Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Matei Bănică, directorul Asociației „Grafoart”

Publicat: joi, 20 Martie 2025 , ora 12.58

Casa "Dinu Lipatti", parte a patrimoniului național, a fost scoasă la vânzare. În speranța salvării acestui important monument cultural, Asociația Grafoart face un apel către instituții, artiști, iubitori ai muzicii și mass-media pentru sprijin și a demarat o campanie de strângere de fonduri. Mai multe detalii aflăm de la Matei Bănică, directorul Asociației Grafoart.

Matei Bănică, viitorul casei Dinu Lipatti este din nou incert, aceasta fiind scoasă la licitație prin executare silită după o primă încercare de vânzare în 2016. Din informațiile pe care le avem știm că vânzarea nu vizează întreaga clădire, ci o componentă esențială a acesteia, un apartament cu patru camere care include și parterul. Ce știți dumneavoastră? Concret, ce se scoate la licitație?

Este vorba de casa Dinu Lipatti din București, de pe Bulevardul Lascăr Catargiu, o zonă foarte bună din punctul de vedere al valorii terenului. Apartamentul care se scoate la vânzare este principalul spațiu al casei și este însoțit de întreaga curte a casei Dinu Lipatti. Din punctul meu de vedere, problema este valoarea foarte ridicată a terenului din această zonă, iar nu valoarea casei. Casa este deosebit de frumoasă, este o casă cu suflet, cu istorie, construită de bunicul lui Dinu Lipatti, Constantin. Clădirea a fost proiectată de arhitectul Petre Antonescu, dar dimensiunea foarte redusă totuși a clădirii nu ar da o asemenea valoare, așa încât, temerile mele și ale breslei muzicienilor sunt acelea că valoarea terenului va cauza dărâmarea ilegală a casei și construirea unei clădiri mult mai înalte pentru a justifica investiția.


Ce s-ar întâmpla dacă acest corp de imobil ar fi achizționat de cineva care nu mai dorește să îi mai păstreze destinația publică și culturală, așa cum este în prezent? Ce ar însemna din perspectivă culturală și istorică, pierderea acestui spațiu ca loc dedicat memoriei lui Dinu Lipatti?

Din punctul meu de vedere, scoaterea lui din circuitul cultural ar fi o pierdere foarte mare pentru muzicieni. De exemplu, chiar și aseară, pentru că s-au împlinit 108 ani de la nașterea lui Dinu Lipatti a fost un recital al pianistului Viniciu Moroianu cu lucrări de Lipatti, de Enescu, un recital mic, intim, de cameră, foarte reușit, lucru care trebuie să nu se oprească din a se întâmpla. Varianta actuală, în care clădirea aparține de Muzeul Municipiului București este din punctul meu de vedere foarte bună. Este corect să aparțină de muzeu. Și mai corect ar fi să fie proprietatea muzeului sau a Ministerului Culturii sau a primăriei, dar în orice caz, să rămână un spațiu cultural. Din păcate, încercările mele de a trage un semnal de alarmă la Ministerul Culturii, la primărie, la primăria de sector, momentan au rămas fără vreun ecou. Nu am nici măcar un răspuns. Ei se ascund sub umbrela celor 30 de zile, o să vă răspundem. Neoficial, îmi zic: stați să discutăm și să vedem. Dar timpul este foarte scurt, așa încât, Asociația Grafoart a lansat o campanie de strângere de fonduri în speranța celor două rezultate. Că vom strânge măcar o parte din suma necesară cumpărării casei, parte care să fie completată de una dintre instituțiile statului, de primărie sau de Ministerul Culturii și de asemenea, de a trage cât putem de tare de semnalul de alarmă pentru a încerca să trezim instituțiile statului.


Există o sumă minimă necesară pentru a asigura viitorul casei Dinu Lipatti?

Din punctul de vedere al donațiilor nu este o sumă minimă necesară. Oricât de mici ar fi donațiile este mai bine, pentru că ele arată, prin numărul donatorilor și interesul societății civile pentru salvarea acestei case, interes care constituie un foarte important argument în comunicarea cu autoritățile unde cifrele contează.


Care sunt modalitățile prin care oamenii pot contribui la salvarea casei Lipatti? Vorbim despre conturi bancare sau donații online?

Donațiile pot fi făcute în contul asociației prin ordin de plată în lei, Euro sau dolari americani, prin plata cu cardul, tot așa, în lei sau Euro și prin înscriere în platforma Bursa Binelui, unde noi avem acest proiect listat, oamenii pot intra acolo, pot citi mai multe detalii despre proiect, iar la sfârșit pot dona. Repet, o sumă oricât de mică, deoarece este important ca să avem ca un argument, nu doar valoarea însăși.


Ce tip de sprijin sperați să primiți din partea instituțiilor publice și a mediului privat?

Atitudinea corectă a instituțiilor publice ar fi să achiziționeze această clădire și ar fi rezolvarea simplă și frumoasă și am încheia cu un zâmbet povestea acestei case care ar rămâne în circuitul public. Din partea mediului privat, în primul rând, suport pentru mediatizarea cât mai mare a proiectului și în al doilea rând, suport material.


Ce răspuns ați primit până acum din partea publicului și a comunității artistice?

Comunitatea artistică s-a alertat foarte tare ca urmare a acestei vești. Toată lumea s-a mirat că problema nu a fost rezolvată cum a apărut acum nouă ani, când a fost prima dată scoasă la licitație. Din punct de vedere juridic, acum casa este închiriată de Muzeul Municipiului București de la proprietarul persoană fizică, cel care este executat silit și speranța mea ar fi ca în viitorul apropiat ea să rămână chiar în proprietatea muzeului.


Interviu realizat de Ioana Țintea