Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Sebastian Gheorghiu, invitatul săptămânii la Perpetuum mobile

Publicat: miercuri, 2 Aprilie 2025 , ora 11.08

Miercuri, începând cu ora 19:00, pe scena Sălii Mari a Ateneului Român va avea loc Gala Aniversară a Uniunii de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România – un eveniment prin care uniunea marchează 30 de ani de activitate – mai multe detalii în minutele următoare de la Sebastian Gheorghiu.

Sebastian Gheorghiu se află alături de mine în studioul Radio România Muzical. Domnule Gheorghiu aș vrea să vorbim puțin despre ce înseamnă gala de mâine. Cum se va desfășura acest eveniment?

Încercăm să aducem o sărbătoare, într-un timp, să ne păstrăm la cele două ore pe care ni le-am propus, de aceea și categoriile de premiu au fost destul de succinte. Sunt foarte mulți artiști care ar merita să aibă aplauzele publicului și să aibă recunoașterea noastră și a partenerilor care contribuie la această gală, dar trebuie să fim cumva pragmatici. Până la urmă, acesta este motto-ul zilei de astăzi. Alături ne este Filarmonica „George Enescu” care practic va furniza o mare parte din momentele artistice. Au fost perfect alese ca să se potrivească cu rotundul acestei gale. Vom avea și un moment de jazz, dacă tot am început cu jazz în acest moment. O să fie grupul Amphitrio alături de Luiza Zan. Mi-ar fi plăcut să avem și Big Band-ul alături, dar fiind pe scena Ateneului și având deja orchestra... nu se știe unde vom veni peste un an sau doi și vom face gala, poate de 35 de ani, aici la Sala Radio.


Abia aștept să vedem acel moment. Am văzut pe site mai multe liste scurte. Aș vrea să trecem puțin prin fiecare categorie. Ce înseamnă acestea pentru Uniune?

Avem trei categorii. Să începem cu prima pe care am denumit-o „Premii aniversare”, unde ne gândim în primul rând la istorie și la cei care au plecat cu noi. Aici vom avea premiate orchestrele ale căror oameni au fost de la început ca fondatori în această asociație. În momentul de față, asociația are peste 10.500 de membri, dar s-a plecat de la 200 de membri. Bineînțeles că nu a fost numai de la început, noi de ani de zile avem colaborări cu toate filarmonicile și operele din România, facem proiecte împreună și este o mare bucurie să ne reîntâlnim. Următoarea categorie este pentru întreaga activitate, unde vom avea alături de noi, sper, pe toți cei la care ne-am gândit și aceștia sunt Anatol Covali, Nicolae Maxim, Varujan Cozighian, Tiberiu Ungureanu și Aurelian Octav Popa, oameni, artiști de renume mondial, fără să exagerez, care au ajuns la o vârstă și noi cu toții simțim nevoia să îi luăm în brațe și să le arătăm această distincție. Nici nu știu dacă să zic cum a zis în glumă domnul Aurelian Octav Popa că poate este ultimul premiu pe care îl primesc.


Cred că este vorba despre un premiu de suflet.

Absolut. Îi aducem pe acești artiști pe scena cea mai importantă a României, acolo unde de fapt le este locul. Este foarte bine ca și alte generații mai tinere să îi poată reunoaște pe acești oameni, pe care, de multe ori doar îi auzim la radio.


Presupun că aveți și dumneavoastră în postura de organizator al acestui eveniment, așteptări, plecând de la alte evenimente de acest gen pe care
l-ați organizat - cum vă amintiți astfel de momente?

Vreau să vă spun că în ultima decadă, noi ajungând la un moment aniversar, în care ne uităm un pic ce s-a întâmplat și în ultima perioadă, am avut 286 de proiecte. Asta a însemnat să zicem o medie de 28 de proiecte pe an și mă gândesc în primul rând la Academia și Festivalul „IConArts”, unde suntem la a XXIII-a ediție și de fiecare dată am avut o astfel de gală, în care erau premiați tinerii masteranzi sau participanți la aceste cursuri de vară și festival care are loc în timpul verii în spațiul transilvănean. Acum, să vii pe prima scenă, să ai alături o seamă impresionantă de artiști și să dedici acest eveniment unor alte mii de persoane care sunt în spate și care sunt membri, îmi creează o emoție fantastică și sper să duc tot evenimentul până la capăt cu bine, pentru că este foarte greu ca în fața membrilor tăi, colegilor tăi să poți să fii la cel mai înalt nivel.


Interviu realizat de Petre Fugaciu