Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu oboistul Ludovic Armin Cora, inițiatorul seriei „Musica Kronstadt”

Publicat: miercuri, 24 Iulie 2024 , ora 13.12

O nouă ediție a Festivalului Internațional „Musica Kronstadt” se desfășoară în perioada 4-11 august la Brașov. Despre programul educațional și artistic aflăm mai multe detalii de la directorul executiv și fondatorul seriei, Ludovic Armin Cora într-un interviu acordat Ioanei Țintea.

Domnule Ludovic Armin Cora, ce evenimente cuprinde agenda ediției a VII-a a seriei „Musica Kronstadt” dedicată instrumentelor de suflat?

În perioada 4-11 august academiile Musica Kronstadt întâmpină tinerii artiști, publicul larg și aduc la Brașov elitele muzicii clasice mondiale de la filarmonicile din Munchen, George Enescu, Transilvania, Conservatorul Giuseppe Verdi, Mozarteum Salzburg, universitățile de muzică din București și Academia de Muzică Gheorghe Dima. La numai două luni de la lansarea proiectului ne bucurăm de o participare record, 98 de cursanți din România, Germania, Slovenia, Japonia. Musica Kronstadt oferă o agendă unică de concerte pentru întreaga comunitate, masterclass-uri, un concurs de interpretare și workshop-uri dedicate audițiilor orchestrale, toate acestea pe platforma a două academii, o academie dedicată instrumentelor din lemn și una instrumentelor de alămuri. Locațiile concertelor sunt Biserica Neagră, concertul profesorilor academiei 7 august, ora 18.00, urmat de concertul academicilor de la Clubul copiilor, 8 august de la ora 19.00 și în final, concertul de închidere a academiilor de la sala Reduta, 11 august, ora 17.00. Acest proiect este confinanțat de Primăria Brașov. Vă așteptăm cu drag la concerte.


Povestiți-ne despre mentorii care vor îndruma tinerii muzicieni din cadrul academiei de vară Musica Kronstadt.

Permiteți-mi să enumăr o parte din profesori: Ionuț și Florian Podgoreanu, Adrian Petrescu, Sorin Crudu, Tibor Reman, Alexandra Ducariu, Julian Lupu și Steffen Schlandt. 


Considerați că Musica Kronstadt poate fi o alternativă viabilă pentru tinerii care sunt predispuși în zilele noastre la diversele tendințe non-culturale?

Absolut. Datorită programului extrem de încărcat tip cantonament, cursuri educațional-vocaționale, între orele 9-12, 14-17, urmate de cursuri de muzică de cameră și ansambluri orchestrale de suflători, acești copii primesc un input de a studia practic, de a fi focusați toată ziua pe acest proiect, iar la finalul proiectului ei vor simți un gol în activitățile lor zilnice și automat se vor apropia mult mai mult de studiul individual așteptând o ediție viitoare, iar noi suntem alături de ei prin platformele de comunicare digitală și alte forme de a întâmpina eventualele greutăți. De asemenea suntem în comunicare cu profesorii lor pe care îi felicit pentru tot ceea ce fac pentru acești copii minunați.


Care sunt obiectivele pe termen lung ale festivalului „Musica Kronstadt”?

Este o academie, în primul și în primul rând cu câteva concerte. Musica Kronstadt își propune promovarea valorilor naționale la nivel internațional. Încearcă să ajute tinerii muzicieni pentru a evita abandonul vocațional, cu precădere tinerii muzicieni români și dorește să le insufle acea motivare de a continua, de a fi mai buni, de excela în tot ceea ce ei întreprind alături de profesori foarte buni. România dispune de niște resurse foarte bune din punct de vedere pedagogic, trebuie doar susținuți acești copii și în proiecte estivale. „Musica Kronstadt” își propune și a realizat în șapte ediții aceste target-uri.


Interviu realizat de Ioana Țintea