Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu pianistul Nil Mladin

Publicat: joi, 6 Iulie 2023 , ora 9.28

Nil Mladin este câștigătorul din acest an al competiției pentru bursa „Moștenitorii României Muzicale”. Pianistul ne-a împărtășit câteva gânduri despre participarea la competiție și despre oportunitățile oferite de premiile câștigate la concursul organizat de Radio România Muzical.

În primul rând, cum ai descrie experiența ediției din acest an a competiției pentru Bursa „Moștenitorii României Muzicale”?

M-am bucurat enorm să primesc vestea și am fost oarecum surprins, recunosc, pentru că am mai aplicat și la edițiile trecute, cel puțin două trei ediții, unde de asemenea am fost bucuros să primesc diferite alte premii, cum ar fi participarea la masterclass-uri; dar cu atât mai mult să aflu că la ediție de anul acesta Nil Mladin este câștigătorul întregului premiu. Am fost foarte bucuros și recunoscător să văd cât de numeroase sunt concertele, este ca un duș de concerte pe care sunt deosebit de recunoscător și bucuros să le onorez. Mă gândesc deja la programul pe care îl voi pregăti și asta naște în mine o deosebită plăcere și o ambiție să mă pregătesc.


Care este ideea pe care o vei concretiza cu ajutorul bursei?

Realizarea unor înregistrări profesioniste în studiourile Radio, deci partea premiului, pe lângă concertele primite este această colaborare și oportunitate de a înregistra în studiourile Radio.


Știu că ești pasionat al muzicii de secol XX. Presupun că acesta va fi centrul gravitațional al repertoriului pentru înregistrări?

În mare parte da, repertoriul secolului XX, Prokofiev, Messiaen, Ravel, poate și Rameau.


Messiaen este un nume mai puțin obișnuit în repertoriul pianiștilor.

Da, într-adevăr. Se trage microbul de la faptul că am fost studentul Joanei McGregor la academie, care este unul din experții muzicii lui Mesiaen și consider că am fost foarte norocos să fiu unul dintre studenții ei, să pot aborda aceste repertorii. Mi s-au deschis porțile foarte larg către acest repertoriu. Aș spune că Messiaen este foarte divers și indiferent de lucrare - orchestrală sau pentru pian - el abordează alte probleme, mai ales de spiritualitate cât și faptul că el a fost ornitolog, deci pasionat de păsări... cântul păsărilor, care, pentru mine este absolut impresionant cum a reușit să pună acest sunet creat de păsări pe pian.


Ai fost invitat să susții mai multe concerte în compania Orchestrelor Radio, precum și recitaluri organizate de Filarmonica din Brașov și Tinerimea Română din București. Vei fi prezent de asemenea și în cadrul unui recital în Festivalul „Toamna Muzicală clujeană”. De asemenea ți-a fost oferit și un contract de reprezentare artistică de către ARTEXIM. Cum vezi aceste oportunități?

Spuneam, este ca un duș de concerte, de oportunități, de a mă crea și a mă dezvolta în continuare ca artist. Nu pot decât să îmi creez nesfârșite scenarii de repertorii pe care le voi pregăti și sunt bucuros să am un anumit bagaj repertorial din care pot alege. Mă gândesc cum voi balansa repertoriul pregătit. În mare parte va fi ales din bagajul pe care deja îl am, dar doresc să am o infuzie proaspătă de repertoriu nou.


Interviu realizat de Petre Fugaciu