Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Andrei Dimitriu, despre Ziua Culturii Naționale la Filarmonica „George Enescu”

Publicat: joi, 14 Ianuarie 2021 , ora 19.44

Filarmonica „George Enescu” din București propune mâine, de ziua culturii naționale, un concert online, înregistrat pe scena Ateneului Român. Orchestra instituției bucureștene va fi condusă de Horia Andreescu, iar concertul va putea fi urmărit și pe frecvențele postului nostru mâine, 15 ianuarie, începând cu ora 15:30. Mai multe despre acest eveniment aflăm de la Andrei Dimitriu, directorul instituției.

Vineri, 15 ianuarie, Filarmonica George Enescu este gazda unui eveniment cu însemnătate, Ziua Culturii Române. În primul rând aș dori să ne vorbiți despre invitații din partea Academiei Române.

Filarmonica, evident, trebuie percepută ca o instituție din zona elitei intelectuale. Parteneriatele pe care le accept sunt legate de instituțiile de calibru științific, cultural, continental. Au mai fost și alte oferte în acest sens, pe care le-am refuzat. Parteneriatul cu Academia Română este la a treia ediție. Toate au funcționat foarte bine, toate au avut o priză foarte bună la public și vreau să mulțumesc încă o dată, domnului președinte, domnului secretar general, care au acceptat, de la nivelul instituției dumnealor, filarmonica, ca partener.


Programul serii a fost ales, deci, pentru a reprezenta cultura română.

Programul care l-a propus filarmonica și Academia l-a acceptat, a răspuns la comandamentul acesta, care, cred eu, că ar trebui să domine orice strategie culturală, calitatea europeană a culturii române. Ca urmare, sigur, Ziua Culturii Naționale, înseamnă compozitori români. Dar debutul, a vrut să spună că noi suntem în Europa. Debutul esdte uvertura Egmont a lui Beethoven. Urmează Enescu, cu patru piese inedite pentru vioară și orchestră de coarde, cu tânărul concertmaestru de la Filarmonică, solist Rafael Butaru, Doru Popovici, Codex Caioni, piesă cunoscută, un alt mare dirijor, Constantin Silvestri, sunt trei piese pentru orchestră de coarde. Programul, de fapt, a ținut seama de situația sanitară. Bela Bartok, Dansurile românești și Dan Dediu, o piesă care cred eu, că anul trecut a făcut-o maestrul, Codex Bassoviensis. În preambul, sunt discursurile celor trei academicieni, președintele Ion Aurel Pop, vicepreședintele Academiei, acad. Răzvan Theodorescu și inițiatorul legii culturii, acad. Eugen Simion.


Cum arată următoarea perioadă pentru Filarmonica George Enescu?

Sigur că restricțiile acestea impuse de pandemie, obligatoriu trebui respectate și înțeleg să le respectăm. Adică, facem concerte în formulă camerală, că n-avem altă variantă, le înregistrăm și le transmitem online, în fiecare joi, la ora 19.00, facebook, pagina noastră, youtube. O mare plăcere, pot să recunosc că sunt mai mulți ascultători decât locuri sunt în sală. Deci este un câștig, să spun. Concertul de săptămâna viitoare este un concert important. Este un concert dirijat de Bebeșelea și Daniel Ciobanu și inaugurăm cu acest prilej, o donație extrem de generoasă, într-un stil aristocratic, puțină lume ar vrea să facă o donație fără să i se facă campanie publicitară, o familie de români, a donat un pian Steinway, cu o sumă importantă și inaugurarea se va face la concertul de joi, de săptămâna viitoare. Este un eveniment. Trebuia să aibă loc chiar pe 17 decembrie, de ziua lui Beethoven, dar nu s-a putut din motive sanitare.


În ultimele luni, un număr mare de muzicieni și artiști, au vorbit despre necesitatea vaccinării anti COVID pentru accelerarea redeschiderii sălilor de concerte. Sunteți de acord cu aceștia?

În opinia mea, sigur, nu sunt specialist, nici epidemiolog, nu pot să mă pronunț, dar merg pe o judecată logică, cred eu. Atâtea milioane de oameni s-au vaccinat și trăiesc bine mersi. Ca să intrăm în normalitate, pentru că nici soluția aceasta online, nu este după mine, soluție, este un substitut, dar nu răspunde la ceea ce așteaptă ca emoție, un meloman. E la fel și în teatru. Problema este de a intra cât mai repede, de a reveni cât mai repede la normalitate. Și această soluție se cheamă vaccin. Restul sunt baliverne, manipulări. Da, eu mă voi vaccina.

Interviu realizat de Petre Fugaciu