Interviuri
Înapoi
AUDIO. Interviu cu artista Andra Lupu

Vineri, 28 martie, de la ora 19.00, va avea loc un nou concert din stagiunea de jazz de la Institutul Goethe. Invitata cvartetului condus de trompetistul Sebastian Burneci este vocalista Andra Lupu, iar tema concertului este The Ages of Jazz. Ca să aflăm mai multe despre vârstele jazz-ului vom discuta chiar cu Andra Lupu, protagonista evenimentului de la Institutul Goethe. Bine te-am găsit Andra la Radio România Muzical.
Bună ziua și bine v-am găsit și eu.
Ce poți să ne spui despre repertoriu? Titlul implică o perioadă foarte lungă, fiindcă jazz-ul există de peste 100 de ani.
Am ales să cântăm câte puțin din fiecare perioadă. Eu o să am doar câteva intervenții. Rămâne de văzut la fața locului. Cumva totul o să se întâmple cronologic, ca să începem de la începuturi, cât ne permite formula să cântăm, și până în modern, încoace.
Fiindcă ai menționat de formulă, să vorbim puțin despre muzicienii cu care vei cânta. Cu unii, din ce mi-am dat seama, colaborezi și în alte proiecte.
Eu cu Johnny Bica la pian, cu Alex Mike (bas) și Andrei Paraschiv la tobe am mai cântat și în proiectele mele personale și în diferite conjuncturi. Este prima colaborare cu Sebastian Burneci. Este o onoare pentru mine să fiu invitată în această stagiune. Este foarte frumos. Chiar am avut repetiție și o să fie un concert deosebit. Așteptăm cât mai multă lume.
Să vorbim și despre cariera ta. Mulți te știu și sub numele de scenă Hera. Cânți și muzică pop, dar ai o bază foarte solidă în jazz. Ai absolvit un master în domeniu. Te rugăm să ne spui tu mai multe.
Cânt de când sunt mică. Am făcut școala de muzică, dar ca orice tânăr care explorează am încercat mai multe stiluri muzicale. Aici mă regăsesc cel mai bine, o îmbinare aș spune între soul, R&B, jazz, aici îmi doresc și creativitatea mea să se ducă pentru compozițiile proprii în viitor. Cam asta simt că acolo este vocea mea, reprezint cel mai bine acest stil.
Cum a fost masterul în jazz de la Universitatea Națională de Muzică?
Provocator, bineînțeles, dar nu ne oprim niciodată din învățat. În continuu învățăm, studiem, aceasta este ca în foarte multe alte domenii, nu ne oprim niciodată din învățat și studiat.