Ecouri din școli Înapoi
AUDIO. 'Ascultă 5 minute de muzică clasică' la Școala Ion Creangă din Huși
"Astăzi vom asculta din Paul Constantinescu Oratoriul bizantin de Crăciun…"
Iată, așa a început ora de muzică la Școala "Ion Creangă" din Huși, acolo unde copiii de clasa a VII-a descoperă de o vreme, sunet cu sunet, poveste cu poveste, lumea magică a muzicii clasice. Un CD player micuț este cel pe care, din când în când, profesorul Dumitru Sfetcu apasă încet pentru a da voie unor mari compoziții ale lumii să ajungă la copii. De când cu proiectul "Ascultă 5 minute de muzică clasică", copiii au învățat despre oameni excepționali ai acestui domeniu și au audiat pentru prima dată mulți dintre ei frânturi din opere celebre.
Copiii recunosc faptul că până acum au respins ideea de muzică clasică, neștiind, practic, nimic despre ea. Acum însă, par mai dispuși să descopere universul muzicii clasice.
Profesorul Dumitru Sfetcu: "În ceea ce gândesc eu ca suflet, mi-aș dori chiar o culegere, să avem cumva posibilitatea ca pe lângă muzica clasică să putem să le explicăm copiilor ce condiții istorice… Muzica nu este ceva scos din context."
Vreau să vă întreb cum ați observat, cel puțin la început, că reacționează copiii în fața acestui gen de muzică, știm cu toții, nu foarte ascultată în casele lor?
"Vedeți dumneavoastră, ei au fost extrem de surprinși să aibă această posibilitate să asculte chiar și în pauză. Ei erau obișnuiți să asculte în pauze altceva. Dacă la început erau oarecum uimiți… ce-i cu asta, ce se-ntâmplă… mergând pe la fiecare clasă și implementând și proiectele dumneavoastră, pentru că și noi avem pe lângă detalierile de conținut respective și audiții, mai ales audiții… pentru că, vedeți dumneavoastră, teoria își are locul atunci când este dublată și de o practică solidă. Bucuria este cu atât mai mare cu cât îi ținem deoparte de fenomenul kitsch, cu atât mai mult cu cât îi vedem că ascultă chiar și voluntar. De multe ori am observat că de pe telefon au dispărut acele miasme cu caracter, să-i spunem, de cartier, de la margine, de la periferie, și vedem că ai noștri copii se bucură de educația noastră și ușor, ușor, iată, le schimbăm gusturile. Ei să ajungă la un nivel superior de gândire și să-și formeze acel bagaj cultural de care au nevoie. Mă străduiesc… copiii să scrie cât mai puțin și să audieze cât mai mult."
Iar aceste audiții sunt cheia succesului pentru schimbarea unor gusturi muzicale. O spun chiar copiii care au devenit, încet, încet, curioși să afle mai multe despre muzica clasică.
"Este o lecție foarte simplă, dar frumoasă. M-a făcut să fiu foarte curioasă. De asta, când mă voi duce acasă voi căuta pe internet."
"De obicei nu prea ascultam, dar ceea ce a predat domnul astăzi mi s-a părut mult mai interesant și e liniște și pentru sufletul nostru."