Interviuri Înapoi
AUDIO. Alexandru Tomescu și Angela Drăghicescu - Invitații Săptămânii la Perpetuum Mobile
Invitații de astăzi sunt violonistul Alexandru Tomescu și pianista Angela Drăghicescu. Bun găsit!
Alexandru Tomescu: Bună ziua, bine v-am găsit!
Angela Drăghicescu: Bună seara!
Vorbim despre primul recital din cadrul Turneului Internațional Stradivarius. A XI-a ediție este legată și de Centenarul Marii Uniri. Sub ce titlu se va desfășura turneul și care este programul din 2018?
Alexandru Tomescu: Este vorba despre, evident, un program românesc. Ne-am gândit să marcăm în acest fel această frumoasă și semnificativă aniversare și ce altă piesă ar fi putut fi mai potrivită pentru a da titlul albumului și chiar și turneului decât Balada de Ciprian Porumbescu - o piesă care, de fiecare dată, mișcă sufletele spectatorilor, fie că sunt români, fie că nu sunt români, până la lacrimi. Mai mult decât atât, în cadrul acestui turneu vom trăi cu toții materializarea unui vis pe care l-am avut în urmă cu mai mulți ani, și anume acela de a îmbina sunetul viorii cu sonorități corale. Este vorba, mai precis, de o colaborare cu rețeaua de coruri Cantus Mundi mentorate de Corul Madrigal. În fiecare oraș vom colabora cu câte un cor local. Deci, vom avea tineri, copii de vârste foarte mici alături de noi pe scenă, cântând împreună cu toții această Baladă de Ciprian Porumbescu. Alături de mine este pianista Angela Drăghicescu; tocmai a sosit în urmă cu câteva ore din Statele Unite. Are o viață profesională și muzicală extrem de agitată. Împreună vom cânta, cum spuneam, un program românesc 100%. Evident, nu putea să lipsească George Enescu, dar cu niște piese mai puțin cunoscute - Hora Unirii, Aubade și Legenda. Plus, alți compozitori de care puțină lume știe sau, mă rog, puțină lume în afara cercurilor de muzicieni; Mihail Jora, Tiberiu Olah, Dumitru Capoianu, Dinu Lipatti cu a sa Sonatină pentru vioară și pian, Mircea Chiriac, Constantin Notara - o întreagă constelație de compozitori care, de multe ori, au rămas în umbra titanului George Enescu.
Angela Drăghicescu, cum a început acest dialog? Cum a început colaborarea pentru Turneul Stradivarius din acest an?
Angela Drăghicescu: Colaborarea noastră a început în urmă cu un an, când ne-am întâlnit pentru a cânta împreună Sonatina de Lipatti, care a fost de fapt o premieră pentru noi ca duo. Și acesta a fost începutul unei relații foarte frumoase. Este un adevărat privilegiu pentru mine să lucrez cu un muzician cu totul deosebit. Împreună aducem, sper, ceva nou atât acestor lucrări... Și de la acest concert-recital care a fost la Londra ne-am gândit că trebuie să continuăm această "tradiție" de a cânta împreună, dar de a explora repertoriul românesc, profund românesc al unora dintre marii compozitori români pe lângă Enescu.
(...)
Hora Unirii de George Enescu este și una dintre piesele pe care le veți cânta mâine la Constanța, în primul recital din cadrul ediției a XI-a a Turneului Internațional Stradivarius. Unde va avea loc recitalul de la Constanța și ce urmează?
Alexandru Tomescu: Concertul de la Constanța se va ține la Teatrul Național de Operă și Balet "Oleg Danovski". Va fi alături de noi pe scenă Corul Galateea, dirijat de Andreea Imre Rusu. Așteptăm cu foarte mare nerăbdare și cu foarte multă emoție această primă întâlnire. Apoi, săptămâna această... joi - Brăila, vineri - Brașov. Săptămâna viitoare vom avea Oradea, Sighișoara, Bistrița, Suceava. Apoi Iași, Focșani, Madrid - Muzeul Lipatti. Vin Rusaliile... apoi la Tg. Jiu - în aer liber, în fața Coloanei Infinitului, Timișoara, Sibiu și ajungem și la București pe 5 iunie, aici, la Sala Radio unde vom avea alături de noi celebrul Cor de Copii Radio. Apoi Ploiești, Arcuș și Buzău în încheierea turneului.
Aș vrea să rămânem la această colaborare cu Corul de Copii Radio, cu dirijorul Voicu Popescu. E important de menționat că aranjamentul pentru Balada de Ciprian Porumbescu este făcut de Grigore Cudalbu. Cum a decurs dialogul cu el?
