Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu muzicianul de jazz Emiliano Sampaio

Publicat: miercuri, 17 Aprilie 2024 , ora 9.02

"New Sounds of Brazil" este titlul concertului pe care-l va susține Big Band-ul Radio joi, 18 aprilie, de la ora 19:00, pe scena Sălii Radio. Orchestra condusă de Simona Strungaru are un invitat de renume, pe muzicianul brazilian Emiliano Sampaio, chitarist, trombonist și autor al tuturor pieselor din program. Mai multe despre acest eveniment aflăm chiar de la principalul protagonist, Emiliano Sampaio.

Ați lucrat cu o mulțime de orchestre importante. Cum a început această colaborare cu Big Band-ul Radio România?

Așa cum ați spus, am lucrat cu multe orchestre din lume, în Brazilia, Europa, Australia. Apoi i-am întâlnit pe Simona Strungaru și Sebastian Burneci, când au fost în Graz, unde locuiesc eu de 12 ani. De la ei am aflat de Big Band-ul Radio și mi s-a părut grozav. Le-am spus că mi-ar plăcea să vin la București și le-a plăcut și lor ideea. Și iată-mă acum aici cu muzica mea, pe care am adus-o direct din Brazilia și Austria.

Sunteți în mijlocul repetițiilor acum. Cum se desfășoară acestea?

Etapa repetițiilor îmi place foarte mult. I-am cunoscut pe muzicieni. Am 18 oameni care-mi interpretează muzica, ceea ce pentru mine este o plăcere și o onoare. Și observ că muzica mea sună diferit de fiecare dată. Partiturile sunt la fel, notele sunt aceleași, dar muzicienii sunt alții și în fiecare parte a lumii ei cântă altfel. Big Band-ul Radio sună foarte bine, simt că instrumentiștii se bucură de muzică, de solourile și de partiturile lor. Și e frumos să văd cum muzica mea prinde viață în București. Sunt pentru prima oară în România și e foarte frumos.

Ce puteți spune despre muzica dumneavoastră pentru cei care nu au auzit-o încă?

E o muzică eclectică. Pe afiș scrie New Sounds of Brazil. Sunt brazilian, deci sunt influențat firește de muzica braziliană, dar există și influențe argentiniene, chiar și ceva pop sau funk. Sunt relativ tânăr, m-am născut în 1984, și am ascultat toate felurile de muzică, acasă, cu famila: muzică braziliană, muzică clasică, jazz. Cred că este un avantaj al noilor generații: nu avem prejudecăți față de stiluri.

Publicul de la Sala Radio este invitat să filmeze unul dintre cântecele dumneavoastră. Ne puteți povesti mai mult despre acest lucru?

Piesa se numește "Now". Ideea mi-a venit pentru că la oamenilor li se cere mereu să nu filmeze la concerte, să-și închidă telefoanele. Și de multe ori publicul filmează sau face poze pe ascuns. Și am zis de ce să nu integrez acest obicei contemporan în concertele mele? Nu invit doar spectatorii să filmeze, ci și pe membrii orchestrei. Nu aș vrea ca oamenii să păstreze filmările pentru ei, vreau să mi le trimită pe internet, să le pun laolaltă și să montez un videoclip din concert al cântecului, pe care să-l postăm online. Imaginați-vă ce grozav o să fie, atâția oameni, cu atâtea telefoane, cu atâtea perspective, din public și din orchestră. Cred că va fi cu adevărat o experiență deosebită.


Cântați la chitară și la trombon, o combinație neobișnuită. Cum ați ajuns la acest lucru?

A fost un proces natural. Eram chitarist și după mai mulți ani am început să fac orchestrații și să scriu muzică. Iar trombonul pentru mine a fost un mister. Cum funcționează el fără valve, cum poți scrie pentru el? Când am început să cânt la acest instrument aveam deja 23-24 de ani. Inițial a fost doar un hobby, dar a devenit din ce în ce mai serios și acum cânt la trombon de aproape jumătate din durata vieții mele.

La Sala Radio o să vă urmărim la ambele instrumente?

Da, asta e frumos pentru mine. Este pentru prima oară când sunt invitat să cânt cu o orchestră și nu dirijez. Aveți o dirijoare excelentă, pe Simona Strungaru, iar pentru mine e o plăcere, pentru că pot cânta la chitară și la trombon și să dau tot din mine și să mă relaxez.

Interviu realizat de Viorel Grecu