Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Florin Estefan, managerul Operei din Cluj-Napoca

Publicat: vineri, 20 Septembrie 2024 , ora 10.00


Domnule Florin Estefan, stagiunea 2024-2025 a Operei din Cluj-Napoca se deschide duminică, 22 septembrie, cu opera „Nabucco". Ce ne puteți spune despre acest prim spectacol?

Practic, este o avanpremieră a deschiderii stagiunii, pentru că deschiderea oficială va fi în data de 27 septembrie cu premiera operei „Bărbierul din Sevilla". Acest spectacol de „Nabucco" este un spectacol-tribut carierei maestrului Victor Dumănescu, care împlinește venerabila vârstă de 80 de ani și marchează retragere a domniei sale din activitate, de la pupitrul dirijoral. Este, practic, o sărbătoare dedicată întregii activități și prezenței maestrului Victor Dumănescu la pupitrul Operei Naționale Române din Cluj și ale altor teatre lirice din țară.

Deschiderea oficială a stagiunii va fi în data de 27 septembrie cu premiera operei „Bărbierul din Sevilla", cu o distribuție mixtă de tineri cântăreți din cadrul instituției. O să-l numesc aici pe Mihai Damian, câștigător a numeroase premii importante în lumea lirică, pe Sebastian Bala - amândoi în rolul lui Figaro. Avem două mezzo-soprane, pe Janetka Hoșco - absolventă a Academiei de Muzică din Cluj, iar din toamnă pleacă la studioul de operă de la Maggio Fiorentino cu o bursă pentru doi ani - și Marina Dobrescu de la Chișinău, tot în rolul Rosinei. Avem doi tenori invitați - Alikhan Zeinolla din Kazahstan și Anle Gou, un chinez care studiază în Italia - care vor interpreta rolul lui Almaviva. Îl vom avea și pe Bruno De Simone, un celebru Don Bartolo de nivel mondial, unul dintre cei mai importanți interpreți ai acestui rol, care vine pentru prima dată la Cluj. El va fi secondat de colegul nostru, Cristian Hodrea. În rolul lui Basilio în avem pe Wang Zheng - invitat și Corneliu Huțanu din cadrul instituției noastre. Regia este semnată de Mihaela Sandu, colega noastră, Anca Pintilie - scenograf, iar la pupitrul orchestrei se va afla maestrul David Crescenzi.

Așa începe stagiunea noastră în acest an și ne propunem tot felul de lucruri interesante și pentru anul care urmează, așa cum am făcut și până acum.


Ne puteți spune care sunt principalele momente ale viitoarei stagiuni?

Începem, cum am zis, cu aceste spectacole. Apoi, în luna octombrie, vom avea „Tosca", o repunere în scenă de „Madama Butterfly", pentru că vrem ca în acest an să cântăm toate titlurile pucciniene pe care le avem în repertoriu, fiind un an aniversar Puccini.

În noiembrie, dacă ne ajută Dumnezeu, vom avea și o premieră de „Boema". Vrem să refacem acest titlu pe care îl avem deja în repertoriu deoarece ne dorim o montare mai proaspătă.

După care, vom continua în decembrie cu titlurile pe care le facem de obicei în această lună, „Spărgătorul de nuci", concerte de Crăciun ș.a.m.d.

Iar anul acesta este unul aniversar și pentru Opera Națională Română din Cluj, pentru că ieri am sărbătorit 105 ani de la înființare - de la certificatul de naștere al instituției, iar pe 25 mai anul viitor se vor împlini 105 ani de la primul spectacol al instituției, o premieră la acea vreme a operei "Aida". Deoarece când am sărbătorit centenarul ne aflam încă în pandemie, ne-am propus ca premiera de „Aida" pe care noi vrem să o dedicăm centenarului - a treia din istoria Operei Naționale Române din Cluj - să o facem pe 25 mai 2025, când vom aniversa 105 ani.

Deci, premiera foarte importantă a acestei stagiuni va fi „Aida", care trebuie să încununeze centenarul plus 5 ani al instituției.


În final, cum ați rezuma activitatea stagiunii trecute a instituției dumneavoastră și cum a fost primită aceasta de public?

Ce vă pot spune este că avem un grad de ocupare a sălii peste 98% /stagiune, dintre care peste 70% public tânăr. Legat de cum a fost primită... aceste cifre spun tot!

Vizavi de evenimentele pe care le-am făcut, pot spune că a fost de mare succes balul, premierele noastre și, mai ales, Festivalul Opera Aperta, care de la an la an crește în calitate și a fost un real succes.

Bineînțeles că, de la an la an, construim și învățăm, iar echipa devine tot mai solidă și asta ne dorim și pentru anul viitor, să mergem mai departe și să consolidăm ceea ce am făcut până acum.

A fost un succes, am reușit să facem ceea ce ne-am propus, am reușit să facem achiziții de instrumente și de lucruri pe care ni le doream de ani de zile, dar pentru care nu primeam finanțare. Am putut să mai facem anumite dotări. Lucrurile au mers bine și ne dorim să continuăm în același mod... cu rezerva că, peste un an și jumătate, teatrul nostru se va închide pentru că intrăm în renovare și va trebui pentru perioada respectivă să găsim soluții pentru ca publicul să nu fie lipsit de prezența noastră din peisajul cultural clujean.

Interviu realizat de Ana Sireteanu