Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu pianistul Ștefan Vârtejaru

Publicat: marți, 8 Iunie 2021 , ora 13.35

Pianistul Ștefan Vârtejaru se află printe muzicienii premiați în ediția din 2021 a proiectului Moștenitorii României Muzicale. El va avea ocazia să înregistreze repertoriu românesc în studiourile Radio România. 


Ștefan Vârtejaru, e
ști unul dintre premianții Moștenitorii României Muzicale, o competiție pentru tinerii muzicieni români, ce se desfășoară din anul 2018. Cum ai aflat de proiect și ce te-a determinat să te înscrii?

Lucram de câteva luni deja, la proiectul meu de promovarea muzicii românești, ROvival și a simțit că bursa Moștenitorii României Muzicale ar fi o șansă minunată de a mă ajuta în implementarea sa. Am aflat de concurs dintr-o postare de pe Facebook-ul Radio România Muzical, am dat click, am văzut condițiile de participare, repede, repede mi-am făcut dosarul și mi-am depus candidatura. Mi s-a părut o șansă minunată de a participa.


Cum ai descrie proiectul organizat de Radio România Muzical și Rotary Club Pipera?

Mi se pare un proiect absolut minunat și m-am bucurat foarte tare să aflu de el. Mi se pare admirabil că Radio România Muzical și Rotary Club Pipera susțin tinerii muzicieni. Dacă mă gândesc că din Renaștere existau diferiți Mecena sau instituții care susțineau artele, mă duce cu gândul la faptul că este absolut minunat că cineva ne ajută cu un kickstart în momentul nostru de început de carieră, acum, până la 24 de ani.

Ștefan Vârtejaru, te afli printre premianții de anul acesta. Știm că vei avea ocazia să înregistrezi repertoriu românesc în studiourile Radio România și astfel vei pune în practică proiectul tău legat de interpretarea și promovarea muzicii românești. Care sunt lucrările pe care le vei imprima?

M-am gândit să includ trei lucrări diferite ca stil, care reprezintă mai multe curente ale muzicii românești. În primul rând, o să fie Preludiul Coral Toccata de Toduță, care este o lucrare neoclasică cu influențe folclorice. După aceea o să fie Variațiunile pe o temă de Schumann op. 22 de Mihail Jora, ceea ce mă bucură să înregistrez o lucrare de Jora în studiourile Radiodifuziunii. Este o lucrare neoclasică cu influențe post romantice și după aceea, în sfera expresionismului muzical, Cântecele de pustiu de Constantin Silvestri.


Ne poți oferi mai multe detalii despre proiectul tău ROvival?

În primul rând numele, ROvival, vine de la englezescul revival-renaștere, căruia i-am adăugat ro, pentru că vorbim de muzica românească. El, în primul rând se desfășoară pe youtube. Am creat un canal de youtube unde voi pune, sper, în fiecare lună, poate chiar mai des, acum în perioada verii, câte un video explicativ despre un compozitor relevant și lucrările sale. Primul video deja l-am postat. A fost despre Sigismund Toduță și despre Preludiu-Coral-Toccată și Passacaglie, două lucrări reprezentative ale sale pentru pian. După aceea există și o pagină de Facebook și o pagină de Instagram pe care o să postez informații despre muzica românească. Am vorbit deja cu niște colegi, pe care îi am la Paris, la Conservator, s-au arătat nerăbdători să învețe repertoriu românesc și să participe și ei la proiect. Practic, proiectul are în vedere promovarea muzicii românești dintr-o perspectivă obiectivă și folosirea mediului online pentru a face ca muzica să ajungă la cât mai mulți oameni, pentru că simt că patrimoniul muzical românesc este de foarte mare valoare și este o pasiune a mea să-l prezint unui pubic cât mai larg.


În final, consideri că proiectele precum Moștenitorii României Muzicale pot avea o influență semnificativă în dezvoltarea muzicienilor tineri?

Absolut. În primul rând este un vot de încredere pentru noi, faptul că am văzut și celelalte nume și m-am bucurat să văd niște muzicieni minunați care au câștigat premii și în primul rând este acest vot de încredere. După aceea este un lucru care influențează dezvoltarea lumii muzicale românești, pentru că vedem că există un interes și în afara sferei muzicale, și în afara instituțiilor care se ocupă strict cu zona de muzică. Există acest interes de a ne sprijini și de a sprijini cultura, ceea ce mi se pare absolut admirabil.


Interviu realizat de Maria-Isabela Nica