Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu clarinetistul Petru Pane (I)

Publicat: joi, 6 Februarie 2025 , ora 13.16

Petru Pane și pianistul Daniel Dumitrașcu sunt protagoniștii turneului "Moștenitorii României Muzicale", organizat de Radio România Muzical și Rotary Club Pipera, desfășurat în perioada 4-10 martie, cu recitaluri la Filarmonica "Dinu Lipatti" din Satu Mare (4 martie), Palatul culturii din Iași (6 martie) și Ateneul Român (10 martie). Turneul este parte a premiului obținut de Petru Pane în cadrul competiției pentru bursa Moștenitorii României muzicale 2024, alături de înregistrări speciale la Sala Radio realizate în iulie 2024.

Bilete la recitalul de la Ateneul Român sunt disponibile aici. https://oveit.com/hub/event/mostenitorii-romaniei-muzicale-x3G2E6z0 

Petru Pane, în perioada 4-10 martie 2025, susții împreună cu pianistul Daniel Dumitrașcu un turneu național sub egida proiectului „Moștenitorii României Muzicale". Cum ai ales lucrările din program?

Am încercat să facem un program care să conțină de toate, format din lucrări de cea mai înaltă valoare scrise pentru această combinație intrumentală, pian și clarinet. Împreună cu Daniel, ne-am gândit la aceste lucrări: Sonata nr. 1 de Brahms, care este o capodoperă absolută, Fantasiestücke de Schumann, Rapsodia de Debussy și Sonata de Saint Saëns. Este un program foarte echilibrat și cu lucrări de foarte bună calitate.

Cum ai descrie colaborarea cu pianistul Daniel Dumitrașcu? 

Noi suntem prieteni foarte buni, am mai cântat împreună și în trecut, am realizat acea sesiune de înregistrări la Radio România în vară. Ne înțelegem foarte bine, avem o chimie foarte bună pe scenă și sunem doi profesioniști.


Pentru că nu te afli la primul turneu național, te-aș ruga să ne spui cum se simte pentru tine întâlnirea cu publicul din țară.

Este minunat pentru mine de fiecare dată când am ocazia să cânt în țară. Cred că publicul este foarte dornic să vină la astfel de evenimente. Consider că poate ar fi o idee bună să se organizeze puțin mai multe recitaluri și concerte și în locurile unde nu este o viață muzicală foarte activă. Publicul este tot timpul foarte cald și bucuros să vină la concerte.


Care este ipostaza în care preferi să te afli pe scenă, aceea de solist, partener de muzică de cameră sau dirijor?

Aceasta este o întrebare foarte grea, poate ar trebui să vă răspund peste vreo 10 ani la ea. Momentan, noutatea este dirijatul, ca muzician de cameră și clarinetist am mai multă experiență, dar cred că cel mai important este să faci muzică și să te afli pe scenă. Voi vedea mai târziu, când voi avea mai multă experiență ca dirijor, ce ipostază aș prefera.


Interviu realizat de Ana Sireteanu