Interviuri Înapoi
AUDIO. Interviu cu profesoara Mihaela Tomescu
Doamnă Mihaela Tomescu, publicul meloman din județul Iași s-a bucurat deja de primele patru recitaluri înscrise în cadrul ediției curente a Turneului național "Tineri interpreți pe urmele lui Enescu". Ce ne puteți spune despre modul în care au decurs acestea?
A fost o încântare pentru toată lumea. În primul rând, acest turneu - așa cum se bănuiește din titlu - este dedicat maestrului George Enescu, dar și celor cinci tineri interpreți care au evoluat în cadrul recitalurilor noastre. Am avut recitalul desfășurat la Palatul Culturii din Iași, apoi la DGASP Iași, o casă de copii din Bucium, apoi la Castelul Sturza - Miclăușeni și, în sfârșit, la Fundația Hecuba, o fundație care ajută mame și copii în nevoie. Deci, am avut public variat. Sigur că și programele noastre au fost adaptate pentru vârsta și experiența publicului.
Ne-am bucurat de o primire foarte frumoasă, călduroasă și de o impresie frumoasă pe care și noi am avut-o pentru ascultătorii noștri, dar și ei pentru noi, în sensul că avem amintiri foarte, foarte frumoase.
Ceea ce este frumos și important dincolo de prezența acestor tineri minunați, care sunt absolvenți ai Colegiului Național de Muzică "George Enescu", dar și studenți de aici, din țară, și din străinătate, este că pentru acest turneu care este cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național avem o piesă scrisă special pentru fundația noastră. Pentru că, în acest an, fundația noastră împlinește 25 de ani de activitate - o activitate foarte bogată și variată care, iată, acum își sărbătorește această vârstă frumoasă prin turneul dedicat maestrului și tinerilor interpreți.
Proiectul urmează trasee străbătute chiar de George Enescu, în semn de recunoștință pentru moștenirea lăsată de marele compozitor român.
Da, așa este. Am ales câteva orașe de pe traseele enesciene, pentru că maestrul a străbătut, a cântat și a fost aplaudat și a lăsat amintiri frumoase aproape în toate orașele țării. A avut turnee de 15 și 18 orașe deodată. Noi am ales câteva orașe, și orașe importante, dar și orașe mai mici, tocmai să aducem în atenția publicului imaginea maestrului, să afle și tânăra generație despre această personalitate a noastră, care este maestrul George Enescu, despre moștenirea culturală frumoasă pe care noi, toți românii, o avem.
Turneul național "Tineri interpreți pe urmele lui Enescu" se remarcă în plan cultural prin două elemente inovative. Ne puteți oferi mai multe detalii despre acestea?
Am urmărit să sprijinim o tânără flautistă care este din Ucraina și studiază la noi, am urmărit să avem contact cu persoane și cu instituții cu profil foarte, foarte variat și în continuare, în etapa a doua a turneului nostru, avem aceeași structură de organizare.
Până vom începe etapa a doua a turneului, din 15 august, avem un noi concert aici, tot în cadrul turneului, în data de 8 august, la Muzeul Municipiului București, la ora 19.00. Invităm pe toți cei care au timp și plăcere să urmărească evoluția acestor tineri care au deja o experiență de scenă și artistică foarte frumoasă și importantă, cu o dedicație pe care o transmitem încă o dată maestrului George Enescu.