Alexandru Tomescu: La modul cel mai spontan și deschis. Tocmai am avut niște discuții foarte interesante cu Anna Ungureanu de la Corul Național Madrigal "Marin Constantin". Știam deja de acest proiect al lor de mentorat și scara lui este absolut copleșitoare - 400 de coruri care sunt încurajate în mod constant de fiecare dintre membrii corului. Este un lucru absolut remarcabil și, cred eu, este un exemplu pentru noi toți ceilalți muzicieni. Și mi-am propus să continui încă și mai mult, pe lângă masterclass-urile pe care le fac în fiecare an, să reușesc să inspir și să colaborez direct. Turneul Stradivarius sper să devină în timp o adevărată platformă de lansare pentru tinerii muzicieni, pentru viitoarele generații de muzicieni ai țării.
Și, am reținut ceva mai devreme, Madrid e una dintre opririle din cadrul turneului. E un turneu internațional. Care sunt țările în care veți concerta în cadrul ediției a XI-a a Turneului Stradivarius.
Alexandru Tomescu: Vor fi concerte la Madrid, la Bruxelles...
Angela Drăghicescu: La Stockholm.
Alexandru Tomescu: ... la Roma, la Paris, în America...
Angela Drăghicescu: Și Canada.
Alexandru Tomescu: Ele se vor întinde însă pe mai multe luni, tocmai pentru că e mai greu să le comasezi pe toate în aceleași săptămâni, plus că multe dintre ele vor fi legate direct și de această aniversare a Zilei Naționale.
Turneul se concretizează și într-un disc - discul Turneului Stradivarius, ediția a XI-a - care cuprinde muzica pe care o veți interpreta. Când ați făcut înregistrările pentru el?
Angela Drăghicescu: A fost în septembrie trecut, într-o perioadă foarte scurtă. Asta o spun pentru că suntem foarte mândri de produsul care a ieșit. Este ceva extraordinar de frumos și de finisat. A fost, cred, în a doua jumătate a lui septembrie, în perioada în care fiecare dintre noi avea și alte angajamente.
Alexandru Tomescu: Am muncit foarte intens. L-am avut alături de noi pe celebrul Jakob Handel, care deja a semnat mai multe producții discografice de-ale mele. Am avut privilegiul de a înregistra la Ateneul Român și dorim să mulțumim și acum Filarmonicii pentru că ne-a sprijinit în acest demers. Iar ca surpriză, ca bonus track, am dorit să păstrăm și pe disc ceea ce vom oferi publicului în fiecare dintre sălile de concert, și anume înregistrarea cu Balada de Ciprian Porumbescu împreună cu Corul de Copii Radio dirijat de Voicu Popescu.
Unde găsim discul?
Alexandru Tomescu: Discul va fi disponibil în cel mai scurt timp prin partenerii noștri tradiționali, respectiv Librăria Bizantină - au și website, librariabizantina.ro, îi găsiți și pe Facebook, pot fi comadate și on-line discurile. Vor fi disponibile, de asemenea, la concertele din cadrul turneului, unde atât eu cât și Angela vom rămâne alături de public pentru a le oferi autografe.
E timpul pentru invitație! Alexandru Tomescu, Angela Drăghicescu, vă rog, un mesaj pentru ascultătorii noștri să participe la recitalurile din cadrul Turneului Stradivarius!
Alexandru Tomescu: Dacă aș putea, aș oferi fiecăruia fiecăruia o invitație în alb. Din câte știu, în majoritatea orașelor biletele s-au cam epuizat deja, dar Radio România întotdeauna ne-a sprijinit foarte mult; multe dintre concerte vor fi preluate de stațiile locale, cu atât mai mult și cel de la București. În acest fel, audiența concertelor va fi mult augmentată. Și, dincolo de toate acestea, acel lucru care contează cel mai mult este emoția și anul acesta vor fi niște emoții ridicate în aer, ridicate către inimile noastre de către compozitorii români pe care îi iubim mai mult decât ca pe oricine altcineva.
Angela Drăghicescu: Pe această cale, mai ales din experiența personală de a trăi în afara României, acest turneu care va fi internațional va reprezenta o mare bucurie și pentru diaspora românească. Și vrem pe această cale să invităm, de fapt, cum a spus Alexandru, în alb, diaspora română pentru care acest lucru va însemna și mai mult, nefiind aproape de casă. Și sper să vedem pe toată lumea acolo, la concerte!
Violonistul Alexandru Tomescu, pianista Angela Drăghicescu - vă mulțumesc pentru prezența în cadrul emisiunii Perpetuum mobile la Radio România Muzical. Mult succes! Așadar, începând de mâine, edița a XI-a a Turneului Stradivarius!