mult în primul rând că am avut oportunitatea să cântăm și cu alți artiști pe scenă și că, până la urmă, am cântat niște melodii dedicate copiilor cum suntem și noi."

În culise, am stat de vorbă cu o altă protagonistă a spectacolului, trompetista și cântăreața Maya Sophie Burneci, elevă în clasa a VI-a: "Am fost alături și de prietenii mei, fiind cu colegi de la școală și cu acei copii micuți care au cântat și m-am simțit foarte liberă și a fost totul foarte natural. Mi se pare foarte interesantă această combinare de instrumente - instrumentul propriu, vocea, și trompeta - și îmi place cum îmi iese. Exemplul meu ca trompetist este tata, iau totul de la tata. Și cu vocea îmi plac mai multe, nu am una singură."