Interviuri Înapoi
AUDIO. Interviu cu Eduard Antal, managerul Festivalului "Cantus Ecclesiae"
Festivalul „Cantus Ecclesiae” se desfășoară în perioada 3-25 iunie, la București.
Aș vrea să vorbim despre secțiunile în care este împărțită ediția din acest an.
Anul acesta am căutat cumva ca fiecare locație să aibe ceva mai special. Și atunci, la Catedrala „Sfântul Iosif” din București avem secțiunea „Mari soliști” unde vor fi invitați patru organiști din străinătate, din Statele Unite ale Americii, Franța, Italia și Ungaria. La Biserica Evanghelică unde avem un instrument baroc vom avea secția „Muzică veche”, la Universitatea Națională de Muzică din București va fi secțiunea „Maestrul și discipolul”, unde domnul profesor Dan Racoveanu își va invita studenții pe care i-a avut de-a lungul timpului, la Biserica Italiană și Biserica Franceză va fi o stagiune camerală, pe care noi am denumit-o „Orga și prietenii” - o serie de concerte în care orga va avea tot felul de parteneriate alături de vioară, oboi, chiar și harpă; iar la Ateneul Român și la Biserica Anglicană va fi secțiunea „Vox Humana”, o categorie în care orga cântă alături de două coruri: Corul „Preludiu” dirijat de Andrei Stănculescu și Corul „Vox Medicalis” dirijat de Tudor Ionescu.
Geografia a informat, deci, această alegere, această împărțire. Înțeleg că va avea loc și un tur ghidat al orgilor din București?
Da. Am ales ca înaintea începerii tuturor concertelor să prezentăm instrumentele altfel decât poate le cunoșteam noi. Acest tur va presupune vizitarea tuturor orgilor ce vor apărea în festivalul nostru, orgi ce vor fi prezentate în detaliu de către domnul profesor Dan Racoveanu.
Aș vrea să aflăm un pic mai multe despre invitații din acest an.
Ne bucurăm foarte mult că în acest an avem prezența remarcabilă a organiștilor Karol Mossakowski, care a fost recent numit titular la una dintre cele mai importante orgi din Paris, orga Cavaillé-Coll de la „Saint Suplice”, apoi l-aș menționa pe Jean Baptiste Monnot, organistul titular de la Abația din „Rouen” din Franța, următorul organist al Basilicii din Budapesta. Ne bucurăm și de prezența organistului Stefano Molardi, care este profesor de orgă la Conservatorul Italian din Lugano și nu în ultimul rând, prezența organistei din Statele Unite, Anne Renée Louprette, dar ne bucurăm și de prezența foarte numeroasă a unor organiști din țară, precum Erich Türk, Ursula Philippi, Vlad Năstase.
Sunteți la ediția a III-a. Care sunt așteptările din punctul de vedere al publicului?
Credem că deja am reușit să ne formăm un public: oamenii care veneau la concertele noastre erau din ce în ce mai numeroși. Deja sunt foarte mulți care ne-au scris, întrebându-ne diverse lucruri despre ediția din acest an și ne bucură foarte mult că am reușit să conturăm un public al muzicii de orgă și nu doar un simplu public iubitor de muzică de orgă, ci și un public care înțelege muzica de orgă, îi înțelege particularitățile și cred eu că acest public iubește cu atât mai mult muzica de orgă pentru că o și înțelege, a descoperit-o și a experimentat-o pe propria-i piele.