Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Răzvan Popovici

Publicat: marți, 23 Iulie 2024 , ora 10.00

În perioada 25 iulie - 4 august 2024, se va desfășura o nouă ediție a Festivalului SoNoRo Musikland, inspirat de istoria sașilor din Transilvania. Informații despre acest eveniment ne-a oferit violistul Răzvan Popovici, fondatorul festivalului.

Ne apropiem de deschiderea festivalului SoNoRo MusikLand, un eveniment cu tradiție deja, ajuns la ediția a VI-a. Cum ați descrie specificul acestui festival și însemnătatea sa în peisajul cultural transilvănean?

Este o mare bucurie să mărturisesc că această ediție a festivalului SoNoRo MusikLand arată că festivalul există pe harta muzicală a țării. Știm cu toții că primii cinci ani sunt o fază importantă de construcție. Iar ceea ce mă bucură foarte mult este că aceste 10 zile de festival MusikLand onorează pe de-o parte, în mod elegant, cultura germană care sălășluiește acolo de aproximativ 800 de ani, dar atrage atât artiști excelenți către România, un public internațional deja și aduce frumusețe în aceste sate săsești și la Brașov desigur, care între timp a devenit patria festivalului, pe timpul verii cel puțin. Acest lucru este foarte benefic pentru zona aceasta pe care eu o numesc Toscana din estul Europei, pentru poezia acelor coline ale Transilvaniei și tot patrimoniul pe care îl găsim la fiecare pas. Și sigur că alegerea locurilor pe care le umplem de muzică este întotdeauna foarte atentă, deci zic eu că festivalul nostru completează un pic o lipsă a activităților muzicale consistente din zonă. Sunt câteva lucruri desigur foarte frumoase cum este ICon Arts sau câteva festivaluri de orgă, dar zic eu că ideea a fost foarte bună de a face acest festival de vară în Transilvania.


Care sunt noutățile pe care le-ați pregătit pentru public în acest an în ceea ce privește programul, artiștii invitați și spațiile de desfășurare a concertelor?

Avem foarte multe noutăți. Încerc să fiu cât mai concis. La Brașov am găsit câteva spații splendide pe care le-am inclus în circuitul SoNoRo MusikLand, cum ar fi Muzeul Civilizației Urbane sau Biblioteca Județeană "George Barițiu", asta desigur, pe lângă locurile tradiționale cum sunt Piața Sfântul Ioan, Bastionul Țesătorilor ș.a.m.d. Apoi, în jurul Brașovului, pentru a rotunji programul brașovean, prima parte a festivalului SoNoRo MusikLand este căminul cultural din Cristian, foarte frumos și atent restaurat. Revenim la Das Fort Boutique la Râșnov, tot așa, un complex de case săsești extraordinar de frumos, elegant și cu bun gust, restaurat acum câțiva ani, apoi pornim spre Sighișoara și ne vom opri pentru prima dată la Cincu. Acolo, la biserica fortificată s-a creat un așa numit muzeu in progres, chiar în limba germană, excelent făcut, apoi concertăm la Sighișoara din nou, în Sala de Festivități a Primăriei, unul din locurile mele preferate și apoi vom concerta seară de seară în trei sate, la Meșendorf, la Biserica Fortificată și la Gasthaus, tot așa, un complex de pensiuni excelent restaurate, apoi la Critz Cross și vom termina festivalul în data de 4 august cu un concert final, festiv, în splendida casă din Viscri a regelui Charles al III-lea.


Ce artiști ați invitat pentru această ediție?

Avem foarte mulți artiști din 12 țări, avem violoniști din Franța, Clemence de Forceville sau Nicolas Dautricourt, de la Viena pe Johannes Fleichamnn, Abigel Kralik, care este o violonistă americană cu rădăcini maghiare care trăiește la Bruxelles, la violă pe Mathis Rochat, un tânăr violist excelent franco-elvețian, violonceliștii sunt Raphael Bell, care este american, Adolfo Gutierrez din Spania și Benedict Klockner din Germania, apoi chitaristul Alberto Mesirca, foarte iubit de publicul din România. Sunt bucuros că o aducem pentru prima dată pe Shirley Brill, clarinetista italiană cu rădăcini în România, iar pianiștii români sunt Cristiana Mihart și Ioan Dragoș Dimitriu, apoi din Brazilia vine Cristian Budu, care a fost și anul trecut alături de noi, brazilian cu rădăcini românești, pentru că părinții sunt din România. Sunt foarte bucuros că îl avem pentru prima dată la MusikLand pe Herbert Schuch, tot așa, familia lui a emigrat din Timișoara în anii 1980, el este cotat acum ca unii dintre cei mai de succes pianiști germani. La festivalul nostru va veni alături de soția lui pianista turcă din Gulru Ensari, o tânără pianistă turcă extraordinară. Să nu uit desigur Filarmonica din Brașov cu care vom concerta în concertul de deschidere alături de Cristian Oroșanu, binecunoscutul dirijor brașovean.


Interviu realizat de Larisa Clempuș