Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu dirijorul și violoncelistul Octavian Lup, despre Concertul „Romania for Peace”

Publicat: joi, 19 Septembrie 2024 , ora 11.29

 Sâmbătă, 21 septembrie, în Piața „George Enescu” din București are loc un concert care celebrează Ziua Mondială a Păcii, în cadrul „Bucharest Film Music Festival”. Evenimentul, intitulat „Romania for Peace”, îi propune ca protagoniști pe violonistul Valentin Șerban, soprana Veronica Anușca și dirijorul Octavian Lup, care se va afla la conducerea ansamblului pe care l-a fondat, Orchestra „New Hope”. Despre concert și despre Orchestra „New Hope”, Octavian Lup:

Concertul Romania for Peace, programat în cadrul Bucharest Film Music Festival pentru sâmbătă, 21 septembrie, în Piața „George Enescu”, celebrează Ziua Mondială a Păcii. Ce program muzical pregătiți în acest sens și cum l-ați ales?

21 septembrie este o zi importantă, pentru că foarte mult timp am avut în inimă să fac ceva care să fie cu relevanță pentru public și anume, un concert pentru pace, într-un context în care auzim cuvântul război de atât de multe ori, acest concert pentru pace, sperăm noi, cei de la „New Hope” să vină în întâmpinarea nevoilor noastre, ale tuturor, în primul rând din punct de vedere emoțional, pentru că emoțiile negative pe care le trăim o dată cu războaiele care se desfășoară sunt atât de adânci și de puternice. Am pregătit un meniu foarte bogat pentru public. Vom interpreta de la Mozart la Enescu și de la Beethoven la Piazzolla, lucrări care să fie accesibile pentru publicul larg și totodată cu o încărcătură emoțională specifică compozitorilor de geniu.


Cum se îmbină cu cinema-ul acest concert?

Avem și o lucrare care este din repertoriul cinematografic, dacă pot să îl numesc așa, este vorba despre Schindler's List, filmul celebru care are o temă superbă scrisă pentru vioară și interpretată pentru prima dată de Itzhak Perlman. Va fi transpusă pentru violoncel și orchestră. Tematică filmului, sigur că este cunoscută și credem că este un ingredient foarte bun pentru a putea reda prin artă mesajul acesta pentru pace și pentru comuniunea dintre oameni și pentru înțelegere, pentru că altfel se ajunge la catastrofe.


Un concept dedicat păcii susținut de orchestra „New Hope” care reunește tineri interpreți talentați, membri ai celor mai importante orchestre
din țară. Așadar, un ansamblu, care în esența sa reprezintă unificarea și armonia. Ați putea să ne povestiți despre această orchestră pe care ați fondat-o?

Sunt cunoscut mai mult ca și violoncelist, însă în ultimii ani, începând cu anul 2018 spre sfârșit, am fondat această orchestră tocmai din dorința de a face ceva relevant pentru public, simțeam nevoia să ies din spectrul acesta al muzicianului care cântă la violoncel pe scenă și să creez ceva care să fie relevant pentru nevoile cu care se confruntă societatea, astfel încât am creat această orchestră care a făcut concerte, atât în sălile de concert și aici mă refer la Ateneul Român, dar și în alte săli importante din țară, cât și în afara lor. Pentru că am făcut o sumedenie de concerte în spitalele din România, de pildă și nu numai, iată că Orchestra „New Hope” este și sâmbătă seară în prim-plan, tot într-un concert inedit, cu un mesaj atât de important pentru omenire în zilele noastre. Așadar, așteptăm publicul pe 21 septembrie începând cu orele 19.00, în piața George Enescu unde se vor bucura împreună cu noi de o muzică sublimă și trebuie menționat faptul că accesul este gratuit.


Cum ați descrie colaborarea cu soliștii serii, violonistul Valentin Șerban și soprana Veronica Anușca?

În primul rând trebuie să recunosc că sunt privilegiat că îi am pe cei doi protagoniști alături de mine, pentru că sunt muzicieni extraordinari și pe lângă această calitate de muzicieni au și o calitate umană deosebită. Ori, pentru mine, toți oamenii care vin în proiectele pe care le desfășor trebuie să aibe sensibilități aparte din punct de vedere uman și să fie oameni care să înțeleagă în esență mesajul proiectelor noastre, astfel încât cei doi îndeplinesc cu brio, atât latura artistică, importantă pentru a obține un rezultat optim în economia unui concert de asemenea anvergură, cât și latura emoțională, latura umană, care este, așa cum spuneam, foarte importantă. Colaborarea cu ei va fi una extraordinară, pentru că ne cunoaștem de mulți ani, am mai colabort și chiar cred că avem toate ingredientele pentru ca seara de 21 septembrie să fie una memorabilă pentru toți cei ce vor fi alături de noi.


Interviu realizat de Ariadna Ene-Iliescu