Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu dirijorul Roderick Cox

Publicat: joi, 14 Noiembrie 2024 , ora 14.53

Vineri, 15 noiembrie, în concertul de stagiune de la Sala Radio, Orchestra Națională Radio va fi condusă de dirijorul american Roderick Cox.


Vă veți afla la pupitrul dirijoral al Orchestrei Naționale Radio vinerea aceasta. Programul cuprinde Uvertura Tragică de Johannes Brahms, Felix Mendelssohn - Concertul nr. 1 pentru pian și orchestră în sol minor și celebra Simfonie nr. 6 - "Patetica" semnată de Piotr Ilici Ceaikovski. Se poate remarca o notă tragică ce traversează programul muzical. Cum ați ales aceste lucrări?

Într-adevăr, este prezentă această nuanță de tragism, de melancolie, care devine ca o temă a acestui program. Este interesant cum Ceaikovski și Brahms s-au întâlnit doar de două ori pe parcursul vieții, și nici nu își apreciau neapărat compozițiile unul altuia. Însă eu întrevăd o paralelă aici. Mă gândesc, pe de-o parte, la contrastul dintre Uvertura Tragică și Uvertura Academică Festivă, tot din creația lui Brahms, care exprimă o luminozitate grozavă - una râde, una plânge. O opoziție similară se simte între Simfonia a VI-a de Ceaikovski și speranța, triumful asupra sorții din finalurile Simfoniilor anterioare, nr. 4 și nr. 5. Această ultimă simfonie, nr. 6 se deschide direct într-o atmosferă de melancolie, întuneric, conflict interior profund, există sugestii de anxietate puternică. La sfârșitul lucrării, rămânem cu sentimentul înfrângerii, destinul și-a spus cuvântul. Astfel am alcătuit programul. Chiar și Concertul de Mendelssohn are acest început tumultos, se deschide cu o erupție furtunoasă. Cred că se situează foarte bine între aceste două capodopere semnate de Brahms și de Ceaikovski.


Este prima colaborare a dumneavoastră cu Orchestra Națională Radio. Cum arată acest proces, cum vă simțiți?

Sunt încântat să mă aflu aici și simt o mare curiozitate în abordarea acestui program împreună cu Orchestra Națională Radio. Simt că facem o treabă foarte bună, apreciez modul în care ansamblul face muzică, apreciez dedicarea și angajamentul profund al muzicienilor. Aștept cu nerăbdare concertul.


Cum vedeți colaborarea cu pianista Alexandra Silocea?

Știu că este o pianistă fantastică, ce va insufla viață și vigoare în Concertul lui Mendelssohn, așa cum face un artist mare. Întotdeauna există entuziasm, dar și emoții când colaborez pentru prima dată cu un solist. Însă cred că actul colaborării dă de asemenea sens misiunii, muncii noastre de muzicieni, așa că de-abia aștept să lucrez cu ea.

Interviu realizat de Ariadna Ene-Iliescu