Ecouri din școli Înapoi

AUDIO. Interviu cu profesor Ecaterina Anita Borsi de la Școala gimnazială Benedek Elek din Cetariu, județul Bihor

Publicat: vineri, 28 Februarie 2020 , ora 14.38

Despre proiectul "Ascultă 5 minute de muzică clasică" organizat de Radio România Muzical, în școlile de mediul rural.

De cât timp aplicați proiectul "Ascultă 5 minute de muzică clasică" la orele dumneavoastră?

La Școala gimnazială "Benedek Elek" din Cetariu proiectul este aplicat de 4 ani. Eu sunt la școală doar de 2 ani. La proiect iau parte 170 de copii și 18 profesori.


Cât de util considerați că este proiectul acesta?

Eu consider că acest proiect este binevenit, mai ales în școlile din mediul rural, cum e și școala noastră. În mediul rural, educația culturală nu este considerată prioritară și puțini elevi au acces la evenimente culturale ca teatru sau concerte de muzică clasică. Acest proiect precum și alte activități desfășurate la școală au rolul de a umple aceste lipsuri și a deschide elevilor orizonturi noi.


Cum văd copiii proiectul? Cum îl primesc?

La început, elevii au primit cu reticență fragmentele muzicale, dar, după mai multe audiții, s-au obișnuit cu acest gen de muzică și au descoperit că sunt compoziții pe care le mai auziseră, dar nu cunoșteau compozitorul. Au fost și fragmente care au devenit repede favorite și au cerut să le mai asculte încă o dată.


Favoritele, care au fost?

În general, compozitorii cunoscuți - Ceaikovski, Mozart, Beethoven. Ultimul pe care l-am descoperit a fost Pachelbel, care le-a plăcut copiilor.


Cât de important este să continuăm cu astfel de proiecte care aduc, de fapt, o latură practică în învățământ, ceea ce eu personal consider că lipsește? Poate că e prea multă teorie și prea puțină practică, în cazul de față, audiție muzicală la orele de muzică din școlile generale.

Cum am mai spus, eu cred că deschid elevilor orizonturi noi. În timpul orelor, când elevii ascultă acest gen de muzică sunt mult mai relaxați și sunt inspirați. După audiții, sunt mult mai atenți la ore, pe lângă partea că este o dezvoltare personală.


Interviu realizat de Cristina Comandașu