Interviuri
Înapoi
AUDIO. Interviu cu Cristian Tudose, consilier la Primăria sectorului 1 despre achiziția Casei Lipatti

Domnule Cristian Tudose, consilierii locali au aprobat demararea procedurilor pentru achiziție de către Primăria sectorului 1 a Casa Dinu Lipatti, monument istoric situat pe bulevardul Lascăr Catargiu nr. 12. Cum a pornit această inițiativă la nivelul Primăriei sectorului 1?
A fost inițiată o hotărâre de consiliu la ultima ședință în data de 27.03 de către domnul primar George Tuță, după ce domnia sa a sesizat pe site-ul de imobiliare anunțul de vânzare a casei Dinu Lipatti, care, așa cum bine se știe, este clădire monument, clasă B, drept pentru care a supus atenției consiliului solicitarea acordului. Sunt niște pași care trebuie parcurși în mod cert din punct de vedere legal. Noi, sectorul 1, neavând patrimoniu, nu putem să achiziționăm decât pentru și în numele municipiului București, respectiv al Primăriei Capitalei. Pentru o clădire monument trebuie să existe ceea ce se numește dreptul de preempțiune. Acesta înseamnă prioritatea la cumpărare. Aici prioritar este Ministerul Culturii și subordonatele acestuia, conform legii 422 din 2001, dar prin adăugarea făcută în 2023, Ordonanța de Guvern nr. 8 se permite intervenția pentru salvarea clădirilor monument și autoritățile locale. Ca să concluzionăm, domnul primar a adus în fața consiliului această problemă extrem de delicată și totodată importantă pentru patrimoniul sectorului 1 și al Bucureștiului, pentru păstrarea memoriei marelui pianist Dinu Lipatti. A existat o aprobare în unanimitate a acestei decizii. Așteptăm acum în primul rând acordul din partea Primăriei Capitalei, care nu văd de ce n-ar veni, cu atât mai mult cu cât investiția o face sectorul 1. Ulterior, înștiințăm vânzătorul, care este un executor judecătoresc, de intenția noastră de cumpărare și în momentul acela se intră în procedurile de comisie de negociere, discuție, valori și toate celelalte aspecte.
Există o estimare a timpului necesar pentru finalizarea procedurilor?
În mod cert suntem dependenți de acordul Primăriei Capitalei. Așteptăm să ne fie transmis acest acord, cu atât mai mult cu cât, așa cum am precizat, nu implică partea financiară din partea Primăriei Capitalei, deci nu au ei costurile, acestea ni le-am asumat noi, dar este procedura legală care trebuie îndeplinită. Pe de altă parte, executorul judecătoresc care a scos casa la vânzare pentru recuperarea unor creanțe ale proprietarilor și-a arătat disponibilitatea și deschiderea, a transmis înștiințările, atât către Primăria sectorului 1, cât și către celelalte instituții, Ministerul Culturii, respectiv PMB și va aștepta. Are tot interesul să existe acest drept de preempțiune exprimat conform legii. Cred că discutăm de săptămâni, o lună, o lună și ceva. Nu ar trebui să dureze mai mult, în condițiile în care noi avem bugetul votat.
În condițiile în care primim acordul din partea consiliului general, Primăria sectorului 1 își va exprima dreptul de preempțiune ca autoritate locală conform OG 8. Urmează constituirea unei comisii de negociere formată din consilierii locali și angajați ai aparatului de specialitate al primarului. Acesta din urmă va urmări cu atenție derularea acestui pact, ca să spun așa, după care se va executa efectuarea propriilor expertize, pentru că separat de expertiza pe care ne-o pune la dispoziție vânzătorul, indiferent că este executor judecătoresc sau persoană fizică, primăria trebuie să aibă propriul ei raport de expertiză care să îi comunice dacă valoarea propusă spre vânzare este una onestă, corectă, legală și respectă toate criteriile pentru achiziție. Vom avea probabil una sau două expertize. Acestea nu ar trebui să dureze foarte mult, undeva între o săptămână și 10 zile din momentul în care ajungem în acel punct. După care comisia va purta negocieri cu vânzătorul, că este executor sau vânzătorul direct, va stabili un preț de achiziție pe care îl va comunica Consiliului local, urmând să aprobe această valoare și achiziția imobilului. Primul pas îl reprezintă demararea practică, adică efectuarea plăților, demararea procesului de achiziție, virarea banilor de la buget și, totodată, un pas foarte important, o dată cu achiziția se stabilește și destinația ulterioară a acestei achiziții. Ținând cont că vorbim de o clădire monument, cu importanță atât culturală, cât și arhitecturală, clar ea va fi un centru cultural sau casă memorială Dinu Lipatti. Tot cu această funcțiune a activat în ultimii ani.
Ce buget este alocat pentru cumpărarea acestui imobil și din ce surse vor proveni fondurile?
Bugetul nu l-am stabilit încă. Imobilul format din opt camere, la naționalizare, așa cum s-au petrecut cu toate imobilele din perioada aceea, a fost divizat în mai multe unități locative. Referitor la casa Lipatti, vorbim de două unități locative, una de 150 de metri pătrați, a cărei valoare, incluzând și cei 700 de metri liberi de curte se ridică undeva la un un 1.192.000 euro, iar apartamentul al doilea este mai micuț, are doar 75 de metri pătrați și se ridică undeva la 240.000 de euro. Aceste valori sunt stabilite prin expertiza făcută de executorul judecătoresc și propuse spre vânzare atât pieței imobiliare, cât și în speță, autorităților locale și centrale. De aici, evident, se vor vedea exact ce negocieri se vor purta. Oricum vom coborî sub acest preț, nu se va urca. Întotdeauna, orice achiziție se face sub prețul indicat de evaluare, ca să nu existe nici un fel de problemă.
Există o inițiativă similară din partea Ministerului Culturii prin Direcția pentru Cultură a municipiului București. Cum intenționați să puneți în aplicare aceste demersuri?
Le vom corela. Toate aceste demersuri nu se pot face decât în echipă. Am vorbit și la nivelul ministerului și la nivelul Direcției de Cultură a municipiului București, cunosc acești pași. Vom vedea în funcție și de disponibilitățile financiare. Noi ne-am arătat - având un buget destul de substanțial al sectorul 1 - disponibilitatera prin inițiativa domnului primar să achiziționăm pentru municipiul București, în special pentru a salva clădirea de la dispariție, pentru că aceasta ar fi fost soarta ei, fără doar și poate. Nu înseamnă că dacă, evident, forul superior, însemnând Ministerul Culturii sau una din subordonatele ministerului își arată disponibilitatea de achiziție, nu ne arătăm deschiderea de a ceda, ca să spunem așa, prioritatea de plată, pentru că practic noi vorbim de plată aici, cine va face plata. În vremurile în care trăim, nu cred că se vor înghesui totuși foarte multe entități să își arate disponibilitatea. Știu însă că există o inițiativă civică remarcabilă și salut pe această cale inițiativa celor de la Grafoart care au început o strângere de fonduri pentru salvarea Casei Dinu Lipatti. Dacă societatea civilă, autoritățile locale nu se implică, așa cum s-a întâmplat și cu alte clădiri monument, chiar una vizavi de Casa Lipatti, casele sunt lăsate să se prăbușească voit, sunt demolate voit, se eliberează spațiul și lasă spațiu acelor clădiri "minunate" de sticlă și metal pe care le vedem peste tot în fostul Mic Paris.
Să înțeleg că susținerea societății civile și a ONG-urilor a jucat un rol important în decizia pe care Primăria sectorului 1 a luat-o?
Da. Noi întotdeauna comunicăm și am comunicat și în mandatele trecute, atât cu societatea civilă în mod direct, cât și cu grupurile de inițiativă civică. Primarul George Tuță a fost întotdeauna foarte receptiv la solicitările care au venit din partea cetățenilor și din partea societății civile la diverse aspecte. În principiu, așteptăm cu deosebit interes rapiditatea cu care se vor mobiliza colegii de la Consiliul general pentru acordarea acceptului de cumpărare către Primăria sectorului 1. Sectorul este ultima variantă a administrației locale care poate să își exercite acest drept de preempțiune. Conform legii, în ordine ierarhică sunt Ministerul Culturii, subordonatele Ministerului Culturii, Primăria Capitalei, subordonatele Primăriei Capitalei, respectiv sectoarele. Este nevoie să ne mișcăm repede, ca să nu lăsăm încă o bucată de cultură să dispară iremediabil. Este o clădire situată într-un perimetru extrem de important, atât cultural, cât și arhitectural. Este vorba de bulevardul Lascăr Catargiu, în apropierea Ateneului Român, a statuii lui George Enescu, la intersecția Magheru cu Enescu, așa că este un obiectiv care trebuie salvat pentru identitatea sectorului și a Capitalei.