Interviuri Înapoi
AUDIO. Interviu cu David Royaux, președintele Delegației Wallonie-Bruxelles
„Eu, Henri Vieuxtemps sau viața unui violonist copil-minune povestită de el însuși” este titlul volumului lansat de Asociația „Clasic e Fantastic”, cu sprijinul Delegației Wallonie-Bruxelles. Un spectacol cu același titlu va avea loc în data de 20 martie, pe scena Teatrului Odeon din capitală, începând cu ora 11. Despre cum s-a concretizat acest proiect aflăm mai multe de la David Royaux, președintele Delegației Wallonie-Bruxelles.
Cum a început acest proiect?
Vă mulțumesc pentru oportunitatea de a vorbi despre acest frumos proiect, demarat la inițiativa Asociației „Clasic e fantastic” a doamnei Cristina Sârbu și a uneia din colegele mele, Lidia Badea, care a venit cu ideea de a face o carte despre unul dintre compozitorii noștri, un violonist din secolul al XIX-lea, Henri Vieuxtemps, celebru pentru că a pus bazele școlii violonistice franco-belgiene. Consider că a fost o bună oportunitate pentru Delegația Wallonie-Bruxelles din București de a promova această idee; este unul dintre țelurile noastre principale, aici, acela de a promova și de a face cunoscuți artiștii noștri, chiar dacă în acest caz este cineva din secolul al XIX-lea. Cred că oferă o bună idee despre unul dintre principalii noștri muzicieni.
Acum câteva luni am avut primul contact cu doamna Sârbu de la Asociația „Clasic e Fantastic”. De obicei – pentru că, desigur, nu este prima experiență de acest fel pentru ea – de obicei începe de la piesa de teatru și apoi scrie cartea; aici e invers, a început de la cartea pentru copii și tineri, pe care a început-o de la zero, o muncă uriașă pe care a făcut-o în ultima lună. Am avut oportunitatea să vorbim de câteva ori despre conținut, să facem niște corecturi; de asemenea, consider că această carte pentru copii și tineri este foarte bine ilustrată de Carla Dushka, iar cartea este deja pe website-ul asociației. La piesa de teatru care va avea loc duminica aceasta, la Teatrul „Odeon”, vom oferi câteva exemplare ale cărții celor prezenți.
Ați colaborat cu Agnès Briolle Vieuxtemps, pentru această carte. Ce informații, pe care nu le-ați fi putut afla din alte surse, v-a oferit?
În decursul acestui proiect a fost foarte interesant să o cunoaștem și să vorbim cu doamna Briolle Vieuxtemps, stră-strănepoata compozitorului și violonistului Henri Vieuxtemps. A fost foarte interesant să avem cunoștințele ei despre viața lui; a scris, de asemenea, o carte despre corespondența lui Vieuxtemps, a fost foarte interesant să aflăm mai multe despre artist. Desigur, este foarte pasionată pentru că e vorba despre familia ei, însă a creat și o asociație care promovează creația lui Vieuxtemps, a susținut niște prelegeri despre Henri Vieuxtemps, și are multe amintiri din scrisori și unele indirecte, ceea ce a fost foarte interesant; însă chiar și fără toate acestea, doamna Sârbu era deja pregătită să depună eforturile necesare.
Cum a început această colaborare, cu Asociația „Clasic e fantastic”?
Colega mea, Lidia Badea, era deja o fană a asociației, a
mers de câteva ori la piesele de teatru și la concertele organizate de
asociație. Eu sunt aici de puțin peste doi ani, nu am avut contact cu
ei înainte, însă sunt foarte mândru de rezultat și sincer foarte fericit în legătură cu
această colaborare, și aș vrea să îi mulțumesc doamnei Sârbu pentru dedicarea
pe care o are pentru a-și transmite pasiunea pentru muzică clasică tinerilor și copiilor.