Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Laurențiu Constantin, directorul Festivalului de Muzică Veche de la București

Publicat: miercuri, 19 Martie 2025 , ora 15.38

Ansamblul de muzică barocă „Sempre” susține duminică, 23 martie un recital cu ocazia Zilei Muzicii Vechi, sărbătorită în 21 martie.

Domnule Laurențiu Constantin, ne apropiem de data de 21 martie, dată când este sărbătorită Ziua Muzicii Vechi. Ce au pregătit muzicienii din Ansamblul de muzică barocă „Sempre” pentru tradiționalul concert prilejuit de această sărbătoare, pe care-l vor susține în data de 23 martie?

Colegii din Ansamblul „Sempre” au pregătit un repertoriu construit în jurul naturii și al sunetelor sale, așa cum se aude în lucrările câtorva din compozitorii barocului muzical pe care îi putem considera un fel de programatiști avant la lettre. Preocuparea aceasta pentru natură, pentru sunetele ei așa cum le vedem oglindite în muzicile culte a început în mod deosebit în renaștere, s-a continuat apoi în barocul timpuriu și se regăsește aproape în fiecare dintre marile perioade ale muzicii. Dacă e să ne gândim doar la Antonio Vivaldi cu „Il gardellino”, „La tempesta di mare”, „La notte”, „Anotimpurile”... toate sunt construite în jurul naturii și sunetelor sale.

Această preocupare pentru natură este una mai veche a Ansamblului „Sempre”, a început anul trecut și va continua. Considerăm că acest concert „Naturalia by Sempre" este doar un început. Repertoriul va fi îmbogățit și cu alte piese și va fi prezentat și în alte concerte, dar într-o formă ușor diferită.

Concertul este organizat în contextul sărbătoririi Zilei Muzicii Vechi, sărbătorită pe 21 martie, un eveniment pe care noi îl organizăm de 9 ani în România, care este poziționată în ziua de naștere a lui Johann Sebastian Bach și la începutul primăverii - adică, două episoade din istorie care sunt pricini minunate pentru o sărbătorire dedicată muzicii vechi, înțelegând prin muzică veche mai mult de un mileniu de muzică în spațiul european.


„Stylus Fantasticus” este titlul concertului din 6 aprilie, pe care-l propune tot Ansamblul Sempre alături de violonista Mira Glodeanu. Cum se reflectă titlul concertului în programul ales?

Stylus Fantasticus poate suna foarte abstract și foarte muzicologic, așa, pentru cei avizați, dar este un stil care a apărut și care este foarte prezent în repertoriile de concert ale zilelor noastre, doar că nu se vorbește prea mult despre acest stylus fantasticus, ci se vorbește doar despre bucuria muzicii. Foarte multe dintre capodoperele barocului muzical care se cântă azi, precum spuneam, aparțin acestui stylus fantasticus. Este un stil cu origini în cadrul lucrărilor de genul fanteziei, tocatei, intonazione, preludiu... apare undeva în secolul al XV-lea și se regăsește în scriiturile unor compozitori importanți ai perioadei baroce - Bach, Biber, Buxtehude, aceștia trei fiind și compozitorii din piesele cărora se compune programul concertului. E un stil muzical caracteristic în special genurilor improvizatorice, este bazat pe fantezia compozitorului și, în egală măsură, pe ingeniozitatea interpretului. Ceea ce considerăm și numim azi drept basso continuo poate fi inclus aici, adică un set de reguli, dacă doriți, care îl obligă pe acest interpret întâi de toate să învețe să respecte toate regulile și apoi să își ia libertatea de a încălca orice regulă după ce le-a învățat pe primele și se încadrează între ele.


În final, ce informații ne puteți dezvălui despre viitoarea ediție a Festivalului de Muzică Veche de la București?

Anul acesta, Festivalul de Muzică Veche de la București se află la o ediție aniversară. Sărbătorim 20 de ani de la înființarea festivalului, drept pentru care această ediție aduce la București nume ceva mai grele, cu repertorii și programe de concert pe care nu le-am mai avut până acum. Aș vrea să menționez așa două lansări de CD, două producții ale Ansamblului „Sempre” la care deja se lucrează. Una dintre ele este o producție demi-stage, cum se spune, semi-montată; vorbim de un alt proiect realizat cu muzicieni din estul Europei sub egida platformei est-europene de muzică veche. Vom avea o serie de solo-uri, între care va fi și o seară cu partite de Bach, de la nașterea căruia sărbătorim anul acesta 340 de ani. Astfel, o parte dintre repertoriile festivalului sunt dedicate lui Johann Sebastian Bach. Iar pentru a pronunța câte nume care vor fi vârfurile acestei ediții, suntem bucuroși să anunțăm că Jordi Savall va reveni la București. La sfârșitul lunii noiembrie, vorbim de prezența contratenorului Philippe Jaroussky și, în domeniul muzicii vocale, The King Singers vor veni, dacă nu mă înșel, cred că pentru prima oară în București.

(Fotografie de Alex Damian)

Interviu realizat de Ana Sireteanu