Interviuri Înapoi
AUDIO. Interviu cu pianistul Antoniu Nagy
Pianistul Antoniu Nagy va fi solistul concertului de astăzi găzduit de Filarmonica bucureșteană. Artistul se va afla în compania Orchestrei Naționale Simfonice a României, condusă de Cristian Mandeal. Despre prezența lui pe scena Ateneului Român ne vorbește Antoniu Nagy în dialogul purtat cu Ioana Țintea.
Antoniu Nagy, pentru început v-aș ruga să vorbim despre parcursul dumneavoastră muzical. Știu că ați început să studiați pianul la vârsta de 12 ani, iar acum sunteți laureat al mai multor concursuri naționale și internaționale. Care sunt momentele definitorii pentru evoluția dumneavoastră până în prezent?
În primul rând, un moment foarte important pentru mine a fost venirea mea în România, deoarece eu am început să studiez pianul în Italia fiind stabilit acolo de mic. Am avut marele noroc de a studia cu niște profesori excepționali - maestrul Daniel Goiți și doamna profesoară Judith Radu de la Liceul de Artă din Oradea. Iarăși un moment foarte important pentru mine a fost debutul meu în Carnegie Hall la vârsta de 16 ani, moment în care pot să zic că m-am hotărât să continui pe acest drum. De-atunci, eu și pianul suntem de nedespărțit.
Revenind la concertul pe care-l veți susține pe scena Ateneului Român alături de Orchestra Națională Simfonică a României, știu că acesta este un moment aparte în cariera dumneavoastră. Vorbim despre debutul pe scena mare a Ateneului alături de un ansamblul format din cei mai valoroși membri din toate generațiile Orchestrelor Naționale de Tineret ale României. Cu ce sentimente așteptați acest eveniment?
Sunt foarte onorat de această invitație. Este o mare onoare să am ocazia să fac muzică cu asemenea artiști consacrați și talentați, mai ales pe scena sacră a Ateneului Român. Este un moment unic deoarece o să cânt concertul mei preferat, Concertul nr.3 de Rahmaninov, care a fost mereu un etalon și un obiectiv imens pentru mine. Sunt foarte bucuros de această ocazie.
Ce anume v-a determinat să alegeți această lucrare?
În primul rând, este lucrarea mea preferată de când am început să studiez muzică clasică. Mereu m-a fascinat acest mare compozitor nu doar în lucrările pentru pian și orchestră, dar și în repertoriul solistic pentru pian. Cum mulți pianiști bine știu, este un etalon incredibil pentru oricare pianist și mulți își doresc să cânte acest concert.
Se vorbește foarte mult despre gradul crescut de dificultate al acestui opus de Rahmaninov. Pentru dumneavoastră cum a fost să-l pregătiți?
Bineînțeles, față de alte repertorii pe care le-am studiat și le-am cântat, pot să zic că este cea mai grea piesă pe care am studiat-o până acum. Într-adevăr, dificultățile tehnice ale acestui concert sunt imense și necesită o pregătire aproape atletică pentru un pianist.
Care au fost cele mai provocatoare etape în pregătirea acestui opus?
Este un concert care trebuie cântat de câteva ori înainte de a putea spune că aș fi aproape de o pregătire cât mai bună. A trebuit să îl studiez foarte mult și am avut ocazia să-l cânt cu Orchestra Academiei Naționale "Gheorghe Dima" din Cluj în decembrie.
Cine v-a stat alături în studiul concertului?
Maestrul Daniel Goiți, care este profesorul meu la Cluj și căruia trebuie să-i mulțumesc foarte mult pentru toate sfaturile și pentru tot ce m-a învățat despre acest concert.
În concertul de la Ateneu, veți evolua sub bagheta dirijorală a lui Cristian Mandeal, un artist cu o carieră de peste 40 de ani. Cum priviți această colaborare?
Sunt foarte onorat să colaborez cu maestrul Mandeal. Este un moment foarte emoționant pentru mine.