Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Mihai Irimia, directorul artistic al Operei din Brașov

Publicat: joi, 19 Septembrie 2024 , ora 13.34

Domnule Mihai Irimia, stagiunea 2024-2025 a operei din Brașov a debutat cu spectacolul „Carmen". Cum a primit publicul începutul noii stagiuni?

A fost primit cu nerăbdare și entuziasm, pentru că ne-am lipsit unii altora. Chiar și mai elocvent este faptul că cele două spectacole s-au jucat cu casa închisă, iar ropotele de aplauze de la final au durat minute bune.


În programul instituției dumneavoastră disponibil online se numără opere semnate de Rossini, Verdi și Bizet, dar și o operetă de Kálmán. Ne puteți oferi câteva titluri?

În repertoriul Operei noastre sunt mult mai mulți compozitori, iar creația lui Kálmán este reprezentat prin două operete, Contesa Maritza și Silvia. Cât despre Bizet avem în repertoriu Carmen și Pescuitorii de perle. Din creația lui Rossini avem Il Barbiere di Siviglia și La cenerentola, iar dintre operele verdiene avem mai multe titluri: Rigoletto, Traviata, Il Trovatore, de anul trecut avem și Nabucco, Falstaff, Bal mascat. Sunt multe titluri pe care le avem în repertoriul nostru.


Ne aflăm aproape de finalul anului centenarului Puccini. Veți mai prezenta și opere pucciniene?

Da. Anul acesta am prezentat deja Tosca și Boema și vom pune din nou în scenă Tosca, dar în afară de acest lucru, în cadrul festivalului liric de la București am fost invitați cu Tripticul, pe care l-am prezentat și la Brașov, iar luna următoare vom fi invitați la Festivalul de Operă de la Sibiu, unde vom prezenta Madama Butterfly. De asemenea, festivalul nostru din luna noiembrie se va încheia din nou cu o premieră de această dată a instituției noastre, o premieră pucciniană cu La rondine.


Cum ați rezuma activitatea stagiunii trecute a operei din Brașov și cum a fost primită aceasta de public?

A fost o activitate amplă, diversă, intensă, iar din punctul de vedere al publicului, singurul lucru pe care vi-l pot spune este că absolut toate spectacolele noastre s-au desfășurat cu casa închisă. Toate biletele, în întreaga stagiune au fost vândute la fiecare spectacol.


Interviu realizat de Ana Sireteanu