Interviuri
Înapoi
AUDIO. Interviu cu compozitoarea Diana Dembinski Vodă

Sâmbătă, 5 aprilie 2025, Universitatea Națională de Muzică din București găzduiește Gala Concursului Național de Creație Corală "Coraliada". Despre desfășurarea celei de-a IX-a ediții aflăm mai multe detalii de la compozitoarea Diana Dembinski-Vodă, manager de proiect, într-un dialog cu Ioana Țintea.
Doamnă Diana Dembinski Vodă, coordonați Concursul Național de Creație Corală pentru tineri compozitori ajuns anul acesta la cea de-a IX-a ediție. Din perspectiva dumneavoastră, cum a evoluat creația corală românească în ultimii ani și în ce mod s-a dezvoltat această competiție de-a lungul celor nouă ediții?
Creația corală, sigur că a avut suișuri și coborâșuri. Știm cu toții că în perioada ante revoluționar decembristă ea a fost sprijinită și a avut o dezvoltare, uneori artificială, mai ales pe anumite tematici, nu are rost să dezvoltăm subiectul acum. Sigur că pe lângă acele tematici au existat vârfuri ale creației corale, inclusiv de avangardă. Marii compozitori ai anilor '60-'70-'80-'90, Anatol Vieru, Ștefan Niculescu, Myriam Marbe, Dan Buciu au scris lucrări reprezentative pentru acest gen. După revoluție a avut loc un oarecare recul, motiv pentru care patru personalități, Irina Odăgescu Țuțuianu, Dan Buciu, Voicu Enăchescu și Petre Crăciun au înființat Asociația Națională Corală din România prin care, în 1993 s-a început această serie de concursuri-concert care să sprijine creația corală a tinerilor compozitori. Suntem doar la a IX-a ediție, pentru că după cinci-șase ediții au început să apară diverse sincope de organizare și ritmicitatea s-a pierdut puțin. Profilul ei a rămas oarecum același. Spun acum ce s-a întâmplat de la ediția a VII-a încoace, moment în care am început să mă ocup de organizarea acestui concurs. Deocamdată, edițiile VII, VIII și IX au decurs cam așa: am avut un termen limită de predare a lucrărilor. S-a făcut o primă selecție și s-au ales lucrările care vor intra în concertul de gală. Numărul lucrărilor este undeva în jurul cifrei de 10.
Ce noutăți a adus ediția din acest an?
A adus o noutate, să-i spunem, nu tocmai salutară prin comparație cu ediția trecută de acum doi ani. Acum doi ani am avut trei categorii de concurs, adică cor de copii, cor mixt și categoria didactic. Din păcate, oferta nu a fost pe măsura așteptărilor și a trebuit să renunțăm la această categorie, didactic. Ediția de anul acesta se desfășoară doar pe două categorii, cor de copii și cor mixt.
Așa cum ați spus, Coraliada pune accent pe două tipuri de ansambluri, corul de copii și corul mixt, iar cele 10 lucrări ajunse în finala competiției vor fi interpretate de două ansambluri cu tradiție în România, Corul Symbol "Jean Lupu" și Corul Preludiu "Voicu Enăchescu". Cât de importantă este pentru un compozitor tânăr oportunitatea de a-și auzi creația interpretată de astfel de ansambluri?
Este crucială. Este poate cel mai important lucru care se întâmplă, dincolo de premiile care înseamnă diplome și niște sume de bani, atât cât ne permit condițiile, dar într-adevăr, marele câștig, din punctul meu de vedere și se pare că și din al lor, sunt conștienți de acest lucru, este faptul că există acest concert de gală în care își pot auzi ca prime audiții, lucrările din concurs cântate exemplar.
Care sunt principalele aspecte tehnice și expresive pe care juriul le analizează într-o partitură corală cu șanse de a câștiga?
Fiind vorba despre muzică vocală este foarte importantă relația cu textul, adică în ce măsură textul folosit a contribuit la crearea respectivei lucrări. Apoi, sigur, claritatea construcției, faptul că scriitura este adecvată ansamblului, faptul că, revin la text, anumite particularități ale sale sunt cât mai bine reliefate, știu eu, prin puncte culminante, prin tipuri de limbaj, armonic, melodic, sintactic. Cam acestea ar fi, să spunem, criteriile după care ne orientăm.
Există o anumită direcție stilistică pe care ați observat-o în lucrările finaliste ale aceste ediții?
Nu. Există o varietate și stilistică și ca background educațional a concurenților. Marea lor majoritate sunt studenți sau absolvenți ai secției compoziție, dar avem și câteva prezențe care sunt studenți la alte secții decât compoziție, avem de pildă la dirijat de orchestră sau la pedagogie muzicală.
Vorbiți-ne vă rog despre programul concertului de gală din acest an.
Avem o primă parte în care vom audia lucrările compuse pentru cor de copii, unde corul Symbol "Jean Lupu" este dirijat de minunata și prietenoasa cu creația corală, Luminița Guțanu și cele patru lucrări care au fost desemnate aparțin concurenților Toma Verly, Maria Perianu Alexandru, Ana Creangă și Mihnea Stroe. În partea a doua vom auzi corul Preludiu "Voicu Enăchescu". Aici avem o surpriză. El este dirijat cum se știe de Andrei Stănculescu, dar mai are doi colaboratori mai tineri din cadrul ansamblului care vor dirija câte două lucrări. Lucrările din partea a doua aparțin concurenților Andrei Miron, Gabriel Șandru, Anda Ștefania Baciu, Oana Vardianu, Toma Verly, din nou, el este singurul care are lucrări la fiecare dintre cele două categorii și încheiem cu Mihnea Dușcă. Intrarea este liberă. Suntem la Universitatea Națională de Muzică din București, în sala George Enescu, o sală destul de încăpătoare. Sperăm să vină cât mai multă lume care sprijină ideea în sine și muzica corală în general și muzica nouă